設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: best_jerry

[討論] Naim CD5i and CD5XS

星級玩家

越高 model o既 naim,把聲係越真唔係越薄,因為越高 model o既 naim 諧波、泛音越豐富,動態更大(大唔 ...
Wilmer威馬 發表於 2012-3-4 11:25

威馬兄,謝謝你的寶貴教導,其實小弟開頭聽套5i時以為naim味就係果種又厚又暖既聲,所以就入左naim教(當時仲未試XS),只係試左Cambridge同佢,之後覺得佢d聲厚過cam好多,所以就馬上扑鎚,跟住聽左2個月後發現某d歌既人聲不夠清,尤其是係音量不大既時候(夜晚12點幾聽),所以才有意去試試高一級既效果,試完就開左呢個topic分享小弟既感受。

其實真正既naim味係點,師兄可唔可以形容到出離呀?同馬記既分別又係咩?

銀級玩家

威馬兄,謝謝你的寶貴教導,其實小弟開頭聽套5i時以為naim味就係果種又厚又暖既聲,所以就入左naim教( ...
best_jerry 發表於 2012-3-4 22:29

其實我前面講過:
。。。。其實如果有聽過一 d 真正够水准 o既現場 live 就會了解。。。。Wilmer威馬 發表於 2012-3-4 11:25

ching 不妨留意下一 d Jazz club,或有冇 d 咩小酒吧舉行 o既 live show 或 mini concert,聽多幾場你就明 naim 點樣既真實又豐富而又不失音樂味。

可惜呢個 post 遲左,否則 join 呢個活動:
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1
當場買埋隻 CD,join 完個 mini concert 再返屋企聽下隻 CD 就明哂!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 11# best_jerry

師兄:音樂好主觀果Wor!點能夠用文字可以完全表達?就算Naim...吾同級數配吾同CD機/喇叭都有分別啦!最好自己親自聽再比較最好!我個人覺得音響是要全套各部分都配合才能有好效果!
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

禁止發言

星級玩家

其實我前面講過:

ching 不妨留意下一 d Jazz club,或有冇 d 咩小酒吧舉行 o既 live show 或 mini c ...
Wilmer威馬 發表於 2012-3-4 23:35

收到, 即係naim係sell音樂感, 小弟會試聽多D不同類型既歌再作了解, 謝謝!

星級玩家

終於忍唔住入左cd5xs,發現外表其實同5I有小小細微分別,1)拉開cd盤果支桿係長D,特別好拉,2)Display第一粒圓燈係寫HDCD,而5i係寫pause,3)面版係拉絲,而5i係不平面

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

終於忍唔住入左cd5xs,發現外表其實同5I有小小細微分別,1)拉開cd盤果支桿係長D,特別好拉,2)Display第 ...
best_jerry 發表於 2012-3-8 20:38

5x好過5i好多, 不過當你聽過x2, 就知道強中自有強中手。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 16# best_jerry

恭喜Ching....部機係咪正到冇朋友?
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條

星級玩家

回復  best_jerry

恭喜Ching....部機係咪正到冇朋友?
chuwing 發表於 2012-3-9 00:12

正過5i好多,不過低音好似差d,可能聽慣5I,師兄,小弟下一步應該係加flat cap, 定係power line會好d?2者既價錢又差幾遠?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 19# best_jerry

師兄...我個人小小經驗是加flatCap有很大改善!雖然我未用PL...是代理講的!兩者差2K!5XS低頻一定好個5i2好多!你煲多兩星期先啦!