設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 君子協定

唉毒力太深,又買左電源濾波拖版(UPDATE#1)

進階玩家

RE: 毒力太深,換左PC(DIY)的滿足感

我小小的用後感:
由於小弟都係第一次 換上PC我並將5尺的SUPRA 1.5 PC插上LCD TV之際, 相比跟機的電源線,
小弟見畫面而言, 畫面光了, 層次分明, 對比度及飽和度高, 角色及背景也比之前立體了影像也很銳利<<見圖1.>>[localimg=180,135][/localimg]

到了笫2條5尺的SUPRA 2.5 PC插上DENON AVR-2309 AV AMP之際, 相比又跟機的電源線,
聲音方便, 明顯地立場濶了, 聲音也通透, bass都有輕微地增長, 聲音特然活躍起來聲音聽得多。
結論:
至於這2係電源線,算係唔錯.佢內部D料都做得好好,<<<耳分高下OK!我收貨了>>>

畫面光了, 層次分明, 對比度及飽和度高,

畫面光了, 層次分明, 對比度及飽和度高,

鉑金玩家

多謝師兄報告,又學到野, 小小中毒....

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

剛剛喺鴨記見到acrolink 4030 $198/呎,請問係咪好嘢呀?
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

進階玩家

剛剛喺鴨記見到acrolink 4030 $198/呎,請問係咪好嘢呀?
mankoo 發表於 25/2/2009 16:23

以下只是個人意見
pc
適用於cdp 有分柝力,靜、暖、厚聲。用於lcd tv 奕唔差,聲音明顯大聲有層次,色彩鮮豔,又其紅色。
適用於amp、拖板,有力水,分柝力中頻靚, 高頻柔和,靜、暖,比4020厚聲線芯亦比4020多一倍有多,用於cdp略為恆d,失去一種柔和感覺。
適用於cdp 有分柝力,靜、暖、厚聲。比4020多一條水線,比4020靜,高低音量亦比4020多,可惜係個
ice頭插落cdp到比較鬆。

ic
有分柝力,靜、暖,但聲音比較平,欠層次感。
有分柝力,靜、暖,中音唔差,高低伸廷都唔錯。各方面比2200優勝。
條線個接頭係青銅和碳纖維做的,條線超靜,分柝力强,暖,低音實,高音順滑,總括表現平均。

總括acrolink的線材,走分柝力、靜、暖聲路線。

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
mankoo + 6

查看全部評分

星級玩家

24# mankoo

真嘅就 ,配OYAIDE 004 or 037 更加

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

以下只是個人意見
pc
適用於cdp 有分柝力,靜、暖、厚聲。用於lcd tv 奕唔差,聲音明顯大聲有層次,色彩鮮豔,又其紅色。
適用於amp、拖板,有力水,分柝力中頻靚, 高頻柔和,靜、暖,比4020厚聲線芯亦比 ...
君子協定 發表於 2009-2-25 16:32

完全同意分柝,諗住玩吓diy條4030比4308用,但最後又覺得比av amp用好似有啲浪費..
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

以下只是個人意見
pc
適用於amp、拖板,有力水,分柝力中頻靚, 高頻柔和,靜、暖,比4020厚聲線芯亦比 ...
君子協定 發表於 2009-2-25 16:32

師兄如果係轉載的話最好講番係轉載 or 出處啊...
唔係比人家見到呢度抄文有 D 唔係幾好啊.....
當然你係o個位大大的話小的講聲唔好意思先

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

完全同意分柝,諗住玩吓diy條4030比4308用,但最後又覺得比av amp用好似有啲浪費..
mankoo 發表於 2009-2-25 17:04

比條大力嘅 av amp 用唔浪費啊!! 話晒如果你唔係用多隻 amp 推前置 or power amp 的話就係靠佢黎推晒 D 喇叭麻

進階玩家

mankoo 發表於 25/2/2009 17:04

C HING 這是我個人意見:雖然你話想比4308用,但係你最後又覺得比av amp用好似有啲浪費...$198/f
E個價錢都唔錯又  但已你E部4308的器材,都好過我部2309 (講吓咋,希望你唔好介意)
其實我們又可以參考吓其他c hing DIY的PC 的報告而去作分析。畢過我都係第一次DIY PC,我都覺得幾好和我會平平地試下先,攞多D經驗,跟住慢慢增值已免因小失大,完全 中曬毒咁,毒力太深。
**PS:畢過C HING你都可以試下4030,可能你會有收獲呢**

進階玩家

Hi, 想請教 c hing  Supra BS PLUG & IEC 頭要幾銀?
我係中環寶x見到 Lorad 2.5 $ 60 / feet(幾低), Supra IEC 盛惠兩舊無記錯的話, bs plug 好似唔多見....j