設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wil-wil

[影音新聞] FOCAL XS BOOK Music System 多媒體喇叭之首選 (AV Blog 資訊)

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 20# R.C.

out 筆直?

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 21# Kimjoacky

都唔係o既 , 未知音質如何 , 但 FOCAL 應該不會太差呱 !
如果真係交足貨的話 , 價錢都算合理 !

以上嘅我全部都無,但係好想擁有

銀級玩家

回復  Wilmer威馬

建議零售價 $3280
Kimjoacky 發表於 2012-1-6 12:31

有得諗!唔該師兄快 d 出報告

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

先簡單介紹下D配置先, 電腦做SOURCE(CD>APPLELOSSES)>ONKYO SE200PCI>秋葉原RCA>FOCAL XS BOOK

曲目1. 平井堅 - 輕閉雙眼

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

先簡單介紹下D配置先, 電腦做SOURCE(CD>APPLELOSSES)>ONKYO SE200PCI>秋葉原RCA>FOCAL XS BOOK

Kimjoacky 發表於 2012-1-6 22:04

人聲聽落好集中, 好似有個人企係A位度唱, 而其餘既樂器就係唱者後面有次序咁響

音場黎講就好似我張圖咁(綠線), 亦都有可能係擺位問題

曲目1. 平井堅 - 輕閉雙眼
呢首歌基本上係我試機既曲, 因為由佢既編曲到平井堅既聲線對D器材都係一個考驗
平井堅把聲係呢對喇叭上面中規中舉冇咩特別 (可能因為係男聲)
反而最令我驚喜既係佢既分析力唔錯, 因為去到副歌好多樂器同一時間演奏,
但係都井井有條, 唔會比是但一樣野覆蓋
就連每一下小提琴聲都聽得好清楚 (我對JH16PRO都做唔到咁既效果)
低音方面係足夠, 而且出奇地清晰, 唔會因為一d低音既樂器而痴埋一舊舊

曲目2. 衛蘭 - 心亂如麻
衛蘭唱到高音時, 喇叭表現響亮而且圓滑, 唔會令人覺得過尖或者聽得唔舒服
其他同輕閉雙眼一樣

曲目3. Inception Original Soundtrack – Dream is Collapsing
咁浩大既場面對於一D多媒體喇叭或者耳機黎講, 通常都會突然細聲左(力水不足)或者雜亂無章
相反佢可以將每件樂器鋪排得好好而又保持到應有力水, 完全馴服到首歌

總括:
冇乜味精, 你比咩佢出D咩比你, 分析力良好, 低音同樣重質重量 (不過如果你用黎聽鬼太鼓就另計)

聽日我會換埋張E-MU 1212M PCI落去再聽下, 因為對我黎講SE200PCI既聲底都係有少少肥

最後一句, 希望我呢段包膠可以幫到大家, 但係最後最好都係耳聽為實, 用自己對耳去作準, 咁樣先聽得開心玩得開心

星級玩家

Thx  4 share.
Anyway . Would u pls PM the price and the shop ?

Thx  again .

黃金玩家

回復  Kimjoacky

Ching 你好!
可否pm 買幾銀及於那裏買嗎?
Thx!!
fkbong 發表於 2012-1-6 12:34

早幾日上有蛇8/f 一出升降機就見到,不過唔知有冇得試,幾錢
但盼雨來,君留在此。
-重金屬同學會-

銀級玩家

Thx  4 share.

科林玩家

I bought this from MK 星際二樓, 長期開住, 可以任試. 我用電腦iTunes play wave > usb > Cambrigde Audio DacMagic Plus > Focal 跟喇叭送嘅 RCA 線 > Focal XS Book Music System.

第一次玩平價CAS, 有D 唔滿意但新仔又講唔出咩唔滿意...... 同我試聽最大分別係部DAC 同D 線.....
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

好毒.....