設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ANWKLO

[喇叭線] 剛剛收到2012年的郵包 Cardas Crosslink

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

No.
建議的方法是較好的做法,除非您覺得 ground shielding 無用
wkw9811 發表於 2012-1-8 02:00

可能我講得唔清楚, Oyaide PA-02 同這條Cardas Crosslink 1I都是wkw9811 兄所講的方法, 頭接shielding黑芯扔扭, 尾空接

紅芯 - 正
黑芯 - 負
Screen - shielding, signal source 與黑芯扔扭,另一邊空接
插線時有方向性

黃金玩家

為何會用Cardas Crosslink 1I, 事源小弟覺得套系統有些偏光亮, 主要是喇叭擺放問題, 現在巳經大幅度改善, CDP Kandy K2的分析力幾好, 有些少Hi-Fi味道, 只是整體偏向光亮, 想再進一步改善, 喇叭FR-5 聲音是開揚, 通透明亮, 好容易把聲音推離音箱,  
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=96010&extra=&page=1

還有看了這個post, 覺得Cardas可能適合, 因為Cardas的貴線買唔起, Cardas Crosslink 1I是可以DIY 的散線, 加上又有折扣, 沒有比較香港的價錢, 便從網上買回來了.
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=90271&extra=&page=1

DIY 期間好在有老闆幫我捉住條線同用電筒照明住, 好多謝佢, 大家合作, 又幾好玩喎

講完廢話, 初步報告:
近來日日聽劉美君隻 Love Addict, 把用開的Oyaide PA-02換上, 一開聲, 好明顯的聲音比較厚暖, 低頻多了, 整體沒有偏向光亮, 但是唔係好通透, 人聲完全未開, 完全唔須滑.

於是開著機煲下, 第日先算, 今日再聽番, 的人聲巳經出番好多啦, 厚暖慢, 人聲好有感情, 有好有味道. 雖然唔係好通透, 但是好奇怪, 平時有的聲唔係好覺有或者唔明顯, 竟然聽到或者明顯了, 連老闆都覺得.

Crosslink1I有一定的分析力, 如  
他一定很愛你 – 背境的 音樂da da聲明顯了, 最後一句的嗚嗚聲後的呼氣聲, 好像吹埋來, 平時唔係好覺有, 現在聽得好清楚

其實你不懂我的心 – 開段背境的ling ling聲, 平時唔係好覺有, 現在聽得明顯

Best Audiophile Voices I
Stacey Kent & Jim Tomlison 的So Nice開段背境的”掃一些樂器聲”, 原來一直去由頭到尾都有.

再煲下看看重有什麼變化
另外條 Crosslink 1S 買埋蕉頭, 有時間可以開工.

器材如下:
Roksan Kandy K2 CDP --> Oyaide PA-02 IC --> Roksan Caspian M1 integrated amp --> Belden 5T00UP SC bi-wire--> Roksan FR-5 loudspeakers

多謝細看

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
KING + 10

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 22# ANWKLO

Cardas入門線大多都係肥厚欠分析力,聲底有點"濛"咁既!
咁岩哂你套聲底過"尖"分析力強既組合,你自己聽過係順耳既咁咪好夾law!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

黃金玩家

回復  ANWKLO

Cardas入門線大多都係肥厚欠分析力,聲底有點"濛"咁既!
咁岩哂你套聲底過"尖"分析力強既組 ...
KING 發表於 2012-1-8 16:14

係呀, 方向正確, 岩我套機聲, 之不過Crosslink 始終是入門線來. 唔記得多謝King Sir和其他師兄對Cardas的分享

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

係呀, 方向正確, 岩我套機聲, 之不過Crosslink 始終是入門線來. 唔記得多謝King Sir和其他師兄對Cardas的 ...
ANWKLO 發表於 2012-1-8 16:30

唔好講埋D衰野啦!
但你一玩"味精線"小心上癮呀!
祇回應不推介!

黃金玩家

唔好講埋D衰野啦!
但你一玩"味精線"小心上癮呀!
KING 發表於 2012-1-8 16:39

之後好難講話會唔會上癮, 目前主是要用來調聲

3萬

鑽石玩家

之後好難講話會唔會上癮, 目前主是要用來調聲
ANWKLO 發表於 2012-1-8 17:46

師兄!你而家留意吓D尾音先,煲起左條線後,用心聽清楚尾音既餘韻收成點!
咁你就明我講D咩野呀啦!
祇回應不推介!

黃金玩家

師兄!你而家留意吓D尾音先,煲起左條線後,用心聽清楚尾音既餘韻收成點!
咁你就明我講D咩野呀啦! ...
KING 發表於 2012-1-8 17:53

遲些希望明白啦

黃金玩家

經過一個星期的煲練, 在小弟的系統中, 絕對唔會覺得"濛", 同用開的Oyaide PA-02 比較, Crosslink 1I高低伸延都比較好, 樂器; 人聲的分隔度明顯好了, 同時比較細緻,  整體濃味有音樂感, 人聲仿佛有"Naim"的影子, 在千圓級的線材算係幾好
Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

3萬

鑽石玩家

經過一個星期的煲練, 在小弟的系統中, 絕對唔會覺得"濛", 同用開的Oyaide PA-02 比較, Crosslink 1I高低伸 ...
ANWKLO 發表於 2012-1-14 16:24

恭喜哂師兄!
你係咪RCA同喇叭線都係用Cardas Crosslink呢?
因為要用一套先真正發揮得到Cardas 既等性出黎呀!
祇回應不推介!