設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 請推介手提耳擴, thx!

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
使用中 : ipc, um3x, w4, fxt90l2
喜歡音樂類型 : 演唱會, 人聲
預算 : 希望$2000樓下(連橫出lod)

見習玩家

回復 1# halohalo0404

2手ok ma ?!!
收部2手P4 玩opamp ..... 一係紅雀/黑雀......

再唔係買部T5/edooo UA-01 ...平平地玩下先.....
最好緊係儲多d 錢先la ..... rsa 71A mod/ Alpha 同Predator 都幾好架...
我自己覺得2k樓下 同4k o既amp ... 都差幾遠 ai ....
好快你就會走去upgrade lu ....

可能你覺得我答左好似冇答....因為我真係唔知你加amp 為咩....
你聽人聲男定女? 兩者好唔同 ......
分析力好d? 人聲暖d?  清d ? IPC 唔夠力?  唔同原因可以有唔同o既choice......
千祈唔好為加amp 而加amp ....  

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

講個個人感覺你聽, 未必人人同我一樣, 但也想享下, 好讓未加amp既朋友get it someting~
本人正用緊535R IPC+P51
發覺IPC PO 直推 535R 真係唔錯, 無想像中咁屎, 整體都好舒服耐聽
反之駁AMP後, 歌曲缺點儘現, 所有細節出晒黎, 感覺係衝住黎, 唔俾你透氣一樣
不過個人覺得香港流行曲用PO係會好聽D, 無咁衝無咁趕無咁爆
但, 聽JPOP如 YUI 就真係要用AMP, 否則成首歌會縮晒水, 無晒氣勢
所以加AMP聽POP未必會好左, 反而會因為過份高清感到嘈吵不夠耐聽

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
kalok6 + 10

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

講個個人感覺你聽, 未必人人同我一樣, 但也想享下, 好讓未加amp既朋友get it someting~
本人正用緊535R IPC ...
guppyguppyguppy 發表於 2012-3-23 10:21

我就係試左兩次上亦X,最後都係無買,原因同你完全一樣....加左仲衰........

星級玩家

我就係試左兩次上亦X,最後都係無買,原因同你完全一樣....加左仲衰........ ...
kalok6 發表於 2012-3-23 10:42

不能用"仲衰"來形容, 係夾唔夾, 因為好多香港流行曲錄音係好差, 爆音爆到七彩, 如果架左amp張d細節再放大d, 就會覺得好難聽好刺耳, 反之聽Instrument多既音樂, amp就發揮到好大作用

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

不能用"仲衰"來形容, 係夾唔夾, 因為好多香港流行曲錄音係好差, 爆音爆到七彩, 如果架左amp張d細節 ...
guppyguppyguppy 發表於 2012-3-23 11:04

加左係凸顯左衰既野出黎,咪即係仲衰咯,當然呢d係我個人聽感,第一次以為自己隻耳有問題.....唔信邪過一排再上去都係一樣......

見習玩家

回復 6# kalok6
但係當你d 聽d 錄音質數高o既音樂時.... 你就會明白隻amp 有幾重要.....

加左係凸顯左衰既野出黎,咪即係仲衰咯
但係加左亦都會係凸顯左好既野出黎....  

btw, Amp緊要... 但係 source (player, file format and LOD) 亦都好緊要...
LO 駁amp 同PO 駁amp 又完全兩回事.....  (我見過有人PO 駁amp ... 仲要o係電話...... )

btw, 我之前自己都有用535, P51 同佢其實唔係幾夾.... 不如你試下夾Shadow .... 除左bass 量.... 樣樣我都幾滿意~
d 女聲仲好甜tim .....

黃金玩家

回復  kalok6
但係當你d 聽d 錄音質數高o既音樂時.... 你就會明白隻amp 有幾重要.....  

加左係 ...
yellowbee 發表於 2012-3-23 14:15

我已經全部係wav....同aiff檔架啦.........

見習玩家

回復 8# kalok6

用咩PLAYER? 同耳機?
應該有Line out 架啦?
最重要, 你試左咩amp ....
唔係話亦X 唔好... 但係我多數去DXA 同JaXen 試amp 多d law....
d amp 質數好D.....

星級玩家

亦X AMP 大部份都...殘殘殘

PS:
聽羅敏莊...PO, LO 我聽不出分別...死得囉
所以AMP未必真係對所有歌曲都有提升作用
真係好睇你聽咩多而決定加唔加AMP
IPC直推配岩耳機, 真係唔差的