設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mankoo米高

[電源線] [DIY工作坊+用家線材報告] Nanotec 302

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜晒mankoo兄~
呢條正野比咩用呀??
jayngan 發表於 2009-2-26 10:02

plasma~
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

Acrolink 4030 要留意,mk頭,入唔哂d線芯入去個O到。
米赫洛域 發表於 2009-2-26 00:26

當真 !?

死啦 , 我仲打算自己"學整"一條添.......

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

當真 !?

死啦 , 我仲打算自己"學整"一條添.......
孤身走我路 發表於 2009-2-26 12:05

完全無問題嘅,只係最後將一小部份銅線cut走就ok

進階玩家

完全無問題嘅,只係最後將一小部份銅線cut走就ok
mankoo 發表於 26/2/2009 12:13

mankoo hing 其實將一小部份銅線線心cut走會唔會有反效果,唔係用盡佢d線心會好d 嗎

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

多口一問 , 小弟見到貴格綫一般都有個"箭咀" (→) , 是不是話有方向性 ? 如是的話 , 多數指向那方 ?

器材 ? 抑或指向插頭/蘇頭 ?

希望各師兄指教.

黑鑽玩家

諗咗一陣,試完條線無理由唔分享....但分享又等於害人..

唔駛等一星期,我尋晚一點開始試,一插落去就知乜嘢事啦(只要你睇慣o的器材)
駁上plasma,今次用我睇咗大約六次嘅容祖兒演唱會bd試(因畫面睇到慣哂)
一開始遠鏡由高處向下,燈光射向中間舞台四周觀眾,應該黑嘅地方出得好靚,
之前都係咁上下,但今次我發現四周手持"PONG PONG STICK"極細小嘅觀眾
顯得比以往較為立體,呢一種感覺以往睇的確係無今次咁強烈,
其實睇開AV會知係因為對比度增加了,黑色靚咗導致嘅立體感,
到唱"黃色大門"出好多大頭近鏡,嘩..(不嬲睇都係靚),但今次係更靚,
黑色真係佢強項,光位好夠力,就係因為表現出良好對比度,
所以便產生出黑色靚光位又有力,也因此令其它顏色都能夠出得很好,
其實只要上述因素做好,自然便會出到漂亮而細緻嘅立體畫面,呢點302表現到(好出色)!
今朝起身開電視睇"創富坊"(我電視位背光,日頭睇好差),但我都明顯睇到畫質嘅進步,
顏色結實而豐富,背景黑色字體好清晰好靚,主持人嘅頭髮/衣物/皮膚/面前嘅水樽等
都能一一顯示出其質感,對於一條剛剛DIY完就用嘅電源線,要一插便即睇出咁大分別,
相信如果唔係線材本身質數十分好都唔容易做得到!
畫面給人有一種好可靠好穩定嘅感覺,我個人好滿意!

對於之前o的C兄話:一插難拔,一插難忘等......我十分同意!
(本人不是什麼AV影音專家,以上分享只憑著自己用慣嘅軟硬件器材作比較)

黑鑽玩家

多口一問 , 小弟見到貴格綫一般都有個"箭咀" (→) , 是不是話有方向性 ? 如是的話 , 多數指向那方 ?

器材 ? 抑或指向插頭/蘇頭 ?

希望各師兄指教. ...
孤身走我路 發表於 2009-2-26 12:49

例如:MK插頭來電→→→→→電源線→→→→→瑞士尾供電比器材

星級玩家

中毒..., 好想試...

黑鑽玩家

mankoo hing 其實將一小部份銅線線心cut走會唔會有反效果,唔係用盡佢d線心會好d 嗎
君子協定 發表於 2009-2-26 12:30

可以的話當然用盡佢最好,但如果因某種因素要cut走些少,相信也不致影響太過大,
電源線本身也好像電容,當一段電源線充滿電後才會再向前方推進,(除非你修剪嘅部份很長)
否則最後儲存起嘅電量也會沖過去,等於你條電源線就算幾粗幾靚,當進入器材後,
器材入面的電線也一樣很譜通很幼,但也不會因此而令電源線本身作用有反效果或消失的

進階玩家

可以的話當然用盡佢最好,但如果因某種因素要cut走些少,相信也不致影響太過大,
電源線本身也好像電容,當一條電源線充滿電後才會再向前方推進,(除非你修剪嘅部份很長)
否則最後儲存起嘅電量也會沖過去,等於你條電源線 ...
mankoo 發表於 26/2/2009 14:01

哦~小弟明白了,Thanks!