設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 想請教如何改善小弟套器材嘅表現

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

現時多數都係用CA640同MacBook聽歌。聽人聲同幾件樂器時都好滿意。唔識點形容,感覺係分析力幾好,幾清晰,幾細緻,細節都幾清楚,空間感都幾好。但聽交響樂時(例如RCA Living Stereo d 碟)d樂器會一舊舊。Bass好似弱咗小小(但小弟唔鐘意太強),用DAC時就比較乾。

想請教如想d樂器可以分開d(最理想就係可以一件件清清楚楚),而聽人聲時就想潤d, 滑d, 厚d, 同bass強d。請問應該係邊方面入手效果會顯著d呢?

自己就諗住換膽同換DAC(CDP都會駁埋佢),方向是否正確呢?

膽就未有心水,諗住上Sound Master問吓。

DAC就考慮緊
1. ATOLL DAC 200
2. Calyx
3. W4S

不過三部都未有機會聽過,考慮佢地因為USB input都support 24/192。

其實自己就聽過ATOLL CDP/ DAC 100 +YBA 合併播貝多芬,Mutter同陳潔儀,好鐘意但可惜冇錢買。

請多多指教,唔該晒

小弟現有器材
CDP: CA640C
PC: HobbyLab Power 1
RCA: HobbyLab Classic 1

CAS: MacBook Pro 
DAC: Musiland MD10
PC: xxDIY
RCA: xxDIY
USB: $100貨仔,但唔知乜牌子(Vocative Audio購入)

BRP: Oppo BRP83 SE
RCA: HobbyLab Jazz
PC: 跟機綫

前級: Sound Master No. 9
膽用緊6SN7 x 2 (Tronal)+ 6SL7 x 2 (Full Music) + 6X5 x 1 (RCA) + WY3P x 2 (曙光)
PC: HobbyLab Power 1
IC: HobbyLab Highway 1

後級: Sound Master No. 68
膽用緊KT77 x 4 (Gold Lion) + 6SN7 x 2 (Full Music) + 6SL7 x 2 (曙光)
PC: HobbyLab Power 2

Speaker: Quad 12L2
SC: Sound From Heaven President X

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

100對小弟黎講都勁得好變態了, 無200既話, 100都一定係佢.
200只可以話BENZ轉林寶堅尼.

但師兄你既處景, 換喇叭/線材都應該先.
喇叭同喇叭線都應該係師兄你而家比較大既問題.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我未聽過ATOLL DAC 200 同 W4S
不過聽過Calyx 真係超正, 不過ching用得過萬既DAC, 會吾會考慮下攪攪隻speaker 呢?

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

100對小弟黎講都勁得好變態了, 無200既話, 100都一定係佢.
200只可以話BENZ轉林寶堅尼.
...
ropresident 發表於 2012-2-18 23:27

有道理

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# awckin

ching其實你上過16/f聽過,老板應該有講quad喇叭特性同缺點你知,要玩quad玩得好係好難但唔代表quad唔好,其實是否由線材墊材擺位三方面出發
sbt+sotm
Lucid 88/192
I Clock/DIY 原子鐘
YBA Passion int.100/LX-83
OPPO-93
Atohm GT1.0
Quad L-center
Os3
Nanosat
hrs-10

科林玩家

3. W4S

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝各位CHING意見。

我一路以爲我套野最大問題係Source,唔明白點解係喇叭/喇叭線嘅問題?可唔可以解釋多小小。請問小弟應該選擇咩類型/牌子嘅喇叭/喇叭線呢?

小弟都好鐘意DAC100,冇買主要係佢嘅USB INPUT只Support 16/44.1。我都買咗同download咗唔小24/96 or 192嘅file,所以先考慮DAC200

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

sungyue兄,

未有機會同16/F老闆請教過。

我屋企擺位係死證,線材墊材有咩推介呢?

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我未聽過ATOLL DAC 200 同 W4S
不過聽過Calyx 真係超正, 不過ching用得過萬既DAC, 會吾會考慮下攪攪隻speak ...
Lester 發表於 2012-2-18 23:39

換喇叭/線材都應該先.
喇叭同喇叭線都應該係師兄你而家比較大既問題. x 2
因為有好的訊源,冇好的輸出,都係一種浪廢,我由Dac100換了antelope後,連喇叭和線材也全部換哂啦 。。
若真係要換DAC。。。。。
DAC 100用過,也賣了,我又唔認為佢可以好過DW4C或Calyx, Dac100在上年或前年可說超值,但分析力真係未必同級(我當時用來聽classic大棚野,覺得有點亂。。。當然只是個人聽感,而且USB只support16/44Hz,未免有點缺憾)W4S和Calyx都試聽過,一定勝Dac100, Dac200就唔知!但若考慮Dac200,在價上又冇甚麼優勢,應該前兩部平D喎!(以上全是個人聽感,不喜勿插 )
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝各位CHING意見。

我一路以爲我套野最大問題係Source,唔明白點解係喇叭/喇叭線嘅問題?可唔可以解釋 ...
awckin 發表於 2012-2-19 00:27

無呀,我只係覺得你對前後級勁秋過speaker 同DAC 好多,我估計你用640C直出可能仲好過MD10, 咁兩樣野都升當然係最好,不過如果要我二選一我升speaker先咁lor, 不過升speaker 要既資金可能比較多