設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Kenneth_Lam

[請教] 新手想買入門音響,麻煩各位師兄俾下意見

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

前三隻用Quad唔錯, 後置可用OS3 Sat,如果唔玩3D又唔介意ニ手amp,可以去留意吓,4,5k已買到上一兩代中級機,509真係唔係好够力
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

新仔玩家

回復 5# szetojason

多謝szetojason兄提供資料, 但番看唔同國家嘅Onkyo官網後, 有啲confusing...

香港官網show嘅509規格-->160W/每聲道(1KH,6歐姆,單聲道驅動,JEITA)
http://www.hk.onkyo.com/products/info?pro=TX-NR509

歐洲官網show嘅509規格-->130 W/Ch at 6 Ω, 1 kHz, 1%, 1 Channel Driven, IEC
http://www.eu.onkyo.com/en/produ ... 37.html?tab=Details

szetojason兄提供的美國官網又話80W+80W(8ohms), 110W+110W(6 ohms)?

唔通唔同國家的version會唔同?定係標準唔同?

新仔玩家

回復 9# andymy

Andymy兄, 多謝你的資料, 可否告知邊度有得買OS3行貨賣?

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  andymy

Andymy兄, 多謝你的資料, 可否告知邊度有得買OS3行貨賣?
Kenneth_Lam 發表於 2012-3-13 01:20

已PM你!
上得76,預咗中毒!

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 14# andymy

可唔可以pm埋俾我!!

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 12# Kenneth_Lam

揀Amp要諗清楚,唔係入咗冇耐身痕又想upgrade!

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  andymy

可唔可以pm埋俾我!!
guly 發表於 2012-3-13 08:14

Ching, 已PM
上得76,預咗中毒!

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Re: [請教] 新手想買入門音響,麻煩各位師兄俾下意見

我曾經用過onkyo 700 + quad 12L + L centre + velodyne cht8r, 整體音樂感唔錯, 但睇戲比較慢聲, 分析力不足, 後來覺得onkyo夾monitor audio或pioneer夾quad比較平衡。

另外, 如聽歌多, 盡量買有preout的amp, 買int amp 聽歌好過5009。

最後, 不要把十仔放入櫃, 如無位可考慮energy m8, 我都用緊

- 發送自我的 GT-S5570 大板凳應用

新仔玩家

回復 18# halfnew

多謝halfnew兄和其他師兄指教,因為Budget有限,我有諗過下不如暫時先買一對好聲啲嘅喇叭+2聲道Amp嚟純聽歌先(Budget 1萬左右),好過兩頭唔到岸,遲啲先唸加AV Amp同埋其他聲道的喇叭,唔知這做法可行嗎?唔知部Amp喺AV系統中用唔用得番?師兄有什麼好嘅Amp推介嚟配Quad 12L2聽歌(類形已在#1 提過), <--我未開始做純聽歌的research, 其實喇叭唔一定Quad嘅,但最好部Amp同喇叭可以配合到將來的AV系統啦...
.....依家似乎要去隔離CAS 開post 喎...

新仔玩家

回復 18# halfnew

想問Int Amp 係咪一定要接AV Amp 或 Pre-Amp? 我冇AV Amp 買Int Amp 聽住歌先得唔得?