設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: ericbusmo

[請教] DD 與 TRUE HD DD

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

可能我係新手,只覺得hdtrue大聲過 dd5.1,但dd5.1較大聲啲後兩者好似差唔多...其實聽什麼聲最易分別???
ericbusmo 發表於 2009-2-19 13:30

其實新舊世代兩者都唔駛點擧例喇,只要set好咗,一開聲就明,用心聽吓吧!
如果正確set好咗都完全話分唔出就真係無計...................
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

小弟播BATMAN 分別按DD 與 TRUE HD DD兩者比較,好似差唔多,其實應該有什麼明顯分別???
ericbusmo 發表於 2009-2-18 22:31

其實每個人對聲音敏感度都唔同,有些人會敏感度高些,有些人會敏感度低些,我係後者(我老細好過我好多,所以成日揾佢試機) ,有時由平線轉貴線都聽唔出有咩分別,當聽咗一段時間,換番條平線先知有咩分別。
初玩影音學人玩濾波拖扳+電源線,換咗之後聽唔出又咩分別,心諗貴嘢同平嘢都無分別,網上面D Ching 真係誤導人,咁就用咗一年多,個濾板突然壞咗,咁咪換返個幾+蚊個D拖板,嘩 一換嚇咗一跳 ,成套系統完全唔同,D聲盟晒,畫面暗晒,SUB 胡胡聲,我先知原來玩影音,唔可以一走登天,經驗來自多聽、多睇、多試,呢D係我小小經驗分享,希望幫到你?
不過奉勸你,當你識聽、識睇嘅時候,你就翻唔到轉頭,呢條係不歸路,襯依家重未踩到好深,快D走啦 ,唔好嚟呢個論壇,呢到D唔係好人係嚟,佢到會害係洗好多錢

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

呢個論壇好多壞人佢地會直至錢包

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

呢個論壇好多壞人佢地會直至錢包
hintel 發表於 2009-2-19 14:57

你哋唔應該咁講嘢o架 ,.............................wil兄都唔係o的咁嘅人...

其實每個人對聲音敏感度都唔同,有些人會敏感度高些,有些人會敏感度低些,我係後者(我老細好過我好多,所以成日揾佢試機) ,有時由平線轉貴線都聽唔出有咩分別,當聽咗一段時間,換番條平線先知有咩分別 ...
maner394 發表於 2009-2-19 14:49
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

WIL兄唔係咁既人, 不過我同好多其他兄弟都係呢~~哈哈
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

簡單D好似 "爆玻璃" 聲咁 , 用DD聽你會聽到佢只係爆玻璃同有碎片 , 用 TRUE-HD 你會聽到D碎片係一粒粒 & 一堆堆咁散響地上 . 仲有好多場境既背境音樂 , 如行人聲 , 草聲 , 風聲 好多細節都會放大左比你易D聽到 , 感覺上現場感會豐富D .
Yamaha CX-A5200,MX-A5200
Soulution 330
Vivid audio G4S2
Shunyata research Triton V3
Konda audio note Sps 2.7

進階玩家

其實係細緻度最易用得出, 開大聲D, 搵同一段試幾次, 你一定分得到.

你部 AMP既 TRUE-HD標示出左未呢???
小瑟 發表於 2009-2-19 13:33

應該都係未同我一樣,整來整去部機只出 mutichan 無打出什麼true hd ,攪左幾晚,可能真係要買過d hdmi1.3a 因以前個d 都唔知係唔係.haha 新手係咁架啦. 我整完之後又細聲左,又用cheap 雞speaker,好鬼細聲

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

我個case同你一樣,唔關條HDMI事,因為Toshiba HDDVD TRUE-HD時用PCM出,但係好多AV amp只接受Bitstream 先可以做解碼。
CD Transport CEC TL-1x PC Vagra
DIY DSD Decoder USB cable ATLAS
HP54L mini server BandRex Cat6 UTP
DAC Tri-Vista 21 PC Gutwire Powerclef C
Pre-amp ARC

進階玩家

我個case同你一樣,唔關條HDMI事,因為Toshiba HDDVD TRUE-HD時用PCM出,但係好多AV amp只接受Bitstream 先可以做解碼。
bbaba 發表於 2009-2-28 15:30

but in toshiba it can choose to use bisteam to output WOW