設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ericbusmo

[請教] 新手sub.w問題

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

建議不要儘信Surr. Amp之自動音壓設定.
試過用SR6003之Audyssey auto setup:SubW 之分頻點自動設定為80Hz, 但音壓設定為-18db. 用"Mummy 3"試, 基本上唔覺有"低音".
要人手改為-3db,才正常返.

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

建議不要儘信Surr. Amp之自動音壓設定.
試過用SR6003之Audyssey auto setup:SubW 之分頻點自動設定為80Hz, 但音壓設定為-18db. 用"Mummy 3"試, 基本上唔覺有"低音".
要人手改為-3db,才正常返. ...
ikkjr 發表於 2009-2-28 09:22

你指個音壓 -18db 係指 SW 度數?
https://www.facebook.com/directorphoto

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

LFE -15db 咪扣左好多低頻 ?
導演 發表於 2009-2-28 01:37

以我經驗
自動setup一般都會cut低sub-woofer嘅vol.
畀個實例你參考下:
我用自動set up一次, 之後用音壓計睇番
發覺個sub-woofer得70度嘅音量, 而其他嘅speaker就差唔多到75dB
咁因為個woofer個音量突別細O左, 咁我又手動將佢調高到我平時嘅75-82度嘅音量

好嘞!到真係睇戲時, 咁我用得自動set up就緊係用埋自動eq啦
但我發覺O的低頻有過量嘅情況出現
係過量到好過份, 好唔自然, 好唔舒服
但我熄O左EQ睇, 又唔會有咁嘅情況喎

咁我又試下將過woofer嘅音量校返去用自動setup時計出嘅70dB
之後再開EQ睇.....無事, 無O左過量嘅低頻

以小弟以上嘅體驗嚟講, 希望有幫助
Anthony Chan
AV Blog: avnewbie.com
Full Active 5.2.4 system
Sources: Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, AV Processor: Acurus Muse 16, Speakers: PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Ya

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章

12# 導演
導演兄, -18db是指Surr. Amp 經Audyssey auto setup後所顯示Subwoofer音量之數值.

經Audyssey 測試後所有數值如下:
Front left: + 6.0db
Front center: +5.5db
Front right: +6.0db
Surround left: +0.0db
Surround right: +0.0db
Subwoofer: -18db

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

14# ikkjr

thanks ikkjr  
我也是指這數據呀
https://www.facebook.com/directorphoto

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

基本上已經"唔覺" 有"低音"出.
有 , 都真係好微弱...
孤身走我路 發表於 2009-2-28 08:10

-15db係amp顯示,我覺得好似有低頻,不過唔知係咪最佳設定

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

睇左,不過都唔係好明,請指教...
自動音埸設定前,sub-w設0db,150hz,自動音埸設定後,amp顯示前中後置為150hz,LEF為100hz(-15db),筆者話如果較正後分頻點低過120hz,就手動調高至130hz,咁我前中後置為150hz,即係低定高? ...
ericbusmo 發表於 2009-2-27 22:55

有無師兄幫手解答

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

師兄你個setup mic係點擺呢? 放得唔好會cut低頻﹐最好係用三腳架同把高度set到同你係皇帝位耳仔水平。假如水平低過凳背就要set高過凳背﹐行auto setup時個人唔好係聆聽區。企埋一邊用remote控制。

Set好後坐係皇帝位用AMP提供的test tone聽下咁多個喇叭係咪聲浪差唔多﹐通常subwoofer會比較細聲﹐可以自行set高﹐但距離就唔好攪(同實際距離可能分別好大﹐但因為subwoofer有自己的circuit會有delay﹐auto setup會用距離去compensate返)。

重點係Crossover點只可以set高﹐唔好set低。用衛星喇叭cross over可以set高D。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

師兄,你唔好理咁多先啦...你果幾隻喇叭仔咁弱全部手動set晒150做分頻,超低都係啦(150樓下交晒俾隻超低做野,超低就150開始做野)...跟手所有channel都0 db level...跟著播一兩場戲睇睇咩環境先啦....你成日掛住睇數字, ...
xlarge 發表於 2009-2-28 13:01

係咪即係唔需再做自動音場設定,現在先張sub-w背面設0db,150hz,跟手在amp設定裹,前中後和LPF of LEF都調至150hz????咁level calibration
L 和 R(-4db) C(-6db) SL(-4db)  SR(-3db) sub-w(-15db)要唔要更改???

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

師兄你個setup mic係點擺呢? 放得唔好會cut低頻﹐最好係用三腳架同把高度set到同你係皇帝位耳仔水平。假如水平低過凳背就要set高過凳背﹐行auto setup時個人唔好係聆聽區。企埋一邊用remote控制。

Set好後坐係皇帝 ...
alzard 發表於 2009-2-28 13:23

係用三腳架同把高度set到皇帝位耳仔水平