設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[香港] 轉貼 港產不打 的一年回顧

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
原作者 : 港產不打

2011年12月31日

【那些年】正式奪下香港歷年華語電影票房第一位

擊敗維持六年$6128萬的【功夫】

很多人解讀為「台灣電影抬頭,香港電影已死」

但大家又唔睇下其他台灣電影既香港票房

唔計上映院數少既【翻滾吧!阿信】

谷爆宣傳既【賽德克‧巴萊】,兩集合計上映左成個月都唔夠五百萬

改篇幾米同名作品【星空】,上映25日收唔夠四百萬

仲有套食住九把刀個勢原著改編既【殺手歐陽盆栽】,上映兩星期連90萬都冇

証明唔係台灣電影抬頭,只係【那些年】招頭,一齣電影既成功吧了

回顧2011年票房頭三位

第一係$8468萬既【變形金剛3】

第二係$7648萬既【哈利波特7下集】

第三係$6129萬既【那些年】

其實由1993年【侏羅紀公園】6189萬開始

港產片早已死掉,早已被外語片幹掉

翻查香港歷年電影票房

第一【阿凡達】1億7千萬、第二【鐵達尼】1億1千萬、第三【反斗奇兵3】$8873萬

第四【變形金剛3】$8468萬、第五【哈利波特7下集】$7648萬

頭五位都係外語片

我們其實最值得反思既應該係:

華語電影在本土市場被外語片攻陷

不過話說回來

電影不應單純以票房作為唯一成功指標

2011年許鞍華【桃姐】奪得金馬獎最佳導演最佳男主角最佳女主角

葉德嫻更奪得威尼斯電影節最佳女主角

回顧十年,港產片其實不乏獲得國際殊榮揚威海外既佳作

【十月圍城】、【歲月神偷】、【天水圍的日與夜】、【投名狀】、【父子】、【2046】、【花樣年華】、

【放逐】、【黑社會】等等

証明港產片亦有達到國際水準既作品

可惜既係,香港既電影市場

高質素既電影,往往得不到高票房既回報

我們值得反思既應該係:

港產片質素差?還是香港觀眾質素差?

回顧2011年,香港影壇整體票房收入較往年上升

但上升既唔係入場人數,而係票價

最大原因係今年IMAX影院及3D電影流行

票價大幅提升至$95-$120

而正常電影既正場價錢也加價到$55-$75

粗略計算睇一齣戲等於兩三碟飯既價錢

如果以Big Mac Index比較,美國賣USD4,香港只係USD1.9

但票價則和美國當地票價平均USD11-12幾近相同

明顯票價過高,相對消費水平來說,價格並不合理,非常昂貴

當然一切可以用租金高黎解釋

院商可能也非常無奈,搵埋搵埋有七成俾左業主,叫苦連天

That’s why 這就是地產霸權,唐狗你明唔明?

價格走向奢侈化,直接降低觀眾入場意欲

當然好電影一定照樣有人入場,正如【那些年】都唔係3D

但價格奢侈化,只會令普羅大眾更揀擇、更多考慮才肯入場

話題作、大製作就人人追看,其他作品則無人問津

長遠只會造成兩極化既困局,一係大收,一係大蝕

價格奢侈化,直接減少消費人數,萎縮市場

市場越細,投資風險越大,慢慢將電影推向大製作大卡士主流類型來降低風險

逐漸剝削產品多元性及創造性,扼殺小資本製作及新嘗試

越來越少公司夠膽起用新導演新編劇新演員,自然越來越少人入行

慢慢形成人才流失,壟斷,繼而惡性循環

我們值得反思既應該係:

票價是否太高?

回顧2011年話題作

上半年一定係【3D肉蒲團】

有綽頭,首部3D三級片

有卡士,港中日AV艷星共冶一爐

有話題,冇左雷神對波

有宣傳,多謝杜汶澤

三級片都收到4千幾萬

勇奪香港歷年三級片票房第二位,僅輸俾其實唔係真正三級片既【色戒】

雖然睇完會發現好重口味,3D唔係對波而係粒子彈度

親歷其境立體床上戲、3D玲瓏浮突身材既視覺效果原來都係一廂情願

但始終係近年港產片既神話,而且可一不可再

之於下半年,話題作一定係【那些年】

下至小學生,上至退休人士都話有共鳴

拍緊拖既睇左、單身獨男剩女又睇左

中學生平均睇1.7次,大學生平均睇2.1次

影壇失陷,連樂壇都失守,叱吒我最喜愛歌曲都頒埋俾佢

風頭仲勁過想當年【Titanic】!

