設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ke1

[討論] 2 CH AMP推介

進階玩家

回復 24# umojim

ching 咁去邊度買 denon PMA-1510AE 會平d. 同埋推我對kef Q700喇叭夠力推嗎?thx

1萬

白鑽玩家

回復  umojim

ching 咁去邊度買 denon PMA-1510AE 會平d. 同埋推我對kef Q700喇叭夠力推嗎?thx ...
ke1 發表於 2012-3-15 01:00

去友誠个幾間check 吓.再比較吓部Audiolab.
馬爺個部正啊,双牛.我估你要大牌子出品,有resale value 吧.

http://www.post76.com/discuss/vi ... page%3D1&page=1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

有resale value 的日本牌子2ch amp,得金仔同力士可保值DD
如樓主愛天龍,不如睇下有無二手「私放」高 model 啦!我自己覺得Denon PMA系列到2字頭或以上先玩得過
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

1萬

白鑽玩家

有resale value 的日本牌子2ch amp,得金仔同力士可保值DD
如樓主愛天龍,不如睇下有無二手「私放 ...
terryc 發表於 2012-3-15 12:30

Agree.....

銀級玩家

其實有冇 re-sell value,應該係講香港依家有冇一定 re-sell value,等如 d 冷門鬼佬貨音香港一樣冇一定 re-sell value,而且出二手本來咩機都會蝕,想快賣蝕多 d、唔等賣蝕少 d,最終有冇所謂 re-sell value 都係睇用家自己,再講,如果冷門貨未有品牌效應價錢平性價比高過名牌,條數計真 d,實際金額可能一樣,唔好剩係睇 percentage。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實有冇 re-sell value,應該係講香港依家有冇一定 re-sell value,等如 d 冷門鬼佬貨音香港一樣冇一定 re ...
Wilmer威馬 發表於 2012-3-15 13:10

咁又係wor!
   冷門牌子先係有機會有超性價比的情況出現!差在買家夠唔夠「薑」去試
    講真,買新機都無買新車「落地後」咁傷!有時真係要交少少學費先有答案
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

其實樓主都係鍾情天龍 , 去官方提供既商舖試左先, 見KEF STORE 都有. 咁仲可以夾下岩唔岩聽先.
http://www.denonapac.com/tch/Dealers/Pages/DealerListing.aspx
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

[i=s] 本帖最後由 kenneth_obee 於 2012-3-15 15:03 編輯 [/i]

[quote]其實有冇 re-sell value,應該係講香港依家有冇一定 re-sell value,等如 d 冷門鬼佬貨音香港一樣冇一定 re ...
[size=2][color=#999999]Wilmer威馬 發表於 2012-3-15 13:10[/color] [url=http://m.post76.com/discuss/redirect.php?goto=findpost&pid=1691455&ptid=109061][img]http://m.post76.com/discuss/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]

完全同意, 其實唔單止係hi-fi野, 香港嘅二手市場我覺得好睇一手市場, 而一手又好睇代理多大, 多進取.
好似subwoofer, 大家只係講兩三隻牌子, 果D 唔係細牌子, 但大牌子唔單止果兩三隻囉.
不過入二手嘅, 一來係靠口碑, 二來靠估, 因為一般只可試功能, 唔試口味. 所以d 人會諗入左, 萬一唔啱口味, 咁都要易放, 所以因果循環下就變左呢個"resale value" 嘅二手市場玩法.

以上講嘅唔止係 hi-fi 野, 但好可以解釋 hi-fi 野嘅二手市場現象... 純理論討論, 從商人角度, 要打破呢個循環, 只可以唔玩呢個主流二手市場, 而去另開一個 "自家" 二手市場. 即係商家自己做 trade-in service, 如用 70% 回購自己品牌產品, 一來可令有心買自己一手產品的人計到個 "resale value", 二來可以吸引一班想更平買又唔介意二/三/N 手嘅人. 自己開個二手市場係小商家變大品牌前較可取嘅做法.

當然, 以上只係純理論討論, 要實行會有好多野要諗, 如庫存, 折舊, 人手...

進階玩家

Re: 2 CH AMP推介

多謝各位ching幫手呀,唔該晒。

- 發送自我的 GT-N7000 大板凳應用

銀級玩家

完全同意, 其實唔單止係hi-fi野, 香港嘅二手市場我覺得好睇一手市場, 而一手又好睇代理多大, 多進取 ...
kenneth_obee 發表於 2012-3-15 15:02

我仲係 Zu Cable Far East Partner 果時我試過回收,唔 work,中國人普遍有陰謀論,消費者中亦大部份只係慕名,加上香港消費保障機制唔完善,唔同鬼佬買 refurbish 一樣穩穩陣陣,除非廠家/代理私下同二手舖掛鉤寄賣扮係用家放比二手(但要比二手舖賺個回收價又變低,兩頭唔到岸),否則冇人敢買,剩係睇下代理 showroon 陳列品都未必易賣出就知道。