設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] [用家實戰報告] 從 Sony PS3 轉 Pioneer 05fd

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

個人一些初步對換05fd後嘅感覺~

今晚10點先開箱,只係睇咗一隻演唱會同少少iron man片段,
我本身一直都用ps3睇blu-ray,其實換機後嘅感覺同我預期中都差不多,
畫面轉用05fd初初睇並唔會有飛升嘅感覺(相信係因為bd本身就好靚,用ps3播亦唔差)
咁...有無進步呀大佬?
當然有喇.....

初步睇到嗰種係細緻嘅品質提升,比較易分別出嘅係:
1) 畫面的確干淨咗,控制雜訊嘅能力非ps3可比
2) 顏色實咗靚咗,顯示黑色靚咗(呢點極重要),令立體感重咗
3) 畫面好穩而定有力,整體有清咗啲嘅感覺
4) 顯示物料物質嘅分析力强咗,由其顯示衣服質地,皮膚,頭髮,物件干同濕嘅分別等較明顯

一吓子就有嘅飛升感覺分別係來自聲效!
之前用ps3內置解hdma,truehd都有靚嘅感覺(新世代高清音效)
一轉位元流交番比amp解碼... 同之前根本就兩回事,
試容祖兒演唱會,開揚無比,好好聽,你會輕易便聽得出唱得靚同少少錯位嘅唔同,
力量好大,但聲音自然又清楚,環繞感覺令你更投入,確係更加有溶入現場嘅feel,

試iron仲大件事,不論人聲對白,環繞聲,低頻,混亂中嘅細碎聲,音樂聲等,
都令我有種對套戲默生嘅感覺(其實套戲我只係睇咗唔夠十日),換機後分別竟如此大....

初步對新位元流聲效有一種感覺:好清好靚,音量大咗,
可能之前ps3解碼因聲效力同量嘅感覺較弱,要調大一些音量才效有feel,
換咗機後不論質量與力量都增强很多,音量就算調細一些也不會太影响表現吧!

今晚只是初試05fd,希望之後作些調較後會再有更多個人意見同大家分享~

評分

參與人數 6威望 +33 收起 理由
719097 + 5
alexivy + 1
Eclipse + 5
wil-wil + 10
law1987 + 2
小瑟 + 10

查看全部評分

Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

另外今日買機時一些小插曲分享吓,
同場我都有試埋09fd,用p記50吋plasma睇,09呢隻毒物....
$14800真係超荀,畫面非常干淨,顏色好實在,立體感好好,
但佢係用柔和而細緻嘅演繹方法,真係睇得心動又舒服,正到不得了!

( 無家長或老闆陪同下,自己勿單獨行近09fd呀!)
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

睇完你報告 ... 實在太震奮 !
特別係聲效既大躍進。

可惜小弟未同老板申請到 Permit,
最快都要五六月工幹完先有著落

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

我由PS3轉到51FD已經feel到有分別...不過主要都係聲果方面, 因為我部電視仲係舊野, 要換咗機之後先至會睇得出個分別.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

另外今日買機時一些小插曲分享吓,
同場我都有試埋09fd,用p記50吋plasma睇,09呢隻毒物....
$14800真係超荀,畫面非常干淨,顏色好實在,立體感好好,
但佢係用柔和而細緻嘅演繹方法, ...
mankoo 發表於 2009-2-18 03:39

( 無家長或老闆陪同下,自己勿單獨行近09fd呀!)<---呢句野勁抵死呀!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

正, 好開心睇到 MANKOO兄終於點到燈, 我初時由 PS3轉 BS機都有同你一樣既興奮, 行 BS真係感覺實在好多, HD音效即時係心目中地位增加9倍, 依家我買 BR既主因除左畫面清左之外, 真係為左有HD AUDIO, 葉問同變形金剛都係因為咁.

講真, 小弟都有用 PC接 AMP同 LCD睇下D MKV FILE, 我亦都DL過 1080P既變形金剛睇, 不過因為 PC未有 BS出 HD AUDIO, 所以最後都係要買碟!!!! 尋晚試返開場真係確係唔同喎~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

PM我地址同價錢得唔得? thx!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

if u already own the HD AV AMP, a bitstream player is a must & u will feel it's worth to do that!

高級玩家

恭喜晒.....搞都我都好想買bs機.....但又冇錢