設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: LPL

[CAS音響] Play wav file 同CAS 的分別

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果用iPhone 可唔可以經wifi share D 歌去oppo 播?
pinkspider 發表於 2012-1-31 11:28

no way at this moment.

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

no way at this moment.
kenneth_obee 發表於 2012-1-31 11:31

即係話如果啲歌起iPhone 想比oppo 個dac 解碼就一定要經USB.... 初初以為好似air play 咁比oppo 添,因為個amp 冇air play

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我部cheap Amp (Yamaha V465)有齊RCA / coaxial / optical input, 我又有部netbook (但無靚soundcard), 咁請問係咪買隻平平地DAC就可以試到?
sclendan 發表於 2012-1-31 11:00

多謝加分!
你嘅情況, 加dac 係理想 plan A:
Computer -> USB -> DAC -> RCA -> Yamaha Amp

都可以 plan B
Computer -> Network -> SB Touch -> DAC(optional) -> RCA -> Yamaha Amp
SB Touch 本身有DAC, 但唔係好好, 但可以玩住先

仲可以 plan C:
Computer -> USB -> USB to Coaxial converter -> DAC(無usb in 果d) -> RCA -> Yamaha Amp

睇你鐘意.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
sclendan + 10 thank you!

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

ching,
可以像我一樣一步一步玩,先買dac 接notebook 接 yamaha av amp,下一步再决定是否接 int amp  ...
hutmonkey 發表於 2012-1-31 11:16

好呀! 唔該師兄, 不過想問下用Netbook玩唔玩到嫁?
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

銀級玩家

即係話如果啲歌起iPhone 想比oppo 個dac 解碼就一定要經USB.... 初初以為好似air play 咁比oppo 添 ...
pinkspider 發表於 2012-1-31 11:36

你可以:

Computer (itunes, 用 iphone 做controller) -> USB -> DAC -> Amp

Computer (itunes, 用 iphone 做controller) -> USB to coaxial converter -> DAC(無USB in 果D) -> Amp

SB Touch (用 iphone 做 controller, 有free app) -> coaxial -> DAC -> Amp

SB Touch 可以用以下做 source:
1. SD Card
2. USB hard disk (USB CDROM 播歌係唔得㗎)
3. Network (裝 server 於 PC/Mac/NAS 再 share 機內 music files)
詳情睇前面 Lester 兄解說.

黃金玩家

多謝加分!
你嘅情況, 加dac 係理想 plan A:
Computer -> USB -> DAC -> RCA -> Yamaha Amp

都可以  ...
kenneth_obee 發表於 2012-1-31 11:38

嘩! 呢個post越黎越毒! 等我"收臧"起佢慢慢諗下先.....
不過都係果句, Netbook玩唔玩到嫁呢? 因為我得部netbook無notebook, 如果只為CAS而買部Notebook又好似唔太值得. 會唔會買部CD player好過呢?
同埋部電腦既soundcard質素對成個CAS system會唔會有直接影響? 即係話CAS既soundcard一定要好靚?
..玩AV最緊要識睇開d, d聲唔o岩聽, 苛包又唔生性, 唯有學識用耳仔就架生啦... >_<

銀級玩家

嘩! 呢個post越黎越毒! 等我"收臧"起佢慢慢諗下先.....  
不過都係果句, Netbook玩唔玩到 ...
sclendan 發表於 2012-1-31 11:46

Network no problem

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

不過都係果句, Netbook玩唔玩到 ...
sclendan 發表於 2012-1-31 11:46

不用擔心,這裏很多ching 都是用netbook 玩的,我也是用本來封了塵的舊notebook 來玩。慢慢再决定是否用macbook 來玩。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
sclendan + 10

查看全部評分

2-ch :
Mbp+ Audirvana+->exD->田雨->威馬 A-200 Int amp ;CDP marantz sa17->Atohm Sirocco 2.0
9.1 : oppo93->Y記3010
威馬PC:K2c,K2S,K2J
威馬 U8 Bi-wire + U8 XLR + USB

黃金玩家

不用擔心,這裏很多ching 都是用netbook 玩的,我也是用本來封了塵的舊notebook 來玩。慢慢再决定是否用 ...
hutmonkey 發表於 2012-1-31 11:54

唔該兩位師兄! 咁講法就有得諗喇! 咁應該都只係要添置隻DAC同少少RCA線姐, 呢d平有平玩姐呵.....

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

即係話如果啲歌起iPhone 想比oppo 個dac 解碼就一定要經USB.... 初初以為好似air play 咁比oppo 添 ...
pinkspider 發表於 2012-1-31 11:36

方法有好多,不過質素吾知你接吾接受到:
http://usa.yamaha.com/products/a ... -140__u/?mode=model