設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] 隱藏於民間的極級武器 - Sommer Excelsior

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

正所謂能隱藏於民間的極級武器,平時唔顯眼,望落又唔覺貴氣,睇落冇乜殺傷力,價錢又唔係極品級,但係實力非凡,聽左你就知死!

我所講既係最近買的一對新線:Sommer Excelsior RCA

第9頁追加一對Excelsior XLR線!

廠方張相就影得高級D,睇下我隨便拿起手機影一張,影得咁差就睇落普通好多:

實物同廠方張相有D唔同,問過代理,個RCA頭係相同品質的,裡面是PTFE Teflon-insulated fine silver,只會造俾Excelsior用,不另發售的。廠方張相那隻頭因新印刷了Excelsior字樣要重新申請歐盟認証仲未批所以未能出口,所以現時的頭都用緊實物那種RCA頭,如果唔係夾左個"Excelsior" 招牌在線尾,仲以為係DIY雞線。

ok,凡事唔好單睇外表,尤其是hifi野。
我一直愛用sommer,因為即使是studio野,我都比較過覺得sommer較apogee及mogami都更中性及平衡,apogee都仲有D品牌專有的 “味” ,mogami就中性但分析力、通透度及聲音線條都唔夠同級的sommer線好。
sommer線我用過好多型號,慢慢地我幾乎用晒Stratos做IC,中頻幾靚,分析力對當時來說已經好滿足,可惜高頻去唔盡,低頻線條唔夠靚,優點主要在中頻段。後來試入一兩對Epilogue,相對貴了不少所以買親都係二手,質素是值回線價,分析力同兩極伸延比Stratos更好,低頻線條更是一絕,出D低音音附好靚!可惜缺點係中頻密度唔夠、高頻出到頂亦有點開叉,只好將前置喇叭擺位拉近,補回中間的密度不足,如此一來空間感又未必發揮得最好。

直至最近入了onkyo 5509,一不做二不休,既然sommer推出了它的旗艦線Excelsior系列,好想入一對來試試級數提升有幾高?
最後決定入一對3m的直接用來接駁我的前置active喇叭,咁就av同2聲道都可以受惠。條線度度都冇現貨,要訂,等了一段日子終於到貨,拿到家不是立即用來駁喇叭,反而是試試用來駁CD player到前級,一開聲,唔係化?駛唔駛咁完美呀?有齊晒我用過的線的優點同時冇佢地的缺點!兩極伸延好,高頻唔開叉、低頻線條靚,空間感卓越,前後立體感出晒黎,最緊要係中頻密度超高,人聲在av amp出,D肉地番晒黎!唔係厚聲濃味有點蒙那種聲,而係通透密度高有肉地這種唔薄聲。條線全頻表現都超卓,比起我以前用過師兄們借來的Argento價值2萬幾的訊號線有過之而無不及!

唔駁CD player,駁去active crossover至active speaker這一段,效果反而冇駁cd player咁恐佈,不過都已經補足左好多我套系統的問題,特別是中頻人聲的表現提升不少,現在前置聲音的密度更是頂級,點比較呢?之前我即使用stratos駁這一段,兩隻前置相距4尺半才能填滿當中的空間,不至於聲音中間出現真空,現在我將喇叭放得盡量遠,遠到7尺半幾乎貼側牆,中間都仍然填得滿!佢仲有貨,最衰我層樓唔夠大,唔可以將喇叭再放遠D。

可能大家已經好想問條線乜野價位?5k左右,已經是旗艦了,而且質素表現也是實實在在的旗艦級數,studio野就有呢個好處,真係一分錢一分貨的,唔會吹到好正就升到幾萬幾萬一條線咁!我依家中晒毒,不知幾沖動想換晒7.1 D線去Excelsior,最衰買左部5509己經開始乾塘未回到氣!

評分

參與人數 14威望 +140 金錢 +20 收起 理由
ATAM + 10 + 10 用家心得
jackt + 10 + 10 精彩報告
googleli + 10 精彩Report
liclic + 10
minimoai + 10
RiceR9 + 10
edison133 + 10 Good report!
ckw3031 + 10
fuman0123 + 10
avlam + 10
Wilmer威馬 + 10
leo25 + 10
KUNGKUNG + 10
obee + 10 Good report!

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

正所謂能隱藏於民間的極級武器,平時唔顯眼,望落又唔覺貴氣,睇落冇乜殺傷力,價錢又唔係極品級,但係實力 ...
nicknick 發表於 2012-2-15 00:46

好富貴喎 !

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

又一條靚線 !

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Sommer Excelsior RCA 講到我都想試下

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

好富貴喎 !
avlam 發表於 2012-2-15 00:48

以前一直唔敢投資在線材上,直至現在av方面的器材應該會安定好一段日子了才敢試貴少少,不過己經羅羅攣左好耐至忍痛出手,是我買過最貴的線了,咁好都未舍得買第二對住。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# nicknick

nick 兄 , 先謝分享 !
3M 價錢 5K , 甘 1.5M 會唔會 3K 搞得掂 ??

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

以前一直唔敢投資在線材上,直至現在av方面的器材應該會安定好一段日子了才敢試貴少少,不過己經羅羅攣 ...
nicknick 發表於 2012-2-15 00:54

我就覺得線係最值得投資,一條高質嘅線可以用到你貪新鮮嗰時先換嫁 !

鉑金玩家

回復  nicknick

nick 兄 , 先謝分享 !
3M 價錢 5K , 甘 1.5M 會唔會 3K 搞得掂 ??
KUNGKUNG 發表於 2012-2-15 00:54

唔得,3m要5k幾,1.5m應該都要4k幾,D廠線係咁的,基本已經有個價,加長都唔係加好多。

鉑金玩家

我就覺得線係最值得投資,一條高質嘅線可以用到你貪新鮮嗰時先換嫁 ! ...
avlam 發表於 2012-2-15 00:56

因為線可以好影響音色,器材未定就玩線會好易買一大堆都只是在校聲,行大運,唔係提升質素。

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好吸引喎