設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[網絡寬頻] 關於駁 router 上唔到網, 求好心人幫忙解決

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
爬左幾日文真係自已搞唔掂先 post 上黎求好心人幫忙解決, 屋企人用緊 Netvigator (10MB) 上網及上網之前仲要先 Login 駁線 (見下圖介面)
CONNECT NETVIGATOR.jpg
而且仲用緊呢隻 moden (祇有10MB 速度)
以往駁法係由 moden Port1 LAN 線 直接插入 PC 上網 (無問題既) 但近日買左 notebook & TP-Link Router 一心諗住用 notebook wireless 上網費時想同屋企人爭機用, 現駁法如下

1.) moden 既 Port1 LAN 線直接插入 Router 既 WAN
2.) 另外 Router 既 Port1 再分條 LAN 線插入 PC

結果係 notebook & PC 兩部機都上唔到網 ......祇出現 (無法顯示網頁, 檢查網絡連線) 畫面我都知以上既 Netvigator 上網 PLAN 係好 out, 但屋企人俾錢又唔肯試新野我全無辦法
請問我咁既配備同上網方式, 要點 set 先可令到兩部機都能夠上網呢 ?
我打過去 PCCW 佢地唔肯幫我解決個問題呀 >_<
多謝大家幫手解答 ~ Thank you so much

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

正常係router入面....入晒login id, password就攪掂....
pc唔須要再login!!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

係呀 RiceR9 師兄
我就係試過跟說明書打 192.168.1.1, 佢就無法顯示網頁 (根本連唔到上網喎)
去唔到 TP-Link 網頁做 setting
祇有照舊方式由 moden 直入 PC 先上到網呀, 要甩開隻router 咪用唔到 wireless
好慘呀因上網 PLAN 太 out 爬左好耐文都搞唔掂呀........墾請各位師兄幫下我啦

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

RESET 一次所有硬件
將router reset番出廠設定
莫思身外無窮事
飲盡身前有限杯

專業玩家

係唔係 pc 個 network setting 錯呀?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ming 師兄
試過駁好晒所有線情況下斷晒 moden & router 電源一陣再開返
及電腦 reboot 都唔得啊........

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

1.) moden 既 Port1 LAN 線直接插入 Router 既 WAN

唔好插 wan 插lan試

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 3# akira11092

咁你入唔入到去router入面set野??
router入面應該要set番行.."pppoe" 下面入番login is & password,
pc果度係 "網際網路 > 連線" 果度會見到"撥號及網路設定"
移除左入面連線設定....之後modem, router, PC 順序reboot一次......

但依果程序希望ming sir 睇睇有無問題,
因為我唔係用netvigator

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

試下pc只插router.....唔好插modem住,
睇下打192.168.1.1 入唔入到router入面set野先
set好先再駁modem
希望幫到你啦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

唔好插 wan 插lan試
adamkong 發表於 2012-2-13 14:17

adamkong 師兄
moden Port1 直入 pc 剩返 Port 2,3,4 (係呢三個口) 再分條 Lan 線俾去隻 Router 既 wan, port 1,2,3,4
都係唔得, notebook 撈到隻 router  發出黎既 SSID,  notebook 連線後無法顯示網頁即係上唔到網