設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: r323334

[重低音] 細Subwoofer: Velodyne Impact mini同Mirage MM-6邊個好D?

星級玩家

多謝Ching意見,咁請問mm-6同mm-8街價大約分別係幾多倒?
r323334 發表於 2012-2-3 12:01

可以去華X睇下...我早半年買mm6係3k多少少, mm8係5k找少少...如果俾我再擇我會買mm8

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

點解呢? Ching可否講講? 我以為Velodyne出Sub仔出名D,所以選佢tim
r323334 發表於 2012-2-3 11:43

我最初一心想買mm8(同energy冇分別但貴過energy...但2手好放D)根住見有ching放hrs10靚價~就捻住買佢~點知又遲左步! 谷鬼氣就沖去mk買新~但吾係買2手就不如試多几只~ mm8size細~價ok....再試cht8q 打心口又有remote...又有eq玩~價ok...可惜太大隻~再試sunfire hrs8....同2手hrs10差吾多價但試過hrs10你係吾會想買8~又再去basement 試mini....vee....呢兩隻定價太怪c/p 冇cht/SPL高~再去代理試800U...真係好正!又細又靚仔!但個價太甘(面價9k+)

多得76 ching話800i只要5.5k~冇mic冇eq....冇remote....冇piano black....但平左成半....再去basement試~但佢個setting好差~D槍聲好尖! 但試咁多都係spl最arm feel.....所以吾捻~同佢買埋十仔cable(audio quest sub3) 因為又係2手market 問題而吾要sub1.....
點知D聲肥到想死!最後收左條ww6即刻靚仔晒!

計size c/p 最高我會簡spl800i / 2手hrs10....

最好就係同master 去代理試800 ultra 之後去mk買800i

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

我個廳"日"字形,我只可以用上半既空間,好細小,如圖
r323334 發表於 2012-2-3 12:13

咁情況你可以搬出d套kef前置後邊有位放sub仔...對正又得...back fire又得...

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

之前用impact mini, 吾覺得夠力, 之後買左個sunfire hrs 10" 差好遠 !!!
而家完全無upgrade 既需要

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

之前用impact mini, 吾覺得夠力, 之後買左個sunfire hrs 10" 差好遠 !!!
而家完全無upgrade 既需要 ...
Lester 發表於 2012-2-3 15:25

Hrs 起碼高一級啦!

進階玩家

Hi ricky0706,

請問華X在那裡,  可否PM 我,  我想買MM6.

高級玩家

budget可以的話,impact真係唔建議,我同場與Micro-Vee,800i比較過,三隻中Vee最爆最狠,800i就感覺潛d自然d(雖然spec寫Vee潛得深d),聽concert都唔失禮,impact就有d唔湯唔水...

其實單據shop一定寫原價,你俾cash$500再EPS餘數,張EPS單就可以做証明啦
TV: Philips 9664 47"
AVAmp: Philips 9900
BDP: Philips 9500
Front: Monitor Audio BX2
Center: Klipsh RC42II
Surround: Mission M-Sphere Mini
Sub: Velodyne Spl800i
Int. Amp & CDP: Creek Evo2

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

今晚放工去左tomlxx試MM-6同MM-8,我試左MM-6先,之後再試MM-8,太專業名詞我唔識講,我真係感覺/覺得MM-8既聲的而且確係比MM-6實在,試完一定會簡MM-8多過MM-6(如果budget許可既話,兩隻相差大約$1.3K),同之前Ching所講一樣,兩個都係冇打心口既感覺,個size兩隻都係好細個,好適合蝸居,個價佢報MM-6 $#%)),MM-8 $$*)),唔知出面係咪重平D,但佢可以分12個月免息分期,MM-8每個月都係四舊水。之後再去isquare試埋Velodyne Impact mini,入到舖同店員哥哥講話想試 Impact mini,店員哥哥同我講在呢個環境底下試Impact mini係冇用,因為佢話由於舖入面既試音地方比較大,店員哥哥話成320呎,試Impact mini係唔會有效果的,最少都要試8",不過最後店員哥哥都好好人咁專登駁隻Impact mini,再重新較好個音牆比我聽,佢放Iron Man2俾我試聽,可能真係地方太大,差唔多可以話完全冇feel,但佢話如果返到去放係60-70呎既地方,效果就會完全唔同,足夠有餘,但係佢個size都唔係想像中咁細隻,佢個箱比較深,MM-8雖然係8",但係都足足細佢成個碼有多,價錢佢報$$)%),再問佢重有冇Ching介紹既800i,佢話已經停產好幾年,新model叫Ultra Series,個價.....

咁想問如果比Ching簡,應該要MM-8定Impact mini呢? Thx!!!

星級玩家

next time try Micro-Vee before you buy

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

next time try Micro-Vee before you buy
jeremymak 發表於 2012-2-4 00:50

Micro-Vee佢報$&$)),完全out bud.