設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 有關音壓問題的困惑

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
有關音壓的問題。如果用錶去 check 音壓。
咁可謂標準呢。幾多db 先 ok 呢。
如果 65db 係標準的話。咁係個 amp 的音量set 到幾多。
才可達到 指定的標準呢?
TV : Panasonic 42 plasma
Projector : Xgimi H1
AV AMP : Denon AVR-X2500H
F speaker : B&W  601
C speaker : B&W CC6;
Sub : sunfire HRS10

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

有關音壓的問題。如果用錶去 check 音壓。
咁可謂標準呢。幾多db 先 ok 呢。
如果 65db 係標準的話。咁係個 ...
zonezone2 發表於 2012-1-9 02:04

應該係75db先啱...(一般來說)
200 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

應該係75db先啱...(一般來說)
孤身走我路 發表於 2012-1-9 08:10

如要用表量度 75db 音壓的話, 是否調教個 amp 個音量為 0 db 所量出的音壓到 75db 呢?

我 auto setting 之後, 個amp set 左我個 speaker 為 large, crossover freq 自動調到 40hz.
之後用手動改回 small speaker , 把個 crossover set 回 80hz. 但有一個問題. 咁個中置要不要跟 前置 speaker 一樣 set 做 small speaker 呢 ?

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

如要用表量度 75db 音壓的話, 是否調教個 amp 個音量為 0 db 所量出的音壓到 75db 呢?

我 auto setting  ...
zonezone2 發表於 2012-1-9 09:54

你錯了,係全部都SET做 SMALL先至啱....

包括埋個中置 !

(建議不要太信auto setup個啲參數, 最好set完之後, 再用音壓計再check/調整一次, 會準確啲..個人經驗)
200 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

你錯了,係全部都SET做 SMALL先至啱....

包括埋個中置 !

(建議不要太信auto setup個啲參數, 最好set完之 ...
孤身走我路 發表於 2012-1-9 10:51

想問 c hing 咁我係唔係 set 做 0 db 。先開始 量度。
仲有野問。係唔係用佢test tone 去度。或是用 套 moive 去量度呢?

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

想問 c hing 咁我係唔係 set 做 0 db 。先開始 量度。
仲有野問。係唔係用佢test tone 去度。或是用 套 m ...
zonezone2 發表於 2012-1-9 11:13

開test tone 部機每聲道會發出pink noise, set 音壓(normally 75~80db)

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

thx c hing .
咁即用 test tone 係最準