設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[顯示器] [謎題解開, 新加報告及setting]LG 47LW6500睇bluray竟然聲畫不同步!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

收到新機LG 47LW6500已經成2個星期, 幾乎日日都教下機, 左set右set, 整體都好滿意, 但尋晚播返軒仔隻港樂演唱會, 竟然聲畫不同步, 畫面慢左少少!
我用P記1020, 教delay去到5.0 frames左右先正常返, 但用新機都睇左好幾隻碟(DVD/BD/3D-BD...), 好奇怪之前無發現呢個問題...
會唔會係部電視處理畫面唔夠快, 追唔到D聲? 有冇得解決?
苦惱中, 請大家比下意見, THX!
(點先可以試清楚聲畫同步? 我好想知係咪電視問題, 定係BDP / AMP? )

3/3更新, 謎題終於解開:
原來係同部電視"影像模式"有關, 本身分為"智能感應"/"明亮"/"標準"/"劇院"/"遊戲"/"專業1"/"專業2",
收機初期發覺
"智能感應" - 完全唔會用, 咩都無得自己set; "明亮" - 只係將亮度同對比推到爆... ; "劇院" - 超暗+過度暖色調=唔會用
"標準"同"遊戲" - 初時試分別不大, 整體畫面已經好好
"專業1"/"專業2" - 超多o野set, 可以逐隻顏色教亮度對比等等, 呢幾日先開始試玩 點知就係呢度出事!

原來用"遊戲"睇BD先可以正常聲畫同步, 一用"專業"就畫面慢半秒, 都唔知真係"遊戲"模式用於處理快速影像, 定係"專業"模式要處理太多o野攪到慢o左...
最後A/B比較, 兩者分別極少, 所有決定改用"遊戲"模式睇碟, 並提供初段使用setting, 希望大家o岩用!

睇電視就用"標準"模式

多謝欣賞! THX!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
小瑟 + 10 + 10
Einstein + 10

查看全部評分

電視:Panasonic 55HX900H / Samsung S61B
擴&藍:Yamaha RX-A2080 & Oppo UDP-203
前中後/天花:KEF E305/T101
重低:Cambrige Audio X301

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

聲畫唔同步,可以用AMP調較返gar

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tsuiyuen 發表於 2012-3-2 10:28

即係本身電視o既處理畫面問題?
ching都係用LG, 有冇呢個情況? THX!
電視:Panasonic 55HX900H / Samsung S61B
擴&藍:Yamaha RX-A2080 & Oppo UDP-203

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都有~~我用AV AMP的lip sync處理左佢~~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

新電視睇bluray竟然聲畫不同步!!!

軒仔最新隻BD啲聲都好有問題(>_<)

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

點都好過調返轉
我部oppo 畫快過聲 我都唯有當時過高聽唔到

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 6# ykkc

掉返轉???
咁得意?
用電視spk??無過AV?
TV : LG65C9
BDP: CA751BD
Sony HT-ST5000
Apple TV 4K

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實關部電視機咩事????
吾通你睇電視都有聲畫不同步咩
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

tsuiyuen 發表於 2012-3-2 10:28

你喺部Amp嘅Menu入面Audio嗰部份搵下有冇自動A/V Sync (audio and video output synchronization)功能喇, 如果部新電視同時都support A/V Sync嘅話!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

今晚返去要再研究下, THX!
會試下:
試多幾隻唔同BD
換條HDMI線
BDP直插電視
睇下有冇A/V sync setting

有排攪...