設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

DUNE H1 SMB SETUP 小小分享

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

爬左好耐文 , 好似好多CHING 都係指唔到去部電腦度, 自己由尋晚開始試, 真係同好多CHING 之前一樣, UPnP睇到, 但SMB 睇到WORKGROUP 但係入到部腦就淨係得EMPTY 呢個字
點知今晚番黎屎忽撞棍撞中左....
細路書唔係讀好多, 只係想做小小分享睇下對其他CHING 有冇D幫助...寫得唔好大家插細力D喎 

先係部電腦做少少SETTING, 我自己係用WIN7 PRO 32
控制台--> 網路和網際網絡 --> 網路共用中心--> 進階共用設定
先如下圖剔選

跟住去你想SHARE 既FOLDER, 如下圖我想將"VIDEO" SHARE 出去
右CLICK > 內容> 共用> "共用" > 新增EVERYBODY> 記住要按右下角既"共用" 去SAVE低佢

再去進階共用>CLICK "共用資料夾">確定

如果成功SHARE 左個FOLDER , 可以係 電腦>網絡> 你自己部腦既名(我呢度係FCK-PC)> SHARED 既FOLDER (我呢度係"VIDEO")

跟住去DUNE, 係第一個畫面有NETWORK BROWSER, 按"POPUP MENU", 你會見到"NEW NETWORK FOLDER",

入去見到有NAME, TYPE, SERVER 等等個畫面

係呢度NAME 隨你鍾意乜都得, TYPE 揀SMB, SERVER 入你部電腦既IP, FOLDER 入番你SHARED FOLDER 個名, 例如我既就係叫VIDEO (呢度係唔使加"\"既, 我之前就係加左所以搞左好耐都唔得), USER 同PASSWORD 都唔使入 (因為之前係第一STEP 巳經關閉左密碼保護), OK

番出去你就會見到多左個ICON, 我既就係叫VIDEO, 一入去即刻睇哂我想SHARE 既戲啦!!

我自己用DLINK 655, 冇NAS, 655(PORT1)>電腦; 655 (PORT2)>DUNE, 睇高清流暢冇問題!!

評分

參與人數 5威望 +39 金錢 +13 收起 理由
cake609 + 3 + 3
sclendan + 10 精彩Report
denchow + 6 精彩Report
RiceR9 + 10
ming + 10 + 10

查看全部評分

P42G10H
PIONEER LX75
DUNE H1
MT-CD40,傳神S5胆前級, HORUS AUDIO A200
Mission792, 78C, nanosat prestige, SPL800i, PF30

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

又學多樣野,thx.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

thank for sharing!

專業玩家

tatchai 兄

我巳跟你方法set了,個file巳出現在DUNE部機,,但按file時出現這句字 Network resource is not accessible,點解?

Thanks.

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

tatchai 兄

我巳跟你方法set了,個file巳出現在DUNE部機,,但按file時出現這句字 Network resource is not a ...
titanic-go 發表於 2012-1-20 17:17

我都搞左幾日先攪掂,你可以試吓server度唔好打ip address,打你電腦個名。

專業玩家

thank for sharing!
試下先

星級玩家

tatchai 兄

我巳跟你方法set了,個file巳出現在DUNE部機,,但按file時出現這句字 Network resource is not a ...
titanic-go 發表於 2012-1-20 17:17

你意思係睇到SHARE 出黎既FILE, 但ACCESS 唔到?
P42G10H
PIONEER LX75
DUNE H1
MT-CD40,傳神S5胆前級, HORUS AUDIO A200
Mission792, 78C, nanosat prestige, SPL800i, PF30

黑鑽玩家

你意思係睇到SHARE 出黎既FILE, 但ACCESS 唔到?
tatchai 發表於 2012-1-21 06:49

似乎係了,見到入唔到。可能access right問題,要攪攪permission.

專業玩家

唔知點攪

黑鑽玩家

定係先check有冇開佐個防火牆? 試吓熄佐去,之後再搞。