設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lemonstar

[電源線] 又係...電...個荷包唔慌唔掂

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

就到時間就梗係想學下野啦
lkljason 發表於 2009-3-13 09:02

我應該會係攪平日夜晚架勒~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

吾怕電瓜的話又可以save幾佰叫人整
avmilk 發表於 2009-3-13 00:02

我帶左洗碗膠手套去整電蘇架

其實要整電插蘇既師兄

緊記將

1. 屋內MCB(電箱)關掉大掣, 唔係嗰d獨立fuse, 係大掣! (全屋都會冇曬電)
2. 識分別本身電蘇內earth/neutral/live (refer to link: 英、美式、IEC 插及座相位檢查 (轉載), http://www.post76.com/discuss/re ... o=lastpost#lastpost) 一定要買支他筆, 幾蚊嗰d着燈 screw driver可以了
3. Make sure 新買既電蘇玉係入到舊箱內 (話說我個單箱本身都唔夠大, 用了hammer+ screwdriver整大了點先夠入)

關左大掣, 再用他筆check check, 冇着燈, 冇电到, 一次過攪左佢

之後如要批灰可分第二日做

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

mankoo兄
小弟唔係刻意放毒
我都係交緊學費
從中領悟多一點
整2個電蘇比一條貴線便宜
但效果就見人見智了
但我也相信源頭個電蘇靚一點, 根住嗰班友點都會好一多d既 ...
lemonstar 發表於 2009-3-13 09:15

u are the role model

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

lemonstar hing photos very nice,looks like product photo from magazines
haha161 發表於 2009-3-13 00:26

haha兄,
多謝  小弟都好鍾意影相
得閒比多點意見吖

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

today批灰?

星級玩家

c hing,  where can get SINE??

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

c hing,  where can get SINE??
kelvincps2005 發表於 2009-3-13 09:29

shum shui po / mongkok

銀級玩家

我唔識架!
不過望落d手工真係好四正!
錢唔固然之重要,但果擔心機都真係唔講得笑!
lkljason 發表於 2009-3-13 00:28

事關個單電蘇唔夠位入個新玉

另外個孖電蘇裹面有3 earth, 2 neutral, 2 live, ... d銅線又條條都又粗又梗
位置上又要屈低在牆角

根手將爛既牆位落埋平底漿

差唔多都整左成3個hrs

銀級玩家

唔知2個Sine美面板要用幾多錢架呢???
小瑟 發表於 2009-3-13 08:25

pm-ed

銀級玩家

終於都行左呢步!!
應該整體上提升左唔小啊!!!
同埋好羨慕你個蘇底盒仔夠大, 唔洗加盒仔
syau 發表於 2009-3-13 09:08

個單蘇係唔夠位, 我整大佢咋