設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 累個老友買咗假貨...真系對佢唔住! (3月14日更新 @1#)

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

早前個老友隻sub仔壞咗,佢要求唔高,叫我幫手揾隻平平地嘅.
見R33有隻JBL ES250p,賣家刋話全新...又12"...又話老細唔俾入屋,應該都啱朋友要求,
就留咗朋友電話俾賣家...
後朋友話會去賣家屋企試機,我又唔得閒同佢一齊去,心想朋友去得賣家屋企試機都唔會被騙,點知就咁中伏.
今日上去同佢set機...一睇個sub仔,當堂火都來...個做工好差、d聲不知所謂.
跟著打電話同賣家理論...點知佢一大堆廢話...又唔肯退錢.

大佬呀! 講明美國水貨,而家是大陸假貨...真係對個朋友唔住,累佢買咗假嘢...sorry!

同賣家理論對話內容 @56#

最初呃人link:
http://www.review33.com/2ndhand/ ... 24135026&page=1

呃完人再話團購:
http://www.review33.com/2ndhand/ ... 08224152&page=1

==================================================================

呢個世界真係乜嘢人都有,有些人利慾薰心,為求揾錢,不擇手段,連朋友都可以出賣.

一個人有天大嘅胆,點都唔會蠢到係自已屋企開檀呃錢架!有十條命都唔夠賠啦!
( 係私人屋苑,又唔係食大茶飯,呃果一千幾百...有鬼用咩! )

事情如我所料,賣家被他所謂嘅朋友所欺騙,被佢利用咗將自已屋企開檀揾錢... 可悲.

賣家早前與我們理論時,直覺地他的友人無可能會呃佢,
只想到係我們買了不適用嘅十仔而想退返俾佢,攞返D錢.
言辭間亦沒有多加思索...事情就演變為一塲鬧劇.

其實我在此登出呢件事之後,得到Post76、XXXXXX、R33等等各位網友嘅幫助,
賣家晨咁早就拿拿冧聯絡上我朋友,話知道自已闖下離天大禍,好對唔住各位,會退回款項俾佢.
但我朋友呢兩日工作較忙,未能抽空攪返掂件事...D錢又未到手,我就不便公開.
( 在此向各位網友致歉 )

雖然D錢已經全數攞返晒,但件事係未咁樣就完呢?

我想仍未可完結...其實賣家都係受害者,佢係未應該報案求助將真兇輯拿,
才可平息我們大眾網民嘅怒火呢.........?

我在此向各位曾經關注呢件事嘅廣大網民致謝.........感激!

最後我將果個 JBL es250p 已經俾返賣家了.................................

照片 019.jpg 照片 009.jpg
照片 008.jpg 照片 007.jpg
照片 006.jpg 照片 005.jpg
照片 004.jpg 照片 003.jpg
照片 002.jpg 照片 001.jpg
照片 016.jpg 照片 014.jpg
照片 013.jpg 照片 012.jpg
照片 011.jpg 照片 010.jpg
照片 017.jpg

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

咁慘... 呢度俾唔俾公開個名, bad list個賣家, 等唔好有其他師兄中伏??!!
AV System                                 
AMP : 馬仔SR5005 (PE Lab AS)     
Blu-ray : Philip 9600 (PE Lab ST)   
Spk : Monitor Audio BR2, Sine蕉插
Sur Spk, SWB : JBL
CAS+DAC:Synology +Piooner+CA spe

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# BottleLi

SANYO Z4000+GRANDVIEW 90寸幕
SAMSUNG D8000 60寸TV
YAMAHA 3900
YS-AUDIO BALANCED A2升級電容版
PARASOUND HCA-2003&JBL S400(x2)
Oppo 105&SINE 60A
Chario Pegasus&Phoenix
Monitor BRFX(x4)
Aviano 9(x2)

黃金玩家

回復 2# a888

我都想知?
同埋點樣可以討回公道?

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# BottleLi

Ching 你真係要負幾大責任喎, 有時 D 野冇時間去幫人就不如吾好去幫, 會有反效果....R33 買野要好小心...
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

黃金玩家

回復 5# yuppi

我都知衰...個心好唔安樂!
廿幾年老友...同佢買隻喇叭都攪到一鑊泡..........

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

你自願買的,個賣家又無用鎗指著你叫你比錢,睇黎都好難追,我以前都在R33買過假XLO線,後來就蝕幾百在R33再賣番出去,當買過教訓
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

RIP

黃金玩家

回復 7# gikifk

C hing...點解你咁似個賣家嘅?
但賣家講明是美國水貨,而家變為是大陸假貨喎?
佢就糸話人地賣俾佢,而家佢賣咗俾我老友,咁就再唔關佢事,問題就轉移到我朋友身上,叫佢再賣番出去.
我就做唔出囉,除非講明是假貨都有人會買,但試問聲會否有人會用$2600來買假貨呢?

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

雖然我都瞪你不直,但係你唔買都買左,你唔賣番出去就圍有自己用喇
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置