設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[製作/教學] HG Delta plus 全自製的一支槍(9樓)

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

大佬John施壓下,花了四日時間製作,希望趕及笑笑團.......
雖然沒有刻意影下製作過程我只專心於趕工),但我仍會詳細分析每個改動細節。

事實上整個改造計劃中只係諗住加長腰部及加長腳尖等。
結果最後因唔順眼,所以變成如此型態,

腰部、腳尖因受不住兩次手術而散成多節,實在慘不忍睹......
即使如此,但仍不需以膠水組合,這是我一貫手法.....

Delta plus改造似乎係必然之事,因為bandia實在出得太差,
整體就是一個「粗」字,尤其是"水桶腰"加"鴨屎蹄",不改不得.....

基本修改如下︰

在下連改造前我樣貌都無影底,為有借bandai官方圖一用.......

細節如下︰

自製盾牌掛架︰
因為我不太喜歡Delta plus掛住個盾唔似盾的物件在手......
腰部砍段關節︰
不單可以前後......

而且可以左右(幾咁串....)
腳部︰
腳掌是由兩邊各cut去1mm,所以可以保住腳底紋路。
同時形狀亦唔會走樣,保持左右平衡。

大腿加長︰
其實我只在內部球形底部加1.5mm膠板及,調整大腿內甲的關節位位置而已。
如此就可以有修長之餘,同時亦有少許骨架外露之效果(其實都冇骨架可言)。

其他︰
後裙甲就是最懶的做法,只夾硬屈後少許,再加塊1.2mm膠板頂住......^^!

評分

參與人數 3威望 +30 收起 理由
koo9726 + 10
ck3 + 10
大佬John + 10

查看全部評分

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

整唔整埋個抽油箱先

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

整唔整埋個抽油箱先
大佬John 發表於 2012-1-17 18:45

都唔知邊買料

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

點解唔將關節改做00系列關系?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

大工程...

銀級玩家

點解唔將關節改做00系列關系?
ooo2003003 發表於 2012-1-17 20:13

哩個關節已經可以了.....

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好手工 !

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

好腰力

銀級玩家

BLOG友笑笑團2012時間只剩幾日,要上色了,
不過........如此天氣....

主體對我來說只係衣架而已,正如上年主菜其實係手指(只係未完成.....)
今次主力部分...槍一支.......!
所以主體我只花了4日時間作修改,而支槍就出奇玩左我半個月。
轉頭就要噴灰執bug,所以此膠板模樣將會成為歷史。

在網上完全無法搵到關於delta plus支槍嘅資料,所以我只能耐一張模糊不清我原設圖去推斷所有細節....
此槍我稱為DP 10.1,至於理由何在.....完成後公佈( )....

無可厚非,此槍最主要係兩條長管,這是非重現不可的部份。

支鏡所花的工夫比較多,因為冇適合嘅圓管,所以要自己卷......

鏡內的細節....

槍咀在之前更新後亦進行了修改....
噴灰執bug

不幸事件.....
唔見左件parts.......
睇下有冇心機整翻/搵翻,搞唔惦就吧就.....

站在垃圾上我delta plus....

都唔知bandai諗咩握拳永遠都握唔緊....
改改佢....
不過都係握唔緊,因為我.....此非主要。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
大佬John + 10

查看全部評分

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

膠紙買有盒果D喇, 兩邊食左塵就Mask唔到.
我捽埋今日聽日點睛 黐件...