設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] ibasso pb2, ras p51, 紅雀, alo rx

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想問問有冇師兄玩以下呢幾款耳擴? 想知道夾唔夾我既耳機
ibasso pb2,
ras p51,
紅雀,
alo rx

IEM: 535
線: 銀龍I(想換線, 有否推介?)
LOD: 未知(有否推介?)

主力聽女聲, 中慢歌, POP, JPOP, 大陸人聲, LIVE, CLASSIC...真係乜都聽,
聽感要求: BASS量一般有質便OK, 人聲有要求需有質感幼滑通透高音伸延要好, 音場夠閣, 儘量3頻平均

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我之前用開SE530, 聲底應該跟535差不多.
SE530係中頻突出, Bass量大但不夠深,
高音稍為顯得較弱.

由於Ray Samuels的耳擴都是較暖聲, 所以不適合.
iBasso和ALO都是高頻較出的東西,
所以配535應該問題不大, 個人則較喜歡ALO.
但小心如果在手提解碼部份再用上ALO的iMOd或CLAS的話
可能會尖聲.

另外, 不妨等等iBasso DX100, 解碼連耳擴, 好似好多人等緊.
HifiMan就唔使諗, 一定唔夾Shure聲, 太厚.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

想問問有冇師兄玩以下呢幾款耳擴? 想知道夾唔夾我既耳機
ibasso pb2,
ras p51,
紅雀,
alo rx

IEM: 535
線: ...
guppyguppyguppy 發表於 2012-2-13 10:19

ibasso pb2,冇玩過....
我用sansa fuze + 8N LOD + UE TF10pro

ras p51,-3頻最平均價就最高...size 又夠細...但價錢就最高....

紅雀,-音場大...BASS量少過RAS p51 少少...size 幾好...但佢個gain位係"pat pat"位置...好似好易斷

alo rx -音場比P51/紅雀大....但BASS量冇P51/紅雀多......機夠薄...但太寬太長..c/p吾高...(如果佢係2K頭就perfect... (我本身好like佢個brand...但真係吾好拎..同埋我係bass head)

吾計budget...ofcoz P51 + ALO 既LOD....(佢冇出俾sansa用..thats y dont know hows the sound...but seems many ppl loving it)

如果計budget c/p 紅雀 ~!!!但真係要小心佢個pat pat 個switch....

PS.我主力聽Live music...Live pop/Live metal/Live disco

ATM只係用sansa fuze -->8N LOD -->C&C BH -->TF10 pro

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
googleli + 10

查看全部評分

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

星級玩家

樓上兩位好感謝你的既經驗談, 真係幫小弟解左好多疑團
我都有出去做過功課, 唔知岩唔岩?
雀個人覺得暖左d, 厚左d, 粗左少少, 太沖, 聽得耐有少少吵耳
pb2, 成個感覺都好簿好散, 但分析力真係勁, 中高頻好爽
rx, 以係雀隻, p51兩者中既既溫柔版, 夾條sxc就好岩feel, occ就...濛左
p51 係以上幾隻中最平均得黎又有力, 唔會太沖, 唔會太濛, 但又唔會太清, 比較舒服
不過要$37xx...真係好鬼貴...

星級玩家

已入手p51, 巴德mk2
打算衝埋sxc 18 awg lod
就搞定晒^^

進階玩家

關人隱士

ching,以上我只有pb2,但裏面D opamp已換過啦,同你係出便試既完全兩個世界,
重有我希望你試下monster只pro copper,可能令你唔同想法

星級玩家

ching,以上我只有pb2,但裏面D opamp已換過啦,同你係出便試既完全兩個世界,
重有我希望你試下monster只pro c ...
kankwan 發表於 2012-2-25 02:03

你換成點??? 不如PO張相來看看

星級玩家

p51背景濛, 用了sxc 18 都係濛...點算?

進階玩家

關人隱士

所以玩pb 2就可以換opamp調聲,我用49710做放大,49600做buffer,
又夠分析力同推力,再加條銀綫做LOD,good la
audio-gd Fun marantz cdp 5003 audiolab 8000Q  P3-DIY P4 PB 2
fuze imod DX 100
HA 3 Head Amp
TPC UE 10 W3  11pro K702 pro 900 HD25-i Q 701

星級玩家

所以玩pb 2就可以換opamp調聲,我用49710做放大,49600做buffer,
又夠分析力同推力,再加條銀綫做LOD,good la  ...
kankwan 發表於 2012-2-27 23:34

PB2 最大問題係要由屁屁入...前後都插住喉, 放不了入腰包