設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 5.1 完成後出現新的問題(音效問題)

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟足於完成心願.  組成 5.1 組合. 加埋最新買的兄弟 MIRAGE OS3 SAT . 合成睇MOVIE 的最低要求

經過多個 C HING 的指導及解答後..解決了好多問題. 但到了今天 SET 機及 TUNE 機後.出現另一個問題.
首先 MIRAGE OS3 SAT 個包圍感都不錯.  

如下問題開始.
1. 用 AUTO SET CALC 一次. 找出SPEAKER 同個位的距離後. 其餘手動更改.
2. 去TEST TUNE 到調較音量. 用音壓計度. 大約每個 SPEAKER 都出到 75db.
3. Crossover Frequceny set 做 80HZ (對個 SUNFIRE HRS10 完全 OK , 想要的低音應付有餘)
4. 用套 DVD 去試. 因為就手(吸血新世紀 1 ) 試下D 人聲係唔同環境下的表現.
    去到呢度出現問題. 發現人聲唔夠. 所以入去加返個 中置輸出的 db. 大約 2db 左右 , 之後好好多. 但在不同的場境人聲表現不一
       係屋內個人像比較大時. good feel (滿意) . 但去到屋外或車內時. d 人聲細到連對白都差d聽唔到 (咁出現乜野問題呢)
    係唔係要作進一步調較呢 ? 係個 EQ SETTING 到可以點SET 呢.
    我用的係DENON AMP 佢個 EQ SETTING 係有一個CURVE DEFLAUT EQ. 要唔要跟佢. 或是全部SPEAKER 用 FLAT 呢?
    用 FLAT 時全部 SOUND 效平哂 (=.=) .
    咁我應該如何 SET 機呢? EQ 係唔係要改呢 ?
     EQ SETTING 由 64HZ 去到 16KHZ 分8 級

請各高手C HING 指教 THX   
TV : Panasonic 42 plasma
Projector : Xgimi H1
AV AMP : Denon AVR-X2500H
F speaker : B&W  601
C speaker : B&W CC6;
Sub : sunfire HRS10

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

有有 c hing 有呢個問題呢。有冇研究呢個問題。請指教

科林玩家

可試一試中罝同十仔crossover Hz調高的,用十仔幫下中置
令外ching前置喇叭可否toe in少少都可能有幫助,最好用兩聲道set好前置皇帝位先,之後在set5.1

高級玩家

回復 1# zonezone2

試下off左個eq佢,會好d

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

THX 各C HING. 試下先

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

可試一試中罝同十仔crossover Hz調高的,用十仔幫下中置
令外ching前置喇叭可否toe in少少都可能有幫助,最好 ...
siu3067 發表於 2012-1-13 15:08

Ching 我 set 左 bypass 咁要唔要 set去 100hz 呢?如果 set 100 Hz係個sub 度,咁個amp crossover set 要唔要 set 100hz呢