設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

Mission 62i - setting

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我是用 Mission 62i 作前置.  請問如我 set sub-woofer 個 hz 時.  
是應該校 80HZ  OR    100HZ  呢 ?

進階玩家

Andyy兄:通常我set sub woofer的hz,我會set 100hz,因為佢都會有打心口的感覺,反而80hz以下D低頻就比較(林).<<<個人意見>>>,其實100hz夠用
PS:你可試吓調較100-120hz耳分高下,效果會好d。

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Mission 62i 都算係小型書架式喇叭,如你用開都覺得佢低音方面唔算太突出的話,
建議都係選擇用100HZ,(等woofer可以早o的開始工作)

Specifications for the Mission M 62 I Speakers

Enclosure Type 2-Way Reflex Loaded
Frequency Response ± 3 dB 58Hz to 20kHz
Sensitivity SPL/m/2.83V 87 dB
Effective Volume 10.3l
Nominal Impedance 8Ω compatible (min. 4Ω)
Recommended amplifier power 25 - 100W
Cabinet Dimensions Width 205mm
Height 319mm
Depth 330mm
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

進階玩家

咁請問 我用的 amp 是 Onkyo 606 ,  是否在 woofer 上校 100hz , 而在 amp 上在 LPE OF LFE 亦同樣校 100HZ ?

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

咁請問 我用的 amp 是 Onkyo 606 ,  是否在 woofer 上校 100hz , 而在 amp 上在 LPE OF LFE 亦同樣校 100HZ ?
andyy423 發表於 2009-2-19 14:04

係呀!

進階玩家

唔該囇啦 版主.......

仲有一個問題 :  MISSION 62i  咁大舊, 都算係小型書架式喇叭 ?  其實係如何恆量大與小喇叭的 ?

黑鑽玩家

唔該囇啦 版主.......

仲有一個問題 :  MISSION 62i  咁大舊, 都算係小型書架式喇叭 ?  其實係如何恆量大與小喇叭的 ?
andyy423 發表於 2009-2-19 15:55

其實大細舊都只係表面嘅睇法(例如喇叭體積,單元大細等.)
最後都仲係要睇番喇叭嘅效率,好似sonus faber出嘅小型書架喇叭,令好多座地都要汗顏...

http://www.noahcorporation.com/sonusfaber/index.html

進階玩家

咁即係話 MISSION 62i  都算係小型書架式喇叭