設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: move7648

[討論] 電源線長度

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

小弟我就覺得每條發燒缐都有自己唔用既味道,當長度唔同既時候發揮佢自己味道會有所不同,之前都有部分師兄AB比較過1M\2M既電缐都有所分別,但一般都係2M比較發揮得好少少!
投影:80'GV+HC4000
AMP:Onkyo 5010
BDP:himedia Q6II+Oppo 93+PS3
前中後:MK-M7 x 5
超底音:MK MX250

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

音響野係咁, 有好多野你話迷信又好, 多餘又好, 但咁多年都仍然維持呢個講法, 總有些道理存在的。唔信既可以隨自己喜好去做, 反正d聲出成點都係自己收貨, 喜歡就可以了。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

C-hing 我個Case 同你一樣,個櫃後面無咩空間,

但我就毎條都 1.5M 約5呎,D 線有又粗又硬屈到我{:6_2 ...
ivan8313 發表於 2012-2-27 18:25

唔講得話咩報告
只係地方細,真係容唔到兩條6' Northwire tri-run
本來一條俾部AV Amp,後來搵多咗部Power Amp,
手起刀落,一開二,買多套MK + IEC尾... 搞掂

小弟不才,又因為加咗AMP,我比校唔到,但機背整齊咗,
學樓上CHING話齋,自己玩得開心又收貨就OK

完~

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唔講得話咩報告
只係地方細,真係容唔到兩條6' Northwire tri-run
本來一條俾部AV Amp,後來搵多咗部Powe ...
move7648 發表於 2012-2-29 18:06

明白哂~
many thx!!

鑽石玩家

請問電源線有無限制?

成日見到電源線都係6呎/1.5米,但如果器材本身同蘇頭好近,或者地櫃本身走線位有限 ...
move7648 發表於 2012-2-19 14:26

1.5M for general application

銀級玩家

各位師兄,小弟都覺得電源線選擇一條好的線材已夠,其實佢越長d味精就越利害。線的功用本身就是把電流沒拖泥帶水的從A點送到B點,長線只會走多左路!其實6呎只是一個大家或廠商提供出來方便用家。外國d屋大到無倫當然要用條長d的線,人地六呎二吋高就更係要著條長d褲!唔通我地五呎多一吋又跟佢咩!所以我會讚成把六呎線剪成兩條三呎,錢又平d,地柜後面又整齊d。加回兩個頭尾插就多條用,你話幾好呢!再都回到我之前的小小建議成條線再加頭尾插=3.14呎=丌!哈哈!一個magic figure信不信由理!不過一定可幫下d又要玩影音又唔多夠彈葯的師兄。

進階玩家

請問電源線有無限制?

成日見到電源線都係6呎/1.5米,但如果器材本身同蘇頭好近,或者地櫃本身走線位有限 ...
move7648 發表於 2012-2-19 14:26

I have DIY a short (I forget the exact length) PC before.  The cable is okay for every appliances including my computer except my projector.  After connecting to the projector, the HDMI port was damaged by the PC and no signal output to screen.  This is my terrible experience for sharing.

What I want to say is that most of the manufacturer's PC is tailor made (tested and tried, especially the safety) before release to market for sale.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

回復 27# fco6636

Thanks for information and sharing

I did diy 2 sets north wire 18A double in length 3' for av and power amp, so far tested for 2 weeks, everything working fine with them

星級玩家

T.K Cheng

主電去排蘇應該可以用短d   排蘇去機就要6呎以上