設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: angllewave

[喇叭組合] 完了一個夢之ProAc Tablette Anniversary開箱文

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 8# angllewave

how much is your speaker? can you pm me pls? I am thiinking about the buy the focus aduio FP60 or your proac speaker. Thx.

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我都唔知幾羨慕你有對 PRO-AC。
不過你坐得咁近,怕唔怕聽唔哂啲 BASS。
plnl88 發表於 2012-2-5 22:51

講真, 放得係書檯, 你預左個soundstage就唔完全, 個bass係依然有, 但無可能潛到去地下, 除非我隊冧左張檯, 否則改唔到!
反而要小心係會boom. 於是我加黑麻同檀釘收緊低音同等佢有番線條, 加高喇叭對正耳仔水平, 令個soundstage提高, 等個低音唔好咁快係書檯反彈, 開提d唔好咁boom~....能做的都應該做左... 再搞, 可能都係張檯......

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 61# tomtomsuccess

pm左~

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  KING

哇, 真係有血有淚, 有汗架~
angllewave 發表於 2012-2-5 23:13

me too la!真係有血有淚, 有汗架~X2
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜加入ProAc大家庭。

鉑金玩家

回復 65# rockerlam

多謝你篇文就真~~

你喜好的音樂類型, 我又正好喜歡, proac ta俾到我喎~~感謝感謝!

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

講真, 放得係書檯, 你預左個soundstage就唔完全, 個bass係依然有, 但無可能潛到去地下, 除非我隊冧左張檯 ...
angllewave 發表於 2012-2-5 23:23

我又無諗 BOOM 唔 BOOM。
以我係 STAGE 的經驗,低頻是需要一定距離先會完成一個完整音波的傳送。
所以條 BASS 佬越近部 BASS AMP,佢會聽唔到自己彈乜。
我家中的 500A 要離五呎以外聽先會有 似樣的 BASS 出現。
我見你坐得咁近,所以問下你情況如何。

鉑金玩家

我又無諗 BOOM 唔 BOOM。
以我係 STAGE 的經驗,低頻是需要一定距離先會完成一個完整音波的傳送。
所以條  ...
plnl88 發表於 2012-2-6 00:17

係呀, 個距離比夠的確係一個缺陷, 幸好, 我不是bass同band sound大好友, 但彈弦個彈跳力, 同人聲個延伸度我會好重視, 現在的bass量, 係咁有限的空間下, 我接受到啦。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

買咗幾銀同邊度買?可否話我知。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 66# angllewave

太客氣了。
CD: CEC TL51X
DAC: CEC DX71MKII
AV合拼: Onkyo 808
合拼: Electro ECI 5
前置: ProAc TA
中置: ProAc SC
後置: KEF蛋仔
十仔: SPL 1000 utra