設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[外國] Watchmen保衛奇俠......究竟係咩戲來架呢?

星級玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽VIP勲章

尋晚睇o左優先場,覺得一般,又唔係差,睇完又d唔係好明,要買番本漫畫睇番,而且又覺套戲唔需要咁耐
同埋套戲係咁吹水,如果諗住去睇打既,就呼籲唔好去睇啦

黃金玩家

Ricky

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

尋晚睇o左優先場,覺得一般,又唔係差,睇完又d唔係好明,要買番本漫畫睇番,而且又覺套戲唔需要咁耐
同埋套戲係咁吹水,如果諗住去睇打既,就呼籲唔好去睇啦 ...
hand神 發表於 2009-3-12 18:15

IMAX???
呢個Blog係我既
http://hk.myblog.yahoo.com/ricky-24000

星級玩家

IMAX???
Ricky24000 發表於 2009-3-12 18:30

唔係,只係睇有刪剪版,不過未睇之前都知剪走晒乜野
都係d暴力場面,對套戲影響唔大

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

o下!又係講多過做?
我想睇特技炸喎

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

http://hk.news.yahoo.com/article/090312/4/b4zi.html

(明報)3月13日 星期五 05:05
【明報專訊】《戰狼300》導演薩史賴德(Zack Snyder)拍出更大型的荷李活特技奇幻巨製,備受期待,美國開畫票房大旺。此片果然映像很凌厲,動作猛烈,不過,劇情人物非常複雜難明,弄到「高深莫測」。

《保衛奇俠》(Watchmen)的原著在上世紀八十年代面世以來,被譽為西方最佳漫畫小說。但英國原作者阿倫摩爾認為不適宜搬上銀幕,甚至拒絕此片出現他的名字,因此只列出繪畫者及兩位編劇,其中編劇之一Alex Tse,似乎是華裔。

我不知原著怎樣,只談電影,素材實在多到爆棚,導演野心大得離譜。

故事發生於美蘇冷戰時代,核戰末日危機一觸即發,出現堅尼迪、尼克遜、基辛格等政要,還配上當年名曲。主角們是超現實的Watchmen奇俠特工隊,保衛美國拯救世界,他們各有真身和偽裝,還有上下兩代,那些來龍去脈很難分辨,而且真幻交錯得糾纏不清,真是剪不斷,理還亂。

這些只是背景,劇情是兩代特工隊全部收山退隱後,發生奇俠被殺的神秘血案,其他奇俠展開追查鬥法,引起男女情仇,忠奸恩怨,涉及政治陰謀、黑獄亡魂、核子變種超人,還飛到火星。最後高潮是傾城浩劫,但離奇地竟然帶來世界和平!

未讀過原著而能完全看得明、解得清此片故事的人,應該得獎,難度遠遠高過《一百萬零一夜》的有獎問題。

我看此片的165分鐘IMAX完整三級版,落料太多,堆砌賣弄得很雜亂。

不過,導演薩史賴德是映像奇才,拍得極豐富多采,單說序幕,便是長篇歷史加虛構的精彩濃縮。片中充滿迷情、冶艷、蒼茫、惡戰和科幻的奇情奇觀,奪目場面很多。可惜有佳句無佳篇,雖則技術很出眾,還有灑血、露肉、折骨與飛天遁地的刺激噱頭,然而缺乏神韻與靈魂,支離拼湊。

奇俠中最特異是藍色赤裸超人,但時時展覽生殖器官。演得最好是「墨譜人」在黑獄惡鬥,十分狠辣。其他角色也變化多端,不過太多太雜,不知刪剪版怎樣。

石琪
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

同埋套戲係咁吹水,如果諗住去睇打既,就呼籲唔好去睇啦 ...
hand神 發表於 2009-3-12 18:15

下..你睇刪剪版都嚴佢長呀...咁 imax版咪....都係諗諗先勒~~~等出碟先睇啦~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

下..你睇刪剪版都嚴佢長呀...咁 imax版咪....都係諗諗先勒~~~等出碟先睇啦~~~
小瑟 發表於 2009-3-13 09:52

imax版都係多幾分鐘,都係鋸手場面咬爛人塊面既場面詳細d
不過入場前都係要睇番本漫畫好d

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

imax版都係多幾分鐘,都係鋸手場面咬爛人塊面既場面詳細d
不過入場前都係要睇番本漫畫好d
hand神 發表於 2009-3-14 09:44

cut o左o個幕主要都係攪o野場面,有人睇完普通版發現攪o野場面畀人 cut o左要「dum」心口

我睇o左 IMAX 版,我覺得好睇,對o的 watchman o既描寫幾黑暗,好人性化

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

套戲睇完
其實幾好睇
人既本性 , 呢個世界真係咩人都有.
真係唔錯
每個人既方向, 立場都唔同
有人著眼大局, 有人會只睇正義就正義到底

5萬

總版管

cut o左o個幕主要都係攪o野場面,有人睇完普通版發現攪o野場面畀人 cut o左要「dum」心口

我睇o左 IMAX 版,我覺得好睇,對o的 watchman o既描寫幾黑暗,好人性化 ...
魚腮人 發表於 2009-3-17 10:20

攪野場面係邊個同邊個攪呀???

Post76玩樂網.