設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] CAS煩惱 換Focal XS 2.1 定 加DAC配KRK

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟用 KRK RP5G2 都有3-4個月
之前買左個Prodigy Cube來做Dac
但覺得中低頻改善不大 懷疑本身krk呢類monitor根本唔會太強調低頻
我聽開Rock, 電音, 間中聽下pop
前排去星際2/F聽到對Focal XS 2.1 有dac, 人聲唔錯分析力高外 SW重有高質ge低音

究其我應該繼搵個dac budget <1.5k (e.g. audio-gd nfb 12)夾KRK
定賣左對KRK 換 Focal XS 2.1 好?
有冇師兄可以俾到意見我??@@
Thanks!!

如果決定換xs 2.1 有冇師兄有興趣收我對krk (bought in nov 2011,still hv warranty)

星級玩家

add subwoofer

新仔玩家

唔過1k有咩推介??

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

小弟用 KRK RP5G2 都有3-4個月
之前買左個Prodigy Cube來做Dac
但覺得中低頻改善不大 懷疑本身krk呢類mon ...
pb1001 發表於 2012-2-7 18:36

KRK RP5G2 是near field 鑑聽喇叭,本身級數高過Focal XS2.1(唔好意思,我只當Focal XS2.1是高級電腦喇叭,唔會放佢入hifi之列。)
RP5G2的低頻應該不會很差,當然不能同座地或者10吋單元比,它並不是不強調低頻,它是強調高度還原,鑑聽喇叭本質就是要忠實地將聲音還原出來,不會強調任何頻段,否則點「鑑聽」?
唔係好多人喜歡鑑聽喇叭因為它太忠實,好的訊源會播得好,不好的錄音也會忠實地播出「不好」的聲音,亦唔會美化任何部份,喜歡的人也正正是喜歡它的忠實。

你喜歡聽Rock、電音、pop,係咪要開好大聲來聽?係咪要求好爆得?
係的話,我估唔係KRK質素唔好,而係喇叭的性格唔岩你;如果你覺得Focal XS2.1仲好聲的話,可能係個subwoofer的boom boom聲吸引你,不過我唔太相信那種是「高質」低音,你想低頻勁D,不如直接加番KRK 10s 這隻subwoofer來俾番D高質低頻你,
不過正如我上面所說,玩音響都要講夾唔夾,不用強逼自己按別人的喜好來揀野,
自己聽多幾次,都係覺得Focal XS2.1聲音好聽、岩你多D,放心去馬!音響是買來給你自己enjoy的,不用理會別人的說三道四。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

新仔玩家

其實我聽好多類唔只rock/pop, jazz,acoustic等都有聽
亦好喜愛krk佢厚暖ge人聲, 唔想放棄佢!
我都有諗過加krk 10s做subwoofer 不過真係out of budget
nick師兄/有冇師兄知邊款有rca out 去番rp5g2 又靚聲ge subwoofer?
我搵好耐都難搵有rca out 而且合budget ge subwoofer!多數得line in

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

其實我聽好多類唔只rock/pop, jazz,acoustic等都有聽
亦好喜愛krk佢厚暖ge人聲, 唔想放棄佢!
我都有諗過加k ...
pb1001 發表於 2012-2-7 22:13

再平D低級D的subwoofer唔用好過用,得D "wu" "wu"聲,
只會整亂個音場多過幫忙,算吧啦。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

進階玩家

Hi pb1001,

According to my little experience, KRK Rockie series is built for pop/rock music and it places much emphasis on the bass amount (however not on quality and the extension, especially the lower frequency part). If you feel its bass less satisfactory, there is either a problem of matching or your demand is higher than what this speakers offer.

If you want to stick to KRK, you can consider its another series, VXT series. But its sound character is entirely different, with more smooth on highs and the middle is more lively. The bass amount is not as much as the Rockie series, but its quality is high---a bit more layers.

You might think about whether you want a real upgrade or a different taste. I have never listened to the Focal speakers, so I can't say whether it is better than your KRK or not.

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

可以先在sofewave方面入手,EQ試試加點留意!又唔洗錢...tune tune先啦

星級玩家

回復 6# nicknick

要去到幾多錢既先唔會咁過份?:)

鉑金玩家

回復  nicknick

要去到幾多錢既先唔會咁過份?:)
DDPKPKPPK 發表於 2012-2-8 11:16

krk 10s好似3千幾蚊,我諗至少要呢個價位了,
或者好似上面位師兄咁講,要換喇叭了。