設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 劉一舟

[日韓] 《20世紀少年 - 最終章:我們的旗幟》P.2 附有影評

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

港版海報 現身 ~

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

進階玩家

真係等到頸都長

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

比漫畫更完整的結局.......眼泛淚光的結局 (內容涉及劇情)

星期二晚走咗去奧水城睇九點三十五分夜場,做到凌晨十二點十幾分散場,當螢幕呈現一片黑色之時,表示這套上映超過一年的三部曲終於曲終人散,我的臉上呈現了滿意的表情,眼角還眼泛淚光,依依不捨的坐著不願離場,這感覺看漫畫改編電影以嚟好耐冇試過。
第二集的失色本令我對最後呢集不予深切的期望,而且廣告仲大肆張揚會是不同的結局,這更令觀看的心情忐忑不安,但喺七至八分鐘交待一二集劇情後到結尾看過之後,其實個結局都唔係改得好多和好離譜,還算可以接受,今集比上集劇情編排冇咁快速,算係平穩進行,雖然仍有好多段劇情要用大量對話交待,但整體仍算不上太過沉悶。睇第二集的時候,仲諗緊點解唔穿朋友的真正身分,原來導演並沒根據原著要兩個朋友的出現,而是改為以一個朋友分飾兩角:服部和勝間田,呢著到最後半小時揭盅,跟住落嚟的萬博音樂會更是最後一集的高潮,和《海角七號》結局有著異曲同工之妙,片中健次的歌曲響徹整個戲院,加上CG營造出那個比漫畫更氣勢磅磗的人潮,呢個時候我心裡湧了近年看戲少有的澎湃心情,口裏亦跟著哼上一曲,隨著精采的片段,字幕亦徐徐升上,剩下來的十數分鐘,亦如我心中所想,和漫畫一樣,講健次回到過去時間去解決他和勝間田的恩怨。本集對漫畫冇交待的劇情都有照顧到,如血洗大除夕為何健次喺強力的爆炸下竟然不死,另外健次失憶的那十多年究竟去咗邊呢,在本集會得到合理的解釋,不過有啲情節就很摸不著頭腦,或者是多此一舉,如吉常被誤會係朋友,但身型完全唔同,對未睇過漫畫的觀眾可能會有啲故弄玄虛,但對我呢個早已看過漫畫的fans就覺得多舊魚;蝶野刑警無啦啦走去拉殺他爺爺的警察總長和13號突然走出去和今野裕一離開予人有種斷層的片段,未睇過漫畫的唔知佢做乜嘢,欠缺咗之前要交待的前因後果,連講都費事,好像要忠於原著咁好醜都講咗先。
演員方面,今集當然由失踪咗一集的健次唐澤壽明作主子,而飾演落仔的豐川悅司成為大配角,今集再出現的有飾演青蛙王子的宮迫博之,新加入有飾演救咗落仔的福田由麻子,飾演今野裕一的山寺宏一等等像漫畫一樣逐個出現,全場拍手掌咁濟的有春波夫搖身一變band友、健次和眾人闖關等都有不錯的反應。
特技方面,今次有飛碟和兩腳機械人登場,雖然還待改進,但還算可以,而且喺微縮東京區行動嘅情景好有超人特撮片feel,但結局音樂會嗰場人海真係一讚。

呢集我會俾75分 (100為滿分) 作為完美的結局,期待下年的日版三部曲和港版三部曲影碟。

x

評分

參與人數 1威望 +8 收起 理由
lkljason + 8

查看全部評分

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

13號突然走出去和今野裕一離開

我都想問13號點解會變翻好既?

另外今野裕一即係邊個呢?

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

13號突然走出去和今野裕一離開

我都想問13號點解會變翻好既?

另外今野裕一即係邊個呢?
lkljason 發表於 2009-12-10 09:03

今野裕一即係嗰個DJ,其實是健次他們兒時玩伴,漫畫內有講血洗大除夕嗰年,他和青蛙王子沒有應健次的邀請去拯救地球,後來佢地深感懊悔耿耿於懷,而且青蛙王子的描述比而家電影版交待得仲多!!!

其實13號點解變番忠,喺漫畫內都係咁突然,不過就一定比電影版交待得詳細啲,漫畫版話說佢自逃離新宿後,避咗去嗰間密室足足兩年,靠食朱古力維生,喺呢兩年日日聽健次嗰首飲歌,就咁潛移默化地從夢中驚醒,對朋友忠誠度開始生疑;電影版直頭好快地出嚟和今野離開!!!

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

今野裕一即係嗰個DJ,其實是健次他們兒時玩伴,漫畫內有講血洗大除夕嗰年,他和青蛙王子沒有應健次的邀請去拯救地球,後來佢地深感懊悔耿耿於懷,而且青蛙王子的描述比而家電影版交待得仲多!!!

其實13號點 ...
劉一舟 發表於 2009-12-10 11:55

個DJ我都係今集至知原來佢都係同學黎既!

黃金玩家

個DJ我都係今集至知原來佢都係同學黎既!
lkljason 發表於 2009-12-10 14:08

咁樣係咪清楚啲!!!

x

2萬

三潮玩家

J J

咁樣係咪清楚啲!!!
劉一舟 發表於 2009-12-10 16:14

Thanks 劉兄

清楚晒!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

其實13號點 ...
劉一舟 發表於 2009-12-10 11:55

其實漫畫果度13號好似比人追左好耐,變相企左係朋友既對立位置,同埋佢都懷疑自己殺人係為乜.我唔知有冇記錯或者感覺錯誤.印象中就係咁上下.電影果度重講佢嚮第二集射瓜朋友添.

黃金玩家

其實漫畫果度13號好似比人追左好耐,變相企左係朋友既對立位置,同埋佢都懷疑自己殺人係為乜.我唔知有冇記錯或者感覺錯誤.印象中就係咁上下.電影果度重講佢嚮第二集射瓜朋友添. ...
LAWSON 發表於 2009-12-10 23:15

電影版第二集射瓜朋友替身嗰個係山根,13號射嗰個才是山根。