設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 里奧

[討論] 請教AUDYSSEY 設定問題

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

main 分頻巳auto-dectected為80Hz.

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

小瑟兄 , 你係咪都仲係用緊 ONKYO 705  , 設定AUDYSSEY 上有無咩方法 ?  會獨立微調 / 全頻同步提升  ?  

小瑟 發表於 2009-3-17 11:50
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

我用 ONKYO TX SR-705 , 就係唔明個 SUB 點會攪到咁 ..... 我仲以為得我一個係咁既情況TIM .......

里奧 發表於 2009-3-17 12:12

No la, 有人陪您

星級玩家

你連 equalizer 都手動 set up?
反而我覺得咁做無咁好, 因為隻 set up mic 會就住用家所用不同 speakers 作出平衡, 即係話用電腦數據優化每隻 speaker, 多除少補.

唔知我有無講錯, 有錯又煩請各位高手更正..   tha ...
導演 發表於 2009-3-17 11:47

無錯,Auto setup 會就住用家所用不同 speakers 作出平衡, 即係話用電腦數據優化每隻 speaker, 多除少補...可能係自己問題,做了Auto setup 數十次都唔係我要嘅嘢,一係聽CONCERT BASS 有BOOMING ,一係睇MOVIE時無左好多低音細節 ,所以自己改eq... 以上只是自己的經驗,有錯勿怪!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

8# chhanthony
小弟用Auto Audyssey setup 只作reference, 最後都係覺得off 左Audyssey EQ改手動EQ好D...
kelvincps2005 發表於 2009-3-17 11:32

手動 EQ真係好難改, 可改既野太多!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小瑟兄 , 你係咪都仲係用緊 ONKYO 705  , 設定AUDYSSEY 上有無咩方法 ?  會獨立微調 / 全頻同步提升  ?  

里奧 發表於 2009-3-17 12:14

係呀, 我都仲係用緊 705, 我就係等屋企冇哂人, 得我一個時, 用個腳架, set好個咪, 之後放係個皇帝位(最好set到個咪同你坐係位時既位置一模一樣)做一次, 之後左同右各做一次, 因為 705最小一定要做三個位, 我就係咁做三個位架勒, 之後睇返數據5隻前中後置喇叭都基本上調得好準, 距離尺數, 同音壓都ok, 只係個 sub係會細聲左好多, -6或有試過-10幾, 距離尺數巧遠, 去到 30幾尺, 我請教過高手, 話其實D咪係只可以收到高頻既信號, 而WOOFER既低頻係感應唔到既, 所以WOOFER既數值就會非常唔準, 最好之後人手效返. 但我又睇過另一篇專門講AUDYSSEY SETTING既文章又提到, 做完 AUTO之後個 WOOFER係一定會差咁遠既, 原因係個 SYSTEM會知道你喇叭既相位問題, 而幫你將個 WOOFER既距離SET返遠D, 去就返個相位同好多唔同既反射問題, 所以就算個 WOOFER距離係唔岩, 都係個 SYSTEM幫你 SET返個另到低頻出得更"標準"..........

就以上既說法二個都有佢既道理, 而我自己就最終都係二個都信, 攪到依家個 WOOFER有時都仲要 SET. 唔好講多, 尋日睇玩命快遞3時, 我都仲效緊個 WOOFER, 因為低頻太多了!!!!

如果你想進一步了解一下有關既設定應該點先係標準, 請唔好錯過 WIL-WIL兄為大家提供既"Audyssey MultEQ 音場調整須知 (轉載)"勒~~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我試過3次用audyssey tune
但完全唔滿意佢出既eq
都係用番manual eq, distance, db 好d

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

auto setup just for checking the distance...
manual EQ or no EQ is better!

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

里奧兄,
首先最好在深夜人靜既時候做 auto setup,
擺好哂陣之後, 一開始之後最好就走入房,
唔好o係廳度行黎行去, 或發出聲響.
第二, subwoofer 在 setup 之前,
woofer 上面既 VOL 可較至 中間 位,
再行 setup,
由 EQ 決定加大 dB 定 減少 dB,
setup完, 再睇返幾套戲,
隨自己喜好, 用 AV AMP 加減 Subwoofer 既 dB
唔需要再搞 Subwoofer 背後既 VOL

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

里奧兄,
首先最好在深夜人靜既時候做 auto setup,
擺好哂陣之後, 一開始之後最好就走入房,
唔好o係廳度行黎行去, 或發出聲響.
第二, subwoofer 在 setup 之前,
woofer 上面既 VOL 可較至 中間 位,
再行 setup,
由  ...
XPR 發表於 2009-3-17 23:14

深夜 SET 機 ? 會唔會嘈到隔離鄰舍 ? SETUP 機啲聲音都好響吓喎 .....
(我試過"深夜" SETUP , 對門單位那對老人家以為我間屋有鬼 , 同人講"聽到"我間屋有啲 ""VEE VEE 胡胡"聲 , 時大時細.....,一時嘭嘭聲 )