但平心而論,【那些年】係佳作,但絕對不是神作

佢既成功,某程度上因為佢唔係港產片

如果戲中既對白變晒廣東話

「沈佳儀,我好鐘意你,非常鐘意你,總有一日,我會追到你」

冇香港人會咁講野,又痺又煩,乜能意境都冇晒啦!

只有普通話才有的詩意、台灣才有的人文情懷、香港沒有的天燈及地震情節

港男沒有的長情、港女沒有的台妹氣質

呢d都係港產片欠缺既元素,而且好難學到

論劇本細膩動人,拍攝手法清新,【那些年】其實非常非常普通

爆紅既最大原因,係隔離飯香!

港產片唔係冇青春純真愛情小品

論近年出色佳作首推麥曦茵既【烈日當空】,但又有幾多香港人睇過?

我們值得反思既應該係:

香港人有冇用兩套標準來睇港產片?有冇帶有色眼鏡來睇港產片?

回顧2011年,3D電影氾濫

全年外語片3D既足足廿部

青蜂俠、魔髮奇緣、雷神奇俠、奇鸚嘉年華、森美海底歷險、天神魔煞、魔盜狂潮、綠燈俠、變形金剛3、功夫熊貓2、美國隊長、死神5來了、大白鯊食人夜、翩娜、五月天追夢、三劍俠、丁丁歷險記、天魔戰神、亞瑟少爺救聖誕、踢躂小企鵝2

港產片都有3部,肉蒲團、夢遊、龍門飛甲

當中事後才電腦加工既有幾多部?

當中真正用3D攝影機拍攝既有幾多部?

當中真正拍出3D效果既有幾多部?

當中真正需要3D效果既又有幾多部?

3D只係電影畫面表現技術的一種

現場感提升了,畫面質素提升了,但唔代表電影質素提升

另一方面,IMAX影院越起越多,坐位更闊夠斜更舒適

螢幕更大更近,畫面更清更闊,音響更強更勁

低頻震椅都唔夠,仲有D-Box Motion Chair,甚至玩埋味覺4D

係大家不停追求官能刺激既時侯

我們值得反思既應該係:

電影,除左視覺效果之外,還要什麼?

電影,除左提供娛樂之外,還有什麼?

2011年,港產片進一步萎縮到不足70部

當中和內地合拍既漸左一半

俾港人插到反轉但其實拍得唔差既【鴻門宴】內地收到1.5億

另一齣香港唔多起眼既【白蛇傳說】內地都收到2億

近期被港人忽略既【龍門飛甲】內地狂收3億

【那些年】爆紅,陳妍希柯震東黎香港7次谷能到盡宣傳

勇奪歷年華語票房冠軍,其實都只係六千幾萬

我們值得反思既應該係:

港產片仲要拍俾香港人睇嗎?

近年智能手機、平板電腦越來越普及

加上網絡技術成熟,非法下載越來越容易,質素亦越來越高

大家習慣了所有野都可以下載,什麼也免費

書、報紙、雜誌、音樂、小說、電影、電視、電子遊戲

得來太易,更加不會重視

大家撫心自問

乜能都免費,咁創作人製作人食咩呢?

業界還可以持續發展嗎?

未來還會有具質素既作品嗎?

【那些年】的成功

還有剛剛橫掃國內票房3億既【失戀33天】

都係寫實、地道、生活化既愛情小品

冇特技、冇動作、冇卡士、冇大場面

製作費低,卻得到高回報

一個健康既電影市場,正正需要這樣

期望【那些年】的奇蹟

不單是改變電影人,更改變觀眾

多一點包容,多一點支持

支持低成本製作、獨立製作、小品式故事、新晉導演作品

讓影壇百花齊放,健康成長

專業玩家

租貴可以解釋點解香港戲票價格同美國差唔多。但係點解有啲港產藍光碟係外國買仲平過香港呢? 又係地產霸權?

星級玩家

原作者 : 港產不打

2011年12月31日

【那些年】正式奪下香港歷年華語電影票房第一位

擊敗維持六年$6128萬 ...
命硬好人 發表於 2012-1-4 18:08

近年智能手機、平板電腦越來越普及

加上網絡技術成熟,非法下載越來越容易,質素亦越來越高

大家習慣了所有野都可以下載,什麼也免費

書、報紙、雜誌、音樂、小說、電影、電視、電子遊戲

得來太易,更加不會重視

大家撫心自問

乜能都免費,咁創作人製作人食咩呢?

業界還可以持續發展嗎?

未來還會有具質素既作品嗎?

非常同意師兄講法.
外迪嘉高

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

看見ching的轉貼,不禁有所感觸,分享愚見~
港片的萎縮都唔係這三兩年的事,究竟係制片人還是觀眾的問題呢?
龍門飛甲未即係三劍俠咁,不過一個中一個西,點解D人會去睇三劍俠多?宣傳?還是對港片失去信心?

就我而言,太多港片故事都好求其,無乜深度,橋段千篇一律,唔夠細緻感人,再唔係就將一個成功例子無限復製,又或者sell下偶像,賣弄下身材咁;
講玩大制作,玩特技,又唔夠人家hollywood黎,香港地點會比你封路玩爆破,夜晚流流拍都比人投訴到你傻;
我無做過乜野調查,但我估計外地都不少二三流的電影,
但賣得黎香港上畫的,都應該經過一輪選擇吧,質數自然有返咁上下,信心自然會大一點;
除此之外,講包裝宣傳港片都係輸一皮,trailer好多時都引唔起去睇的意慾,宣傳又唔夠,
好多時套片揚威海外,港人先留意到~

這就係我一般的觀感,變相就係有片上,西片就會好快咁去睇左先,睇完可能都“媽媽”聲,但港片就。。等下影評先;其實香港人好多都有崇洋媚華的心態,回歸咁耐到現在都係如是,港產國產野,唔好理咁多,質疑左先,未審先打八十大板~

加上戲票真係唔平,出開去睇戲,零食,晚飯少不了,兩個人唔睇3D又或豪華戲院閒閒地都二百幾元,如果睇iMax,3D開支更大,所以對戲的質數要求更多,主要都係觀能上的要求啦~~對於那些小品,變相買碟屋企慢慢享受更為化算~

至於非法下載,我同意影響十分之大,
但唔通外國片就無人下載?她們的片房都仍然咁強勁bor~
這是否要反思一下,唔好下下都搵老翻為失敗的借口呢?

P.S.至今為止,我覺得最感人的係劉青雲的新不了情。。。只係我個人的睇法吧~~
     仲有就係港片當然有精品啦~~
TV : LG65C9
BDP: CA751BD
Sony HT-ST5000
Apple TV 4K

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

看見ching的轉貼,不禁有所感觸,分享愚見~
港片的萎縮都唔係這三兩年的事,究竟係制片人還是觀眾的問題呢 ...
tsuiyuen 發表於 2012-1-5 09:02

非法下載當然會影響到一部份觀眾入場意欲,
但一些好片如 <那些年>, <變3> 票房收入都好理想!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

個人認為, 港產片盲目國內化係死症.....
自己去年入戲院睇戲都有約30幾次, 但入場睇嘅港產片只有4部...<竊聽2>, <單身男女> & <奪命金>! 仲有一套有免費飛嘅<最強喜事>......

銀級玩家

最死係青黃不接,問心啦,星爺,牛華,李連杰,發哥佢地你睇左幾多年?到今日依然仲睇緊佢地,
拍o個班又係.
但上黎o個班事實係唔得,接唔住, 無計啦~

鉑金玩家

港産片滅亡其實都係遲早既事,因為年青人/90后根本對港産片不屑一顧(無論新港片或舊港片也是),另一方面,港式文化的影響力已經逐步息微,內地的語言及文化開始逐步融入香港,所以相信10年后,一定再沒有港産片。

黃金玩家

安記

76 榮譽忠義勲章

港產片其實変左做國產姐,好多香港猛人過晒去大陸拍片,大陸市場大,為搵食,呢個係必然的!