設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PP-HK

[合併式擴音機] 三名入侵者之第四名來客 (更新於P.17)

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  bbocram

這些機會不是我的
a507962 發表於 2012-5-4 10:05

唔好咁講, 你肯出手買個base, 就自然肯出手買standard

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

yba + 現有既naim system , 出黎質素ok嗎 ?

我想請教下pp-hk兄, 如何浪費cdx2隻牛 ?? ...
bbocram 發表於 2012-5-4 10:45

這個我無試過, 只聽過其它牌子cdp而已, 所以我個人選擇為保留naim的統一音色, 用cdx2但未必upgrade xps。另外, cdx2插xps後原來部cd機就不可以插電源線, 所以供電及整流都交哂俾xps, 換言之cdx2成套電源就bypass哂。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

這個我無試過, 只聽過其它牌子cdp而已, 所以我個人選擇為保留naim的統一音色, 用cdx2但未必upgrade xps。 ...
PP-HK 發表於 2012-5-4 11:15

External Power Supply 有更大既水塘, 更好既 noise filter, 咁樣對個source唔係好左咩, 應該更實在, 更穩定, 更多detail

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

External Power Supply 有更大既水塘, 更好既 noise filter, 咁樣對個source唔係好左咩, 應該更實在, 更 ...
bbocram 發表於 2012-5-4 11:40

呢點我當然明啦, 但呢D野要$換返黎架。比個例子, CD5X插CAP後, 兩部機都要插電源線, 即係5X份電源仲有作用。CDS3只能用外置電源, 本身的位置可以做好D clock及dac。但CDX2本身有電源, 用XPS後不能插電源線, 代表放棄了自身份電源, 有點兩頭唔到岸的感覺。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢點我當然明啦, 但呢D野要$換返黎架。比個例子, CD5X插CAP後, 兩部機都要插電源線, 即係5X份電源仲有作 ...
PP-HK 發表於 2012-5-4 12:21

佢外置有power supply, 可以cover 本身 power supply, 點樣兩頭唔到岸?

鉑金玩家

佢外置有power supply, 可以cover 本身 power supply, 點樣兩頭唔到岸?
bbocram 發表於 2012-5-4 12:33

我解釋左囉, 會浪費了本身的電源。

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我解釋左囉, 會浪費了本身的電源。
PP-HK 發表於 2012-5-4 16:32

要再諗諗度度先

科林玩家

如果計一部cdx2既價錢, 以佢既質素選擇未必多, 但上到80k對手就多很多了, 單係yba已經夠砌有餘。自己係na ...
PP-HK 發表於 2012-5-4 10:31

咁YBA又未必夠NAIM好味

鉑金玩家

咁YBA又未必夠NAIM好味
一無閒 發表於 2012-5-4 17:56

例子黎既啫, hifi野實有長短架啦。

鉑金玩家

回復 438# 一無閒

講開又講, 尋晚返去試過全套naim插哂hubbell, d野係生左同感覺上去得盡左, 分析力好像好左, 不過音牆冇以前咁闊, 味道淡左, 食慣了味精有點不慣, 可能仍未可以一次過戒哂。