設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

我的小天地(加入新成員SONY-S550)sony巳回覆相位問題(在P6)

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

昨日小弟走了 很多地方試機比教最後小弟在華XX音入了SONY BDP-S550花了我$4X80..打開盒後發現 內裹居然沒有送HDMI真是太過份了,不過小弟還是覺得值得啦 ,廢話不說太多了入正題  ,今次的小測試,發現S550讀碟速度比起其他大部份機種快''底讚 ''及他可以直出DTS-HD Master Audio又有BD-LIVE及(1GB外置記憶體)EXT插槽支援,仲可以用遙控器控制其他品牌電視機(說書上有寫)介面跟PS3一樣簡單好快上手,最重要係畫面質數比ps3同PioneerBDP-51FD細緻好多,睇多好多野,不過如果畫面同Pioneer BDP-05FD比就差5-8/100%都 ,音質方面直出DTS-HD Master Audio包圍感好咗好多,好厚實好全面,連平時不會AV的朋友都感覺到....真係幾正架 不過部S550有樣嘢美中不足...電源位點解會係用八字頭架

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

c兄影到d玩具好型!
請問係用左乜野釘腳呢? 幾大粒好靚

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

c兄影到d玩具好型!
請問係用左乜野釘腳呢? 幾大粒好靚
lemonstar 發表於 2009-2-7 21:16

lemonstar兄,唔好笑我LA比起你果D我真係小毛見大毛,D釘腳係我係YAHOO買的,如果你要資料我可以PM比你

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實會唔會 550同 350 畫面質數係一樣?
請問 C Hing 點解會話 550 畫質比 51FD 優勝?
https://www.facebook.com/directorphoto

鑽石玩家

550同350及51FD我都試機,先講350畫面就跟ps3差不多質數,只係好小小我覺得分別不大,但550同51FD重點分別在於一些細位上表現,例如看同一個畫面時550看得見,但51FD就看不清楚或看不見及支援也不太全面...不過這只是我個人意見

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

非常十分多謝你既分享!
講操控,相信 550 贏晒,
如果玩過 PS3 既兄弟會有同感,
不過 load 碟可能覺得慢些。
畫質我就讚同 Pioneer 會佔優0的,
但可能你講得 arm 細緻度 550 係幾好!

題外話 ...
你既 topic 同文章分享其實應該貼係『高清家庭影院與硬件討論區』,
但家居 AV 設備既相又正正乎合『您的家庭影院分享』,
所以本想為你既開箱小報告加分作鼓勵都要 hold 住先!

講真你0的器材幾正之餘,0的相都影得幾好,
雖然部份好似感覺偏藍,但其實我個人鍾意呢種 tone!

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

550同350及51FD我都試機,先講350畫面就跟ps3差不多質數,只係好小小我覺得分別不大,但550同51FD重點分別在於一些細位上表現,例如看同一個畫面時550看得見,但51FD就看不清楚或看不見及支援也不太全面...不過這只是我個 ...
ckman0302 發表於 2009-2-8 01:29

ic.. thanks ckman ~
https://www.facebook.com/directorphoto

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

以BD播放質素嚟講51FD應該係唔會清過S550. 51FD嘅強項係Wolfson嘅DAC同埋DVD嘅upscale處理能力. 唔係呢兩個原因嘅話我都會買S550.

鉑金玩家

如果有朋友買S550係為左佢個內置HD解碼的話,
我提意佢考慮其買他牌子及model可能會比較好, don't agree.gif don't agree.gif
7聲度音效出聲冇問題但個.1超低音就非常細聲,
我睇戲鐘意超低音下下有廿四磅鎚打心口的感覺,
但依家Sony S550就好似比人拉左入雜差房咁,
箭本厚身電話保響心口才打廿四磅鎚,唔夠過癮! cry.gif cry.gif
響部player試左好多setting但set極都係咁細聲,
我上avs forum度發現其他用家都發覺哩個問題,
唯一的解決方法係響部av amp度調大個sub輸出,
但除非你部av amp可以比你獨立set個sub的輸出,
否則播BD時啱啱好但用其他input時超低又會過大,
我又冇可能話每次轉input時就調一次sub level架,
哩暈真係頭痕,除左哩樣之外,我對哩部機冇投訴! number one.gif number one.gif number one.gif

鉑金玩家

不經不覺玩左Blu-ray碟不經不覺都已經年幾時間了,
由開頭的HTPC + powerDVD轉到依家Sony S550,
但就覺得播Blu-ray真係冇以前播DVD時咁爽咁方便, comma.gif comma.gif
任何Blu-ray機load碟最快果部都唔夠DVD機load碟快,
除左最早期出o既BD碟冇BD-java可以有last memory外,
所有後期出o既Blu-ray都做唔到last position memory,
每次一熄機又要重新襟一輪setting先至可以重頭play,
一個唔覺意揩到個home掣又要重新set過,好很煩呀! machine gun.gif machine gun.gif machine gun.gif

同埋想問下有冇Blu-ray player有前後續格重播功能架? 怒火.gif 怒火.gif 怒火.gif
我見用開o既powerDVD及sony s550都冇哩個功能,
反而就算係最平價o既DVD機及VCD機都有哩個功能,
咁貴一部BD機都冇,有冇攪錯呀? 用椅打人.gif 用椅打人.gif 用椅打人.gif
乜哩個功能好值錢架咩? 嬲到爆.gif 嬲到爆.gif 嬲到爆.gif 嬲到爆.gif