設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: h2189

[請教] 後級 for Yamaha 2010, Sunfire or Cary???

進階玩家

BTW

我聽過Pioneer + Bryston + ProAc D18 唔錯
如果係新款Bryston 會爽快啲
chhanthony 發表於 2012-2-29 18:05

以前我用過2對書架ProAc 覺得都係清淡類型,唔知D18又係唔係,
因Pioneer同Bryston都係清同爽的機,如D18都係清淡的話就可能太利啦。

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

以前我用過2對書架ProAc 覺得都係清淡類型,唔知D18又係唔係,
因Pioneer同Bryston都係清同爽的機,如D18 ...
SIXKKHO 發表於 2012-2-29 21:06

我反而覺得Bryston ST series屬中頻厚嘅power amp,所以用嚟夾Pioneer嘅清快唔錯架。
而記得當晚聽D18下盤比我用Cary + Bryston + Elac 247更有肉地。
不過SST比ST速度快咗少少,但都只係叫做乾淨(可能因為高damping factor)唔算係清同爽。
所以Yamaha+Bryston+D18可能會慢
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

進階玩家

我反而覺得Bryston ST series屬中頻厚嘅power amp,所以用嚟夾Pioneer嘅清快唔錯架。
而記得當晚聽D18下 ...
chhanthony 發表於 2012-2-29 21:33

我而家都用緊部4bsst-c真係唔覺佢係厚聲wo,反而佢推B&W厚聲speaker就good啦。

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我而家都用緊部4bsst-c真係唔覺佢係厚聲wo,反而佢推B&W厚聲speaker就good啦。
SIXKKHO 發表於 2012-2-29 22:21

我都係用4BSST-C喎
SIXKKHO兄覺得邊部厚聲?
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

進階玩家

我都係用4BSST-C喎
SIXKKHO兄覺得邊部厚聲?
chhanthony 發表於 2012-2-29 22:28

Sorry,唔明你指跟邊部比呢?因你同我都係同ㄧ部機。

1萬

白鑽玩家

Sorry,唔明你指跟邊部比呢?因你同我都係同ㄧ部機。
SIXKKHO 發表於 2012-2-29 22:35

因為指部機係厚聲定簿聲係一個比較,所以問SIXKKHO兄指Bryston係簿聲
咁邊一個品牌SIXKKHO兄會覺得係厚聲?如金仔?

進階玩家

因為指部機係厚聲定簿聲係一個比較,所以問SIXKKHO兄指Bryston係簿聲
咁邊一個品牌SIXKKHO兄會覺得係厚聲 ...
chhanthony 發表於 2012-2-29 22:40

金仔以前D機聽過係厚聲但近期機種就末聽過,以前亦用過Threshold SA-4e亦係厚聲。

1萬

白鑽玩家

金仔以前D機聽過係厚聲但近期機種就末聽過,以前亦用過Threshold SA-4e亦係厚聲。 ...
SIXKKHO 發表於 2012-2-29 22:58

明白,thank you SIXKKHO兄
不過講咩都無用9BSST C2要6個,out樓主budget之餘,呢啲價亦可以揀一線品牌

進階玩家

明白,thank you SIXKKHO兄
不過講咩都無用9BSST C2要6個,out樓主budget之餘,呢啲價亦可以揀一線品牌 ...
chhanthony 發表於 2012-2-29 23:00

如玩2手9BST又如何

1萬

白鑽玩家

如玩2手9BST又如何
SIXKKHO 發表於 2012-2-29 23:03

我都用緊9BST,力水夠,中頻少厚(哈哈。。可能SIXKKHO兄唔認同),無味,小慢。
Bryston一貫build like tank,
香港二手巿場上唔多,價錢大約15-18K左右,
以呢個price range二手可以買到較新嘅Parasound A51,Pass Lab X5,Lexicon LX-7。

Power amp我之前用過
Rotel RB985+Parasound A23
Cary Cinema 7
Bryston 4BST +9BST
4BSST C + 9BST

畀我再揀多次買Multi channel喺呢個price range都係Bryston 9BST