設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 落雨路

[DSLR 單鏡相機] 【轉貼】Canon EOS 5D Mark III 淨機身價格 $3,499 美元(后加資料)

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

D800 同mark III 大對決
用家得益

星級玩家

傳售USD 3,500 好拿利....

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

6 f/s呢個速度,個人覺得到喉唔到肺,無個性。

呢一仗我話Nikon好啲,想快又玩到f/8 autofocus就D4,要像素玩齊3:2, 645等等就D800,等你兩台買齊,真如意算盤。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

6 f/s呢個速度,個人覺得到喉唔到肺,無個性。

呢一仗我話Nikon好啲,想快又玩到f/8 autofocus就D4,要像 ...
Big_McIn 發表於 2012-3-2 13:49

3:2部部機都係架啦, 但請問乜叫做645?

好似1dx咁叫做f8冇autofocus, 其實要枝鏡本身最大光圈係f8或者f5.6既鏡加1.4x先影響到, 今次canon寧取大光圈的對焦精準度, 取捨了最大光圈f8。實際上真係要用到最大光圈f8對焦既都唔多, 就算對到焦都會慢到死, 好多雀友用到咁既鏡多放棄自動對焦改用手動, 其實影響唔太大。況且ef mount仲有招"痴"膠紙既絕招呢。

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

我無機係手架啦,毒王
因為有支canon閃燈係度,所以成日都想買canon ...
kalok6 發表於 2012-3-2 09:59

What model of the flash? Sell it to me and you could make a new choice free
四等公民

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 14# PP-HK

玩大底片機有分6x6和6x4.5,哈蘇 503就有两種Magazine比你玩6乘6和645哩,有時正四方形大頭人像唔多好,6cm高,4.5闊就好啲。

睇睇D800 ratio裏5:4係咪好接近6:4.5。

實際上真係要用到最大光圈f8對焦既都唔多…..?

好多哩,用得Pro body such as D4,EOS 1Dx影sport,都會配支5~6佰掛。

Canon body話f/8可以單點對焦,真系好慢,用5~6佰 f/4打雀唔用autofocus? 隻雀高速飛喎!有遠有近!記者佬打球員呢!

座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  PP-HK

玩大底片機有分6x6和6x4.5,哈蘇 503就有两種Magazine比你玩6乘6和645哩,有時正四方形大頭 ...
Big_McIn 發表於 2012-3-2 14:43

明白, 都唔知d800有呢個倒添, 多謝哂。

你話5/600? 就算去到684都要用埋2x先到f8, 我諗一般情況都未必會用到掛, 況且對焦速度同成像都跌得好犀利, 我用枝384加1.4後都係勉強接受到。

鉑金玩家

回復 17# PP-HK

Nikon f/8對焦功能會比Canon f/8單點對焦好掛
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

星級玩家

希望佢對焦果部份造番好D丫...之前攞佢部5DII影人真係慢左小小

鉑金玩家

回復  PP-HK

Nikon f/8對焦功能會比Canon f/8單點對焦好掛
Big_McIn 發表於 2012-3-2 15:00

咁我唔清楚了, 但試用過朋友既nikon機加384+1.4x, 就慢過canon 384+1.4x好多。