設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jblfans007

[演唱會] 關於正板和翻板blu ray 問題

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

這是個很有爭議性的問題, 老翻點解D料都可以咁正嘅?!
bois 發表於 2012-1-24 17:56

幾正都冇用,根本唔合法...

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我就成日俾人話買碟戇居...
pongyusum 發表於 2012-1-24 12:08

呢D人直頭要同佢絕交,哈哈...

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

一定支持正版!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

買老翻一定係錯!唔係質素高低問題!

4萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖聖勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

有D正版BD 制作唔認真!畫面/聲音做得差!我都覺得睇得唔過癮.......仲話要睇老翻!我就一定唔會!

高級玩家

其實在8年前blu ray開始起步到現在,我一隻老翻
都冇買,只是覺得港板貴又貴過人,packing和質量又差過人,
想佢地造好d姐

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
bois + 1 packing和質量又差過人

查看全部評分

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

翻板係一個惡性循環

本人以言, 套戲唔得, 正版正如大家所言一定唔買, 但套戲唔得而走去買翻版,這個不是理由而是藉囗. 如果係一套好戲, 大家可以入戲院睇或可以等DVD,Blu-Ray出左去買以行動支持電影媒介或工作者, 但千萬不能因遇上一些爛片而養成買老番既藉囗比自己. 試問一個好或者你地認為唔好既創作, 一毫子你都無收過, 就唔該都無聲比人老笠左通街有得買, 作為投資者, 是否有勇氣去開一部戲? 就算肯開, 都一定經過市場計算去開, 甘咩叫市場計算? 市場計算=明星+題材+岩中國人同胞口味. 所以係電影世界大家成曰見到偶像+笑料等素材. 務求得到Fans既歡心去支持,做到收支平衡買到埠就OK了. 自然地有些片商目標己轉移到內地市場!  有時其實係一個循環, 普遍香港人大家口中常說接受其他題材既電影, 但往往票房上反映唔到出黎. 甚至發行影碟亦不見好賣. 最後一些有質素既電影工作者亦只好向內地市場進發, 甘究竟係香港觀眾口味給龐壞了定係其他原因呢?

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
jeremymak + 10 我很贊同

查看全部評分

星級玩家

最愛睇戲,打機

76-FC 藍寶石勲章

回復 13# pongyusum

我就成日俾人話買碟戇居...x2,但我又吾識講正版和老翻有咩分別,佢哋只會話都係copy出嚟姐,成曰笑我儍仔,我唯有學任達華講(香港嘅電影業俾你哋攪grond哂)

星級玩家

dvd 就話bt 算
睇blu ray 真係享受黎 睇老番真係會睇壞機

鉑金玩家

翻版真係會睇壞機ga...我初初玩blu-ray都有嫌港版貴而去tb買番梘
買左有一半睇睇下會跳碟...好冇癮, 試過連碟都讀唔到
正諗住放棄玩BD的時候...
比我google到76外國版中字既目標
之後就重上正途 (唔係賣廣告)
其實買戲之前可以做下功課睇下d評分好唔好先~咁就唔駛買左爛片又揼心啦
再唔係買左唔岩feel咪放番出去lor~