設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mankoo米高

[DIY工作坊-改線插] OLEVIA STB

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

咦...mankoo兄,你將條樂聲跟機線俾左機頂盒用播...?!
xlarge 發表於 2009-3-5 00:30

係呀,條跟機線睇嚟都唔差喎!
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

睇過高清包青天同高清錄影片段,畫面的確有進步,
光暗位對比及立體感,顏色都比前好咗及實了些(最大進步我覺得係干淨咗滑咗),
我感覺上竟然stb換線比起bdp換線似孚效果仲大些...

(100%個人睇法,唔專業兼且感性大於理性,睇完當八掛吓就算吧..)

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我鍾意你呢句:「唔專業兼且感性大於理性」 ... 哈
但畫面睇落好正

黑鑽玩家

我鍾意你呢句:「唔專業兼且感性大於理性」 ... 哈
但畫面睇落好正
wil-wil 發表於 2009-3-5 00:53

wil,我現場睇到嘅畫面比你睇o的相好一條街(傻瓜機室內較難影得靚)....

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

換0左線唔係應該連錄影片段都好0左咩?

btw, 我部STB都過0左保養, 搞搞佢先.

黑鑽玩家

radhk 發表於 2009-3-5 05:56

係覺得錄影片段都比前好咗,畫面カ度有所增强干淨咗

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

did u also change the antenna?

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

radhk 發表於 2009-3-5 05:56

radhk兄,
在影音中有好多東西好難想像 , 好像浮起speaker cable,拖板都有分別 之前我想平同貴hdmi cable 是 digital signal吾會有太大分別, 除了行好長(e.g 五米以上), 因為digital signal 得1同0, 但是當試過之後就會改變我之前想法 .
好像電源線用條原裝,用條幾百元diy,用條千幾元diy都有不同 , 在這裡好像師兄身同感受 .
所以玩影音知得多 個錢包就

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

makoo兄

你中毒太深了, 你會唔會想換埋屋企O的多士爐, 電飯煲呀O的電源線
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Mankoo 兄 ,
建議以下方式再 UPGRADE : -
-  拆開個 STB 蓋
-  將原本入機的電源線 (即是你現在的1條很短的部份) 換埋靚線
-  入 STB 裡面 的 電源線 ( 2 條 ) 唔係 用 " 白色插 " 插落底板 就係 焊接 落底板 2 只腳 度
-  唔理佢點插定焊 , 總之 就用條 靚線 再用 " 辣雞 " 焊落 底板 嗰 兩隻腳度
-  甘樣就可以 保証 到 全段 電源線 都係 靚野
-  你仲可以 隨便 再換一D 線 做比較
我手上 唔可以換 電源線 既 器材全部 都改晒 甘樣 , 方便換線 試效果 .
雖然 唔可以換 電源線 既 器材 都係一般貨式 , 例如 STB , 但原裝線一定唔掂 , 換條
唔需要太貴的線 (例如 DENKO + 普通 MK 頭 + 普通 IEC 尾 ) , 都會有好既效果
**  以上純個人意見作為分享 **