設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chhanthony

[藍光播放機] OPPO BDP-93/BDP-95 Firmware Update BDP9x-64-0119B

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我用咗部93成年,畫質的確幾好,但聲C200好過93
background music 欠音樂感,無肉地 ...
chhanthony 發表於 2012-1-26 14:12

同意, 畫汁係無得頂, 好多戲要再睇多次. 聲係睇戲時既人聲/環繞聲得.
但聽歌唔得. 無層次.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2012-1-25 00:08

我暫時不再 update firmware !!

軟件升級提示 : set 去 "關"

進階玩家

可能好 out date 問題

而家市面上有冇 media player 可以播到 BD iso 又出到 full HD 同 decode 到 HD 音 ...
bloodkid 發表於 2012-1-26 11:11

純講功能,當然有,才幾百蚊而已。但質素有分別。

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我都有用95聽Classical和中樂的,以9k的CD player來比較算是交番9k的功課了,可能小弟要求低.... {:6_201 ...
nicknick 發表於 2012-1-26 01:43

一聽後感覺到95既數碼主意...
你覺得祖國的教聲是怎樣呢?
BDP聽CD又會是什麼回事呢,
小弟見識少,只是覺得只有A1UD或9004比較可以當作可信任的CD播放用途了。
C兄可以認真考慮,因信源影響很大。
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

同意, 畫汁係無得頂, 好多戲要再睇多次. 聲係睇戲時既人聲/環繞聲得.
但聽歌唔得. 無層次. ...
frankpoon 發表於 2012-1-26 17:20

小弟就感覺相反,93畫面不是太可接受,
相比95或是751也有明顯距離。
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

一聽後感覺到95既數碼主意...
你覺得祖國的教聲是怎樣呢?
BDP聽CD又會是什麼回事呢,
小弟見識少,只是 ...
鐵心心 發表於 2012-1-26 20:41

多謝關心。大家一起分享交流真好。
我暫時只是用95聽SACD,聽CD我係rip完用CAS的。
之前也有分享過,其實我也志不在此,只是未儲夠錢買DAC,我與你的想法相同,我儲緊錢買dCS一套四件,直情認為訊源係最重要!
我之前也是影音分家的,準備將來也是,現在是貪方便而已。

講番95,你指感覺95數碼,是怎樣接駁的?hdmi? xlr? 駁av amp定int. amp?
我自己覺得95的xlr analog output是幾厚實幾analog的,A1UD當然是好野,我聽A1UD時覺得分析力高D同理性一D,反而冇咁analog味;當然高級過95,高唔過就真係......
口味關係我不太喜好祖國的校聲,我也不喜好膽機,純綷個人喜好問題。

「BDP聽CD又會是什麼回事呢?」不太明。你指宇宙盤聽CD等於差?要看A機與B機是甚麼了。多年前我有考慮買audionet的VIP G3宇宙盤的,聲音是hi-end級的,聽過便不會認為宇宙盤聽CD等於差。當時因有朋友平放部orcale CD1000及MSB解碼給我,好抵,所以我才沒買VIP G3,以新機計其實兩者差不多價,級數也是可比美的。

我不會堅持用95播CD好好,「好」「不好」只是用來比較的用語,我自己的要求都不止呢個程度,只是按我聽過的機來比較,覺得它賣9k有9k CD player接近的水準了。A1UD賣多少錢?如果它有番同價的CD player水準就很值得了!9004我沒認真聽過,因為我諗住如果買Denon的話也會揀A1UD。不過如果幾萬蚊我寧願買部95加部幾萬的DAC,會仲好聲。A1UD聽歌又唔達我心中的目標,作為過渡期使用又太貴,對我來說夾在中間唔之點咁,所以最後選了更平的95冇揀A1UD。留番D錢之後投注在更hi-end的訊源仲好。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
fuman0123 + 10 分析得好好

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  chhanthony

一定冇分別
yuppi 發表於 2012-1-26 14:27

有haha 但唔係畫面,,, 係file size 有機變大

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

小弟就感覺相反,93畫面不是太可接受,
相比95或是751也有明顯距離。
鐵心心 發表於 2012-1-26 20:44

小弟的意見只是由 Himedia 600B 轉去 93, 而得到的個人感覺. 當然未見過/未比較過其他更高階的播放器.

用過93聽歌後, 決定留番600B同軸去DAC聽歌.

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

ISO同BDMV 讀出嚟有咩唔同?
chhanthony 發表於 2012-1-26 14:10

ISO同BDMV 讀出嚟有咩唔同?x2

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 66# yuppi

分別係咪個名唔同