設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tsuiyuen

[投影機/幕] 今年小弟AVproject---setup投投!!~~pls help

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我係前後牆5m, 幕離前牆25cm,機鏡頭前離後牆55cm咁上下,
Sony 好似投唔到90" 或以下
TV : LG65C9
BDP: CA751BD
Sony HT-ST5000
Apple TV 4K

黑鑽玩家

回復 141# tsuiyuen

我係前後牆5m, 幕離前牆25cm,機鏡頭前離後牆55cm咁上下---------->即鏡頭和幕距 4.2m=13.7'左右

http://www.projectorcentral.com/ ... -calculator-pro.htm

以 SONY HW-30ES計, 投 90", 距離約 9'1" 至13'9"
以 SONY HW-30ES計, 投 80", 距離約 8'1" 至12'3"

http://www.projectorcentral.com/ ... -calculator-pro.htm

以 Panasonic PT-AE7000 計, 投 90", 距離約 8'9" 至17'8"
以 Panasonic PT-AE7000 計, 投 80", 距離約 7'9" 至15'8"

如果你放後牆,就要揀 AE-7000, 80" 同 90" 都得

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
tsuiyuen + 10
rt80 + 1

查看全部評分

我祗是普通會員,唔係版主

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  tsuiyuen

我係前後牆5m, 幕離前牆25cm,機鏡頭前離後牆55cm咁上下---------->即鏡頭和幕距 4.2m=13. ...
MingSir 發表於 2012-9-20 01:52

師兄好詳細
不過如果俾我個距離有咁長肯定投100

黑鑽玩家

回復 143# rt80

謝謝評分

咁就要考慮埋佢掛幕果幅穡有幾大? 2.8m X 2.8m ?

如果 100" 可能會俾 喇叭 遮左少少個幕, 90" 好似好D (但樓主話落左幕會入唔到 bedroom, 咁唔知喇叭用90"幕擺位洗唔洗走位呢?),  如果喇叭要走鬼好煩, 咁80"都唔錯, 80" 幕畫面又可以光番D !
我祗是普通會員,唔係版主

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我會注意幕嘅高度多個大少,最好做矮啲個hifi rack,令到個幕可以落低啲,個feel正好多。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 144# MingSir

大家可以一望我之前post個3d繪圖
如果落100"幕,左右仲有30cm先到幕邊,係無問題,但spk就要拍哂埋牆啦~~
九呎半睇100"會唔會好辛苦呢? 幕底就張枱要離地27“
一係就換走個H6
至於入房,90"幕都可以側身入到,100"應該唔得啦.....
真係想慳返整燈槽的錢入去買器材好過。。。。
Apple TV 4K

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 142# MingSir

所以會入AE7000
其實睇到有分別,但唔係真的好大
Apple TV 4K

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  MingSir

大家可以一望我之前post個3d繪圖
如果落100"幕,左右仲有30cm先到幕邊,係無問題,但spk ...
tsuiyuen 發表於 2012-9-20 08:04

放到100就一定放100吧. 房門反正都會關上黎困聲, 用電幕就更加方便, 真係要出入噤個掣就ok
另外當你上了90, 比師兄講倆講你又會身痕/後悔點解當初唔一步到位

Size真係好個人, 睇慣左又會細d, 只要你接受9尺半, 唔理80定110都會咁睇了, 不必問其他人, 問你女皇就一定要

左右各30cm, 好夠了. 貼牆放又得, 放出黎好似小弟咁又得, 若果以聽音樂計放出左仲正過放死角

未裝修的話, 考慮下幅前牆做深色, 成個感覺會唔同晒架

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 148# lemonstar

睇返我之前post...係一幅特色牆
會用深色的....徧灰
基本上我一定放出黎gar lar~~~
會離後牆3呎咁上下...

DSCF0242 by Tsuiyuen, on Flickr
Apple TV 4K

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

最後都係選了90",Epson TW8000,
本來高高興興,點知,......唉
Apple TV 4K