設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 24/192 upsampling~

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
5 知各位大大有冇試過自已 CD > upsampling 上 24/192 呢  
我試左用 foobar2000, 成日都有雜聲  
5 知有咩秘訣

銀級玩家

你部咩 DAC

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

如果係CD機本身做既話, 正常都唔會有咁既問題.
有雜聲就要睇下係邊種聲先得, 係NOISE ? SHORT CUT?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# roger0101

係升頻先有雜聲定係唔升都有?
以小弟經驗可以留意以下幾樣
1.如果只係升頻有,要睇你係咩dac
2.如果係唔係都有要留意你用咩方式輸出 asio/wasapi
3.如果真係搵唔到原因,有可能係系統影響或者Driver撞,有第部機不妨試試。

都係搞唔到就再上黎問啦~
DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

其實絕大部份的DAC都是處理96好聲過192,如果不是訊源本身是192,無謂強求升到192了。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# roger0101

me too

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

你部咩 DAC
Wilmer威馬 發表於 2012-1-13 15:24

AudioLab MDAC

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果係CD機本身做既話, 正常都唔會有咁既問題.
有雜聲就要睇下係邊種聲先得, 係NOISE ? SHORT CUT? ...
ropresident 發表於 2012-1-13 15:26

我用 PC CD-ROM rib 做 AIFF, 再upsample 去24bit 96 AIFF
係 d noise~ 好明顯的

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  roger0101

係升頻先有雜聲定係唔升都有?
以小弟經驗可以留意以下幾樣
1.如果只係升頻有,要睇你係 ...
odin1983 發表於 2012-1-13 15:52

係升頻 去 24bit 96 經Foobar wasapi 出 先有雜聲, 就咁用 iTunes 是沒有的

星級玩家

ching using coaxial / toslink or USB
only coaxial support 24-bit/192kHz

ref http://www.custom-cable.co.uk/au ... ogue-convertor.html

iTunes doesn't upsampling ..LOL

does it happen when using DS mode in foobar2k ??
HTPC/CAS:Intel NUC D54250WYK
DAC:EssenceOne + DSD Upgraded
SACD/CD/DAC:DENON DCD-1500RE
Blu-Ray:OPPO BDP-103
UltraHD Blu-ray:Sony UBP-X800
2CH:USP-1 + UPA-2
AV:UMC-1 + UPA-7