設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

喇叭線一問

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
請問喇叭果邊喇叭線正負掉亂左會點樣?請問點樣至check到邊條係正邊係負呢?我條後置喇叭線係一樣色,加上喇叭線線入左管,拆開都幾麻煩,有乜簡單方法解決到呢?掉轉左又會有乜影響呢?

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

掉轉左有乜影響我就唔係好知?
但係正負就可以試吓咁分,首先去電子零件鋪買粒LED燈仔,駁係喇叭線o既一邊,(LED長腳一邊係正,短腳一邊係負)另一邊就用電芯駁,因為LED要用直流電,所以調轉o左正負就唔會著燈,不過要留意,如果喇叭線太長會有電壓降,一粒電芯未必夠電著燈,咁就要試吓用兩粒或者三粒駁埋試吓.
在下愚見,希望有用
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

都係辦法,不過好似都幾麻煩!
anyway唔該晒你!
如果真係咁可能拆開條管從新跟過條線算了!

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

既然拆開,不如換新線啦!

2萬

三潮玩家

J J

都係好提議,不過諗下就得,想死咩!

2萬

三潮玩家

J J

http://tw.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=1008100803006

請問最解解答咁講正確嗎?
不過好似好難聽得出喎

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

請問喇叭果邊喇叭線正負掉亂左會點樣?請問點樣至check到邊條係正邊係負呢?我條後置喇叭線係一樣色,加上喇叭線線入左管,拆開都幾麻煩,有乜簡單方法解決到呢?掉轉左又會有乜影響呢? ...
lkljason 發表於 2009-2-17 22:11

小弟可以比小小意見,市面上大部份既sp cable 2條線都有小小記認...如果唔係顏色唔同..就係一邊有字..一邊無字.....
如果真係2條線都一樣既話....其中一個方法就買個/借個"他錶"黎度番邊條線打邊條線....
呢個係一定唔會錯既方法....

叭線正負掉亂左會點樣?? 其實正負掉轉一般都唔會有大問題既.....
正負掉轉左,speaker既震膜變左相反咁震...都會有聲出...
但聽出黎會怪怪地囉......
都有機會會聽得出架.....
特別係front & centre speaker..
surr speaker 我就唔敢講.....
希望我既答案幫到你.......有錯請改正...

進階玩家

褲村龍

76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章

唔會傷耳既,除左聲之外,其他野唔會有事的,唔會燒喇叭,唔會燒 amp ,唔會傷耳

掉轉左正負插 d 聲會反左相,咩野叫反相,例如:相位岩個時,個低音震個時會彈出黎咁震,但反左相位個時就凹入去震。會有咩影響?簡單少少講,如聽人聲時,正相位時人聲係中間,但反相時人聲就唔知飛左去邊咁

但你依個情況一係就搵他錶 test 下,一係就搵個聽野有經驗既人幫你先得啦

星級玩家

掉轉正負

怪聲,其實係由立体聲變左Mono聲  同掉轉正負喇叺開大聲D會拆

而單聲道D聲聽落會係個頭頂出聲  好似耳筒插吳實條線但又有聲個種

2萬

三潮玩家

J J

小弟可以比小小意見,市面上大部份既sp cable 2條線都有小小記認...如果唔係顏色唔同..就係一邊有字..一邊無字.....
如果真係2條線都一樣既話....其中一個方法就買個/借個"他錶"黎度番邊條線打邊條線....
呢個係一 ...
forumboy 發表於 2009-2-18 00:15

明解!
相信條線都會有分別既,不過諗住懶唔想抽部amp出黎,最主要係後置既喇叭線長度短左d,所以抽出黎時會扯住扯住比較麻煩,不過如果對聲有影響就焗住check check都無計!