設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

超底音問題!

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
新手發帖,有些問題,請教各師兄!隻超底音與前置喇叭嘅底音唔同步,由其聽演唱會快歌時,隻超底音明顯慢半拍,所以聽來音樂很亂,想問吓各位師兄點樣調教,或是超底音之先天性死症冇得攪!AMP安橋875   超底音--Klipsch SUB-10   thank!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

揾個人幫手試吓subwoofer set phase, 可能有幫助, 不妨試試

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

phase=相位,唔同方位要set唔同嘅phase,
例如:subwoofer擺响電視下方同前置一樣响住你就係0度phase,
學lemonstar兄講法,你先播一段低頻多嘅片段,
叫屋企人同你喺woofer慢慢轉phase掣,直至你覺得低頻正常番(聽唔出woofer方向)
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

phase係跟距離有關的巴.. 簡單講.音波游到耳仔呢段距離之間會正 反 正 反咁變(週期). . 去到耳仔時係正=0度. 係反=180度.

進階玩家

我隻subwoofer個相位得0同埋180冇得慢慢轉!

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我隻subwoofer個相位得0同埋180冇得慢慢轉!
mamaha 發表於 2009-2-19 18:41

其實除咗用調較相位試之外,仲可以慢慢移動woofer嘅角度嚟試
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

其實個phase只會係crossover set左果段頻率有影響, 因為只有呢一段頻段, main speakers同subwoofer會一齊出聲, 首先有概念. 如果main speakers同subwoofer個phasing錯, 低音會互相抵消(細聲)。坊間有呢個set法: 如果你個crossover係set 80hz. 咁就搵一段80hz既test tone, 將mainspeakers 既紅黑線掉換位, 然後放果條80hz tone, 呢個時侯, subwoofer個phase制較去一個你聽到呢段低音較細聲既位置, 咁做係突登將subwoofer同現時調換左紅黑線既main sp 反相, 咁當main sp 紅黑線駁返正確既時侯, subwoofer就同對main sp 對返正個phase

進階玩家

唔該晒各師兄!等我慢慢研究吓先!