設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 回應Kenneth 兄, Sound Master no.11 300B 胆前級

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

多謝ching 俾面, 我純粹分享用Sound Master no.11 300B 嘅意見 (非專業,大家不喜乜插 )
首先, ching 我未用過Luxman 嘅amp, 所以我唔識卑comment. 我只可以同您分享吓 Sound Master 300B 嘅經驗, 但只係我個人感覺比您參考!!
No.11 係用一對300B 同前面一對6SL7 or 6SN7 胆去做訊號分析, 300B 胆聽人聲一流, 聲音充滿感情質感, 我上次用Dali Ikon2 這類AV speaker 一樣能令它變得有感情, 當然依家用PMC TB2i 更加正la !!
No.11 聽人聲真係一流, 我試過用no.88.3 直出和 no.11+no.88.3 出聲作比較, 比較之下有no.11 嘅組合人聲較人性化, 更warm 更甜!!! 至於聽其他如Classical , 我會收貨, 因我會用後級胆去Adjust 力水, 如我會用KT77 /KT88胆 作五綫極 40W-60W 輸出! 當然Sound Master 有款no. 23 胆前, 聽Classical 會更加好, no.23 係用2A3 胆代替no.11嘅 300B! 我當時用Piano 同 Classical, 人聲比較兩機表現, no.23 係音樂演奏上係好過no.11  ,佢(2A3)分析力同反應相對比300B 強, 但講到人聲, no.11 300B win 晒!!! 如ching 夾B&W speaker 我諗會正到流口水!!!
300B 有好多唔同嘅Brand 最出名係西電300B 屬於天價產物 (over 10k pair) , 以我就用緊Full Music 300B/n 金樽(~3k), 聲音比跟機胆 (曙光胆) 明顯聲音更亮麗和更好分析力! c/p 值都叫okay, 因為Vintage 胆真係好貴! 至如前面對小分析胆可以選擇6SL7 或 6SN7, 6SL7 相對 6SN7 比較大力, 音域較開揚, 我自己就喜歡用6SL7, 因為我都成日聽大棚嘢!! 當然深入d 整流胆都有好大嘅幫助, 我用緊1950s RCA 5U4G 真係將成個低頻同空間感提升...!!
Ching 問以價論聲, 會唔會比 No. 9 v2/v3 或其他牌子貴(唔抵玩)? no.9 相對只用6SN7 + 6SL7 作分析, 少了300B 的味道, 當然我覺得係口味問題!!
同埋胆機一定要放係通風位置, 因開機會有高熱(小心辣手!!), 比石機晒電!! haha

希望比到Kenneth 兄一d 啟示!!
Thanks!
PMC TB2i + Sound Master no.11

Sound Master no.11+ no.88.3

評分

參與人數 5威望 +40 收起 理由
leo25 + 10
avlam + 10
obee + 10
bb2002 + 5
lampard + 5

查看全部評分

Yamaha V3900
Sound master no.11 (Classic 1/Kharma KPC-R2B)
no.88.3 (MIT shotgun S3/Power 3)
Marantz SA11S2 (Voodoo Vector Dragon)
PMC TB2i (Concerto 1)
M&K KX12
Mirage OS3+OMD5
BDP: PS4

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

很靚呀

高級玩家

回復 1# beckham233

咸兄e家用緊邊隻 6sn7,有咩好介紹

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝ching 俾面, 我純粹分享用Sound Master no.11 300B 嘅意見 (非專業,大家不喜乜插 )
首先, ch ...
beckham233 發表於 2012-1-17 12:30

ching個report好pro!!
點解對喇叭唔落腳架??

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ching個report好pro!!
點解對喇叭唔落腳架??
lampard 發表於 2012-1-17 12:44

我都好想落㗎, 但屋企有個BB 女係到行來行去, 驚危險ar!!
Sound master no.11 (Classic 1/Kharma KPC-R2B)
no.88.3 (MIT shotgun S3/Power 3)
Marantz SA11S2 (Voodoo Vector Dragon)
M&K KX12

星級玩家

回復  beckham233

咸兄e家用緊邊隻 6sn7,有咩好介紹
bb2002 發表於 2012-1-17 12:44

我用緊Full-Music 6SN7! 至於6SL7我覺得Ken Rad VT229 (灰屏) 幾好
M&K KX12

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

good report !!!

星級玩家

good report !!!
avlam 發表於 2012-1-17 12:53

毒王您覺得我部88.3 換條Power 2 好唔好? 定有咩好選擇?
M&K KX12

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

毒王您覺得我部88.3 換條Power 2 好唔好? 定有咩好選擇?
beckham233 發表於 2012-1-17 12:56

Power 1 其實都夠力個喎! 你而家部 88.3 有咩問題先 ?

星級玩家

Power 1 其實都夠力個喎! 你而家部 88.3 有咩問題先 ?
avlam 發表於 2012-1-17 12:58

因我想轉美頭, 順便諗住換埋ja!!
M&K KX12