設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: best_jerry

[請教] Pioneer LX73 睇演唱會人聲

禁止發言

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實係樂器/背景聲唔薄, 只係人聲薄, 例如:張敬軒+樂團, D樂器聲好清, 分析得幾好, 但張敬軒D聲就比D樂器 ...
best_jerry 發表於 2012-2-13 15:58

你個case會唔會係中置level細咗?揾個sound meter check 下。
而我喜歡將中置set大1-2 db, 犧牲少少平衡度, 但人聲會出D

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

最差係張敬軒, 跟住到少女時代
best_jerry 發表於 2012-2-13 17:37

少女時代我冇,未聽過唔知;
張敬軒港樂? 呢隻個人聲一向都俾人..小.......左的感覺,唔好用呢隻碟來做reference!不過呢隻藍光碟好蝦玩AV唔玩2聲道的師兄,個人聲係要用2聲道的方法set好前置喇叭,要set到口形集中,然後中置只係再補一補密度,最後前面3隻喇叭的人聲要能聚焦在一點,個人聲就會好靚咁出番......

用音壓計check一check每個聲道的音壓是否正確,如果正確仍然覺得人聲細了很多,夾硬加大中置level反而會破壞個平衡;你形容播少女時代時D人聲好散,令我懷疑是你的喇叭擺位有問題,可能前置set得太開,器材及線材又不夠密度,中間的聲音會好似穿左個洞咁的,試試放番近D,同埋慢慢toe-in試試人聲有冇改善。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

星級玩家

exchange everyday.....

76-FC 藍寶石勲章

我用media player睇ja, 部3800已塵封半年
Gorgeous 發表於 2012-2-13 19:31

咁浪費 有無諗過出讓呀?有通知聲喎!!
有興趣呀我…2500有D怪雞…淨得一個hdmi無其他輸出~一分錢一分貨囉又係
吾兒逝矣,大悲![img]http://www.post76.com/x2/sta

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# best_jerry

你隻張敬軒有DTS-HD 同 PCM....
你試吓用DTS-HD, 播張敬軒講0野0個段, 將耳仔放0係中置前面, 你會聽唔到有聲, 因為人聲去晒左右.
如果你用PCM, 播張敬軒講0野0個段, 將耳仔放0係中置前面, 小心佢講嘢振到你耳聾... 因為人聲去返中間..

以上係我自己發現的, 你話係AMP, SPEAKERS, BDP 邊樣唔好, 定係DTS-HD 或製作單位0既混音問題, 由各位繼續討論,
vins007

禁止發言

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

講開呢隻blu ray有D心痛, 話說小弟見屋企人去日本, 諗住叫佢地幫手買會平D, 但買番離要成$600, 去hmv jp ...
best_jerry 發表於 2012-2-13 18:09

Ching 如最近買先係四舊尾, 開頭賣好貴架!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我地用慣安記,係會有啲奇怪嫁啦 !!!
avlam 發表於 2012-2-13 19:28

唔係呀, 我係用85來講架, 我依家攪緊轉會, 可能會轉會用PIONEER都唔定!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

唔係呀, 我係用85來講架, 我依家攪緊轉會, 可能會轉會用PIONEER都唔定!!! ...
小瑟 發表於 2012-2-14 08:33

咁 y 記呢?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

咁 y 記呢?
avlam 發表於 2012-2-14 08:41

我有老友可能二手整部85比我, 所以我依家都考慮緊係85定KEEP返O記!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.