設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[藍光播放機] 再一次比部飛利浦9600藍光機激死........(5/23更新 127#)

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我部9500已用了2年,光頭開始有事,如果轉其他牌子大家有甚麼提議?LX55好嗎?

下列仍是投訴Philips 的全文:
I'm really disappointed to the service your company provided.

I believed my blu-ray player BDP 9500 get problem on sensing the disk and called for service to 26106908 of the service centre in Kwai Chung last Saturday 4 Feb 2012. However, I called over 10 times from 9:30 AM to 12:00 PM. Unfortunately none of these calls were answered!

In that afternoon, I called your service hot line 26199663. Your CS officer has helped to coordinate with your maintenance dept. And eventually it was arranged to check and repair my machine in today afternoon (1:00 to 4:00PM).

During the booking, I have requested to bring along the optical loador which I believed it was out of order due to aging. And the lady accepted during our conversation.

Unfortunately by 2:15PM today (11 Feb), a maintenance technician called me that he needed to postpone the repair to after 5:00 PM. Even worst was that he did not have the optical loader come along with him!

I was really shocked when hearing to above message and wondered it was meaningless to check my machine without the spare component!

Why Philips maintenance can break the promise (of bring component) so easily? This is a really bad attitude to customer service.

I have been using Philips DVD recorder for over 10 years. The first one should be DVDR870 (cannot remember correctly) where the loader has to be replaced by half a year time. That was the only AV machine that I needed to continue on warranty plan after the original warranty expired!

Some years later I switched to DVDR3455 as your company claimed spare parts were not available any longer with DVDR870. I was happy with DVDR3455's quality and performance as no maintenance was evered required.

Then I bought 9500 2 year ago and the loader started to have problem last month. I called for your service but was really disappointed as mentioned above.

To me, to repair the Philip blu-ray is not the first choice any longer. I may buy a new machine - but obviously will not be Philips any more!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Philips......

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

唉..........今日又同果個所謂既CS軓人斗前左半個鐘, 只係識話整好左叫我去囉, 我問佢又係死咁點, 就話叫我再囉返去睇, 我話成日睇來睇去都唔係路喎, 有咩好方案..........答案係冇, 有事都係囉返去睇, 頂......我真係好慶, 不過我叫我自己要泠靜, 因為一慶佢就有權話我係玩野的.

之後我問佢試左點樣冇事, 佢就話換左個盤同成份野(詳細唔記得左佢講個名係咩), 我話咁你試左D咩, 有冇好似我講咁, 套BLU-RAY由頭睇到尾?? STANDBY MODE熄機一日再開, 睇下仲LOAD唔LOAD到碟, 佢又係果句, 佢地換哂野, 試好哂, 我真係.....再三問佢有冇試到我講既問題佢就話冇, 我問佢你都冇試到我既CASE你又點知部機依家好返呢?? 佢就話會同維修部講返, 要求跟我CASE去試, 我話叫佢試時LOG低RECORD比我睇, 佢話佢地冇呢個服務, 我問佢話你次次都係用口講話得, 但部機由9500整到依家換埋二部9600都仲係有事, 我問佢次次都係口講話得, 返到屋企又唔得, 咁點先, 佢老友, 佢又係答我有事囉返來比佢地跟進, 我話你呢D叫做服務呀?? 擺明 HAIR我啦, 好, 同佢講到我都冇口水, 叫佢同維修部講返我個CASE, 跟足我要求試一次, 之後再REPORT比我知, 佢就話問完再覆我, 我就叫佢比佢個電話我, 佢就話佢地冇比電話客人呢個服務, 叫我打返熱線, 我真係火起, 我話依家我部機, 整足年幾, 買返來成年都未真真正正睇過一隻BLU-RAY係可以冇事的, 佢依家仲係當我係一個普通到唔普通既一般維修客咁處理, 我問佢你地呢D係咩 SERVICE, 你做咩CS的?? 你老細有冇教你地點對客的, 之後佢就應承我會EMAIL個CONTACT比我, 我要求既係佢個名, STAFF ID 同電話(我話熱線都冇問題, 我因為冇MARK低, 廢事又週圍搵.....).

唔洗5分鐘, 就收到個菲記SEND來既EMAIL.................佢老友, 我真係比佢激X到彈起, 仲係咁HAIR我~~~!!!!!

封MAIL大家自己睇.........

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
lamdog + 10 好正,哈哈

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我部9500已用了2年,光頭開始有事,如果轉其他牌子大家有甚麼提議?LX55好嗎?

下列仍是投訴Philips 的全 ...
lck 發表於 2012-2-11 15:21

LX55都OK, 個價OK, 如果有P記得, 可以食PQLS C/P極高!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

P記歷程:
之前個MON用咗5年。
最近風筒溜電,電到出煙同半身麻庳
依家部9600自動不能方A ZONE 碟,之前都 ...
Addiction 發表於 2012-2-11 08:45

嘩.........你都好慘喎~~~~

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

唉....小瑟兄 放棄吧,
我部9500一出事就平賣比二手佬費事煩
玩機應該係開心嘅事,無為激氣.

5萬

總版管

整埋今次,試完冇問題真係放左佢先,賣就一定賣架勒,不過都希望冇事先放啦。

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

LX55都OK, 個價OK, 如果有P記得, 可以食PQLS C/P極高!!!
小瑟 發表於 2012-2-18 00:31

經一輪投訴後,Philips 師傅剛上門帶埋零件維修,更換了optical loader,因過了保養(2010年頭買),連工包料共1k,希望可再玩多一兩年

3萬

白鑽玩家

根本靚仔

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實菲記可以話一間大公司,不過請人嘅人工是細公司,咁又乜可能有好嘅服務.

高級玩家

有無試過清除機內記憶體,不過我諗你已經乜都試過曬,同情樓主
TV PAN P50V20H
Amp Onkyo NR5009
BDP Oppo 95
F.Spk MA RX8>SFH PX x2
C.Spk MA RXLCR>SFH PX x2
S.Spk Mirage Nano Prestige
Sub Sunfire HRS10