設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] [用家實戰報告] Onkyo 706 HDMI 與 LCD TV 兼容度上有問題

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟最近買左一部 Onkyo 706 諗住想享受下高清晝面同音效o黎睇下
電影,最初未買706時剩駁高清機頂盒落 Philips LCD 47" TV 9 系
一直相安無事,而家買左 Onkyo 706之後,有個問題係... 當 set-top
box 或 DVD 用 HDMI 駁落 706 後,如果706 HDMI set resolution
做 "Thur" 的時候,TV 晝面會有條好幼好礙眼綠色線o係最頂,因THX
建議最好用此設定,但當 resolution set 做固定 1080i, 1080p 或
Auto (即無論來源是甚麼, 一律升上1080p),條綠線又會無左,但我
覺得 set-top box 同已升頻o既DVD出黎o既效果已經好好,唔需要下
下用AMP 去升頻,無理由成日SET佢做Auto,唔 set auto 做 thru
(即直出) 又有條綠線,但又無理由按訊號來源每次入去個別 1080i 或
1080p 嫁,咁打去Onkyo 代理問,佢地話無野 set 嫁喎,最初都係叫
我 set 去 auto 方法,我梗係唔得啦,最終都叫返音响零售換過部,但
係第二部都係同樣問題,咁再打去 Onkyo 代理問,佢就話換左第二部都
係咁就唔關佢地事啦,話其實係我部電視機壞,好在我打俾佢地之前已經叫
Philips LCD TV 師父D人上黎 check 過,情況如下:

1) set-top / DVD (HDMI) 直駁電視(唔經 Onkyo Amp) 完全正常
2) set-top / DEV (HDMI) 經Onkyo Amp 再到電視,Amp 裡指
 定1080i,1080p 或 Auto 晝面正常
3) set-top / DEV (HDMI) 經Onkyo Amp 再到電視,Amp 裡
 set "thru" 有綠線係晝面最頂,電視師父試過畫面移上移下都係
 整走唔倒條綠色線,佢話條 綠線根本就連住畫面 (即看節目內容晝面)
 一齊出黎,而唔係因為出黎畫面遍上遍下而令到電視底色出現異常顏
 色出軌
4) Onkyo 706 有 HDMI bypass 功能,即當Onkyo Amp關機時,
 HDMI 設備可不用開 Amp 已都可經 Amp 出訊號到電視,此方法無
 論我係 Amp set1080i,1080p,thru 或 auto,電視晝面都係無
 事,即表現出如果無經AMP處理o既訊號會係正常

咁我將全部 trobleshooting 結果講哂俾 Onkyo 代理知,佢無奈咁講
"都係個句啦,係 Onkyo 706 個度無野 set 嫁,如果係咁樣,你都試
過哂啦,咁可能係 Onkyo 唔夾你部機啦"   

其實想分享我o既經驗,如果想肯定配電視無事,最好都係選擇其他牌
子啦!!

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
wil-wil + 6

查看全部評分

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

即是最終 Onkyo 唔會再同你跟進 ...

如果有技巧既就應該好似 Denon 咁,
話個問題呢度解決唔到,
會將個難題 send 返去日本支援部,
睇下有無其它解決方案。

就當佢灑你,最終回覆係個邊都係因你既情況先發現到問題,
現在研究緊有乜方法解決,解決到會經 firmware 升級改善呢個問題,
咁講先至有技巧兼令玩家聽落舒服好多 ... 大家才會繼續支持該品牌!

不過見 av-forum 講,有時都會真的經 firmware 升級改善左匯報過既問題!

進階玩家

3# wil-wil

唔單只 Philips, 係 Google search倒o既資料,
原來不單只 Onkyo 706 o既問題,其他 型號如606, 805都有人
試過這樣情況。而且不是只有 Philips 品牌先出事.

http://www.google.com/search?q=o ... 3Aofficial&sa=2

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

另外可以去美國 avsforum.com 睇睇有無人幫到你,
個邊版友追問題追得好貼。

我知 Denon US 都經常有職員係度解答或跟進問題,
自己睇睇 Onkyo 有無職員係度。

3# wil-wil

唔單只 Philips, 係 Google search倒o既資料,
原來不單只 Onkyo 706 o既問題,其他 型號如606, 805都有人
試過這樣情況。而且不是只有 Philips 品牌先出事.

http://www.google.com/search?q=onkyo+ ...
gozilla 發表於 2009-2-18 20:25

進階玩家

5# wil-wil

冇辦法!唯有係咁,個代理又唔理,
佢地都冇意思去解決呢個問題。
唉。。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

岩哂你個問題, 我都係深表同情, 睇個款都係要等出新FIRMWARE先可以解決!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.