設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 全香港第一個 第三代Inakustik LS-603 喇叭線 DIY 教學 + 用後感

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

呢條Inakustik LS-603 係旗下最新既第3代喇叭線, 用料同設計上都大大不同, 可以話第2代既頂級線下放+最新設計既版本.
不過香港無散線賣  

首先大家要預備線材, 小弟就以一條為例子, 另一條做法都係一樣

呢條線既做法要特別少少, 先係個網之下縮多個縮通先得, 因為要防止線網滑走, 未來條線點拉都好, 個網都唔會四圍走

做好之後就套返個線網, 線網上面再包縮通, 呢次係為左唔好令個網走位的

之後分返開黑還黑, 白還白, 再套多個縮通

縮左之後靚仔哂

搞掂個線網之後就要開線皮啦~~~ 記得細細力開, 太大力會cut到d銅芯, cut到就會花, 亦有可能會斷

再拎返個線皮出黎, 但係會好實, 記得要慢慢黎唷

呢點要留意下, 線芯入面有個膠條係到, 本身係最到傳送時, 減少電子於線與線之間不停遊走, 減少因此而導致既loss.
不過插頭入面既插線位好少, 而且要做到最大接觸面, 所以要cut走

頭先張相可能睇得唔清楚, 唔緊要, 換個角度再睇清楚d

開哂6條線, CUT哂6條膠條, 當然係要順返直佢啦.
問題黎啦, d線芯散開哂, 就咁套落隻插到都唔會100%接觸到隻插喎, 接觸不良一定唔能夠發揮條線100%效果, 亦唔好聲嫁

呢個時間, WBT既線圈幫到手, 呢個WBT線圈仲要係鍍金. 小弟之前要求埋冷凍, 效果更佳
今次選用既size為6mm, 再上就係10mm了, 太大既今次用唔著.

成條線既基本要做既都做哂啦, 咁用咩插好? 小弟今次用返原廠既最頂級蕉插, 好豪華, 好靚唷

做到成本書咁, 書卷味十足

喇叭線同插頭都係同一牌子, 同聲同氣

比大家睇下裝左插頭既實況~~~
隻蕉插係連埋保護套的, 唔用果時可以套返佢, 防止整花, 好細心既設計

黎個近鏡比大家睇下裝左WBT線圈之後, 再裝插既實況啦.
呢隻插仲有一個特點, 就係接觸面勁大, WBT出品既都無咁多.
仲要再電鍍一層銠, 表面立立令, 有咩好處? 小弟相信各位師兄都明白到.

一粒羅C上落WBT線圈上, 另一粒上落條線身到, 防止線身拉扯設計, 值得一讚
記得用少少縮通包返WBT線圈同線身交界, 1黎防止氧化, 2黎易於拉緊3條線芯, 方便羅C壓落去.

最後當然要整返個lable 做返個方向記號啦, 萬一掉轉黎用就大獲囉, 不過真係型仔好多

前前後後整左差唔多4個鐘, 終於做好了, 呢條線真係好難做!!
好線唔易做, 呢句說話真係講得1 D都無錯, 不過質數咁好, 價錢唔算貴, 點計都值得呢

總結而言, 未完全煲透既LS-603已經喜出望外, 比預期既效果好得多, 係一條2012年最高C/P值既喇叭線

多謝大家花咁多時間收睇

詳細試用報告 :

http://www.post76.com/discuss/vi ... d=107922&extra=

Inakustik LS-603 Double-run  + Bi-wire 製作方法:
http://post76.com/x2/forum.php?m ... p;extra=#pid2512331

13/5/2013 補充

由於當時只係唔夠材料之下整, 所以請師兄們體諒.
有關補充資料可以參考返Inakustik LS-603 Double-run  + Bi-wire 製作方法

評分

參與人數 30威望 +229 金錢 +10 收起 理由
CD100 + 3 用家心得
pandaz0062 + 9 + 9 精彩報告
samzone + 3 一定要加分
steve6272003 + 6 精彩報告
km3232 + 1 精彩報告
brotherwater + 3 精彩報告
Momogo + 1 精彩報告
siudd + 1 + 1 精彩Report
itoy2008 + 10 精彩Report
jason1969 + 9
mafai2000 + 10 Good report!!
小瑟 + 10
dannysure + 10
臭鼬鼠 + 10
MarkKwok + 8
kungfutown5 + 10 精品文章
高菲 + 2
alfredmyc + 10
wingboys + 10 收蕆好,慢慢用
keith688 + 8

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

新型號?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

全香港第一個Inakustik ls-603 DIY教學

呢條Inakustik LS-603 係旗下最新既第3代喇叭線, 用料同設計上都大大不同, 可以話第2代既頂級線下放+最新設計既版本.
首先大家要預備線材, 小弟就以一條為例子, 另一條做法都係一樣

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

多謝大家收看
正!買定花生(=^ェ^=)

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

全香港第一個Inakustik ls-603 DIY教學

好手工呀ching,想問吓個label點整架?(・・?)

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

2萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

快手

效果如何

1萬

鉑金玩家

回復 4# galleryng

一個好簡單既做法, 用小畫家整左個樣, 再print出黎.

1萬

鉑金玩家

回復 2# Vader

最新型號, 香港都未有得賣

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 7# ropresident

乜效果?

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

等你報告!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# ropresident

Wait for your report
新手一名,多多指教
TV: SONY 55"HX950
AMP: DENON 1910
Front SP: Klipsch RF 52 II
Center SP: Pending
Suround SP: Mirage OMD5
Sub: Velodyne SPL 800i
Oppo 83 / PS3 80G /SONY MDR﹣DS7500