設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: myblue

[討論] 講吓你睇藍光,睇戲嘅演化過程?

黑鑽玩家

我都會用PC睇1080P BP rip,因為方便用外掛字幕,好似隻 Adele Live,BD本身冇字幕,見有外掛字幕,於是D ...
bbq2005 發表於 2012-1-8 00:53

係喎,宜家睇藍光碟都可以外掛字幕。

黑鑽玩家

金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

VCD 成日爆格, 睇到唔想睇x2

黑鑽玩家

事實上,bluray普及跟所用器材(大電視,高清影音..) 比從前便宜佐有關,如果嗰D movie 碟落到一百樓下就更好了。但長遠計,買bluray搵位擺係一個問題,兼D碟間兩三年唔睇會發霉。用soft copy代替可能係另一出路和趨勢。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我就好鍾意戲院睇,一直都無變。。。
先係租VHS,跟住買VCD....那時都有入老翻。。。
DVD開始會勁買碟,現在到blueray~~
未試過d/l睇bor~~~

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
SonSon + 5

查看全部評分

TV : LG65C9
BDP: CA751BD
Sony HT-ST5000
Apple TV 4K

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

vhs - ld - vcd - dvd - blu-ray

星級玩家

borrow VHS  --> buy VCD --> borrow DVD-->
PPS--> buy DVD/blu ray

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

唉!我重有百幾隻 LD .....

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

金獅同百視達都留低咗好多腳毛嫁

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

細細個時屋企人都好鍾意個個星期6去"科藝"租VHS都會俾我簡一套......到左小3....
summer holiday因為佢地要上班.......我Lunch會自己入戲院睇戲 ....仲記得我試過1次CNY
租左12套不停咁睇=.=...個時我既利時期$全部用晒租VHS 一值到中1....

LD 時代...我Grand pa 會好多時去我屋企炸機..(佢好like打仗片)......當時好記得D PK港產片好like 要租上下集..但LD時代我只買過一只...就係star wars the empire strike back...佢話係吾知咩version...要4只 LD....

到左VCD時代...買左好多好多X_X ....仲記得好多賣日本既show....因為我step father 係日本人...佢好Like 我去買"lo fan".......到左要去外地讀書...我地weekend 就去睇戲...sat/sun...好多時一日會去7:xx /9:xx/11:xx....平均一星期睇5-6套但好快上畫既已經睇晒...=.=" 我地會再睇....最記得去外地讀書第一套睇既係Danny Boyle 既shallow grave...同最記得係我地6條仔去睇Leonardo既Romeo + Juliet...睇完...我地係冇一個人知佢up 咩

但有日VCD機死Q左...我就走去買左cheap cheap DVD 機+ cheap cheap 5.1 (個時仲冇咩要求).....第一套買既DVD 就係 any giving sunday.....

few yrs back...屋企開始冇地方..好多時都吾記得買左既VCD/DVD/CD...又會買double.....咁就開始BT/ DL DVD只買concert......CD只買我like 既band...

一直到左上76。。。。..冇生日gift...又冇咩$$....平平地就買blu-ray rom + kung Fu panda bd.....

我仲有d/l movie....個如果睇完係ok既....我都會買bd...我人工又吾多...thats y吾可以好似好多ching買咁多BD......但3個月由1只BD......到now....我有4x套 BDover $200 我吾捨得買。。。只好買2手/amazon ....好在master要有chinese subtitle....如果吾係我一定會仲多....

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

原來你係金獅年代 !!!
avlam 發表於 2012-1-8 00:11

70後集體回憶...我係科藝年代 ...金獅年代我冇再租...=.= 只有買

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce