設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 上前置設定問題

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本人現用Pioneer LX73,之前玩5.1,最近改玩7.1 & 加咗對上前置,但一直發現睇戲時(DTS-HD狀態時)對上前置都從來無出聲,但又check過安排等是無問題的,所以想問基本嘅BD(如AVATAR)係咪不能只援上前置的呢?還是我嘅setting有問題?希望指教。

鉑金玩家

回復 1# terencekan

ching, 我之前用過lx73, 大約都知你的情況, 希望我沒有記錯步驟

如你已正確接好所有喇叭, 根據你的描述, 應包括(FRONT, CENTER, SURROUND, FRONT HEIGHT, 無接SURROUND BACK) 共7隻喇叭, 在setup畫面設定好後, 你就可以依照下列情況令front height有聲出.

1) 你可參考說明書第54&55頁, 你會見到有好多個模式選擇, 在遙控上, 於播片昤你可以按"standard"或"thx"鍵, 去選擇所有有出現prologic IIz字眼的模式, 因為prologicIIz就是將surround的channel模擬出來變front height, (就算是現時部份bd碟有7.1) 但都是給指給surround及surround back的訊號, 始終front height都是模擬出來的; 但唔緊要, pioneer有一個virtual surround back/virtural height的設定, 因lx73/lx83 最多只可同時推動7隻喇叭, 而你已連接front height, 你就可以將V.SB(virtual surround back)設為on (說明書第71頁), 佢就可以在你現時的7.1上模擬你連接了surround back, 變成模擬9.1; 相後當你接了surround back, 你又可以將V.HEIGHT (virtual height)設為on, 同上列模擬9.1形式大同小異.

之前我用lx73都覺得佢除了setup畫面不夠user friendly外, 無論聲畫的表現我都好滿意, 祝ching你可以好好享受AV.

不過我有一樣唔係咁記得, 就是dts-hd是否能直接加上prologicIIz效果, 因為LX73行一粒dsp, 而LX83就兩粒, 如果上述情況唔ok, 你都可以先將bd先解成lpcm從碟機出amp, 咁就可以用到以上效果, 如你用的是pioneer bdp, 更可以開埋pqls個function呢.

評分

參與人數 7威望 +59 收起 理由
jason1969 + 6
joelcan + 10
manKi + 3
jonahung + 10
yauyau282 + 10 很有心回答
raymond430 + 10
Einstein + 10

查看全部評分

Raymond

鉑金玩家

搭單問下,如果用5.1+前高,咁睇blu-ray時係隻碟menu度應該set去7.1?定係set返5.1?

星級玩家

非常感謝師兄詳細的解答!想bd解成ipcm應該點做呢?
Yamaha CA-X5000
Crown Amp
JBL Array 1400
JL F113

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 2# rchan0901

好有心的回覆巳值得加分••••
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 4# terencekan

Bd本身有一組聲效選擇是lpcm
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

鉑金玩家

回復 4# terencekan

CHING,不用客氣,上得76,就希望在這裏分享大家玩影音的經驗,我自已都要向各位學野呢。

我之前用P道LX54,到現在用緊05FD,都是P記BDP,在BDP的SETUP裏有一項是問你AUDIO OUTPUT的形式,有BITSTREAM,有PCM,BITSTREAM就是由BDP將訊號直出AMP,由AMP解碼;而SET 做PCM,就是先從BDP將BD解碼,輸出LPCM訊號到AMP,由AMP放大。
Raymond

星級玩家

我慢慢向各位師兄學習,剛跟師兄慨做法之後,部AMP巳set到出現PLIIz Height,front height都出到聲,好感動!但而家又有一個問題,之前小弟說明得唔好,其實我現有前置,上前置,中置,後置,surround back,十仔,總共有9個speaker,之前未set PLIIz height時,surround back有聲,而上前置無聲,而家相反上前置有聲,surround back冇聲!現想請問是否只能選其一,原因是否師兄所提及LX73同時只能推7隻speaker,但若果加部後級去推其中2隻speaker(如前置)咁唔知可否能一次過到9隻speaker呢?不者有否其他解決方法呢?
真不好意思,問題多多!
Yamaha CA-X5000
Crown Amp
JBL Array 1400
JL F113

星級玩家

希望各師兄們指教!THanks!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

終於被我揾到相關討論啦,多謝分享,我部LX85玩左個幾月,上前置啞的,只能在setup內出聲,已前Y記得佢有7.1係自動產生上前置聲道是唔使教的,P記咁多野set,其他牌子有無咁煩